Kids In The Street – Laila

door • 25 maart 2017 • Bewoners, Kinderen

Na Miek Sluijter van 75a is het de beurt aan Laila. Laila, wat een mooie naam, dacht ik eens mee te beginnen…maar Laila zelf vond het maar een doodnormale naam en toen ik zei…ja maar, niet veel mensen heten Laila, was haar gevatte antwoord, ja maar… niet veel mensen heten Tony!
Zo, daar kon ik het mee doen en het was duidelijk, alweer een bijdehand meisje, om niet te zeggen een jongedame in opkomst. Zo gewoon is de naam Laila nou ook weer niet hoor, want in het Arabisch betekent het ‘nacht’.

De oertijd

Laila is 10 jaar en zit op de Vierambacht school, in groep 6. Een leuke school hoor en haar favoriete vakken zijn gym en geschiedenis. Gym om lekker aan een touw rond te slingeren en geschiedenis, ja, daar is ze vooral erg geïnteresseerd in de oertijd. Jawel, u leest het goed, Laila is een fan van de oertijd en niet de oertijd vol met dinosaurussen, maar die van de holbewoners. Ze is er zo mee bezig dat ze best graag een bewoner van de oertijd zou willen zijn, een oerbewoner dus. Nou, zo’n stuk terug in de tijd gaat natuurlijk niet lukken, dus wordt er vaak holbewoner gespeeld, op vakantie bijvoorbeeld, dan is Pappa Peter altijd bereid om een ergens een hol te graven of te iets te maken wat er op lijkt.

I-Pad onderwijs

Verder is het op school een beetje stom, of zoals ze dat zelf snel bijstelt…doodnormaal. Maar alles bij elkaar is het dus een leuke school en hoopt ze te gaan voor Havo/Vwo. Vervelend is wel dat je af en toe stil moet wezen…jaja, dacht ik stiekem, dat zal niet meevallen voor zo’n jongedame die veel te vertellen heeft en met van alles bezig isJ. Ook stom is dat we Donald Duck alleen mogen lezen in de middagpauze, verdorie nog aan toe. De Vierambachtschool is inmiddels ook een echte I-pad school, met allerlei leerapps ( weet natuurlijk niet of ik dat goed spel, old school he). Je leert ook planningen te maken, toch fantastisch hoe kinderen leren werken in wat ik dan maar noem, de nieuwe tijd, al is die al niet zo nieuw meer, nou ja, voor mij wel hoor….ik kom ook bijna uit de oertijd, zou je zo langzamerhand denken :). Maar, zo weet Laila te melden, zo’n I-pad is niet voor iedereen geschikt, sommige kinderen gaan stiekem spelletjes doen of op You Tube filmpjes kijken, dom hoor! Gelukkig krijgen ze ook Mediawijsheid bijgebracht, wat wel en niet goed is met de mogelijkheden van Internet….dat zouden meer mensen moeten doen, toch?

Groep 6,7 en 8 zitten net als op het Montessorionderwijs bij elkaar, maar dat vindt Laila maar niks, de kinderen uit groep 8 hebben beetje teveel praatjes. Nou ja, nog even doorbijten en je zit zelf in groep 8….hoewel Laila eigenlijk het liefst altijd 7 jaar zou willen blijven, maar ja, als je groot bent wordt dat toch beetje raar. Nou ja, ik maak er maar van dat ze altijd jong wil blijven en wie wil dat niet? Ik? Dacht het wel, maar of het lukt….

De Straat

De straat vindt ze heel leuk, het is een grote straat met grote bomen. Er wordt van alles georganiseerd, zelf is ze heel actief bij Koken bij Flo, een broedplaats voor misschien wel topkoks….Maar als ze het voor het zeggen had, dan krijgt iedere bewoner van de straat een e-mail met het dringende verzoek planten en plantenbakken en potten te kopen en die op straat te zetten. Dan lijkt het een beetje meer op de natuur, want dat mist ze toch wel een beetje.

Hobby’s?

En doet ze nog wat aan sport en heeft ze hobby’s? Ga er maar even voor zitten, want het is nauwelijks bij te houden. Allereerst is er turnen, op een vereniging in Blijdorp, specialiteit de vloeroefening met radslagen en zo. Dan op een andere dag…hardlopen bij het Euromastpark, een gezellig loopclubje hoewel sommige kinderen en beetje vals spelen en bij het hardlopen stukjes afsnijden, maar Laila staat daar boven , zij gaat ook vooral
voor de gezelligheid. Groot gelijk, het moet wel leuk blijven. Dan is er elke donderdag hockey, het kan niet op. Maar we zijn er nog niet ….elke woensdag zit ze ook nog op de theaterschool bij het Hofpleintheater, met als hoogtepunt elk jaar een opvoering voor wel 400 mensen en tot slot…blokfluitles, 1x per week. En daarbij geeft Laila de voorkeur aan de Duitse boring boven de Barokke boring…..de Duitse is wat makkelijker, u begrijpt, uw reporter kan dat allemaal niet bijbenen :). Wat een mooie mix van sport, hobby ( de oertijd) en cultuur…en wat een drukke agenda, gelukkig kan ze ook nog relaxen, een cd luisteren of een boek lezen, jawel.

Wat wil je worden?

En dan de hamvraag…wat wil je later worden? Nou, daar had ze natuurlijk wel al over nagedacht, en dat verraste me helemaal niet! Eerst dacht ze juffrouw te willen worden…..dat worden toch alle meisjes dacht ik even met mijn oude brein, maar gelukkig drong het op tijd tot me door dat ze schooljuf bedoelde, mooi streven hoor. Maar inmiddels heeft ze ander doel…onderzoeker worden, naar hoe het leven is ontstaan, hoe moleculen zijn begonnen te leven?, hoe het heelal is ontstaan en waarom het oneindig is…en weer duizelt het in het oude hoofd van uw reporter, want Laila zegt het te begrijpen en ik..ik begrijp daar helemaal niets van…

Nou Laila, ik ben onder de indruk van waar je allemaal mee bezig bent, wat een brede interesse, van de oertijd tot blokfluit, van radslag tot estafetteloop, prachtig hoor, daar moet een mooie toekomst uit groeien, kan niet missen! Wel oppassen dat je agenda niet te vol wordt, maar ja, je hebt je I-pad om goed te plannenJ.

Heel veel succes, voor nu op school en voor daarna ……ja, wat zou dat gaan worden, ben zo benieuwd, maar het gaat je lukken, wat je ook kiest!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.