Bij Kapper Carlos

door • 23 december 2017 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Toen ik de kapperszaak binnenstapte botste ik bijna tegen een van de kapsters op die met haar jas al aan op het punt stond naar buiten te gaan.
“Zou ik misschien nog even..”, begon ik maar met dat ik dat zei viel mijn oog op de klok aan de wand en voelde dat het een hopeloze missie zou worden. “Sorry, meneer we zijn om zes uur gesloten”, zei de kapster. Zeven over zes was ruim over dat tijdstip, maar de gedachte dat er de komende dagen geen tijd zou zijn om me te laten knippen en het feit dat de afkeer van het slappe sluike haar met de minuut erger werd nu ik kort daarvoor het besluit had genomen dat het er direct af moest deed me niet direct een rechtsomkeert maken. De teleurstelling verwerkend bleef ik besluiteloos staan daarbij kapper Carlos die nog met een klant bezig was twijfelend aankijkend.
“Maar..”, hoorde ik mezelf nog stamelen, maar omdat ik eigenlijk niet goed wist wat ik wilde zeggen stokte de zin. Toch moet mijn aanblik er overtuigend hopeloos uitgezien hebben, want plots zei Carlos: “Ga maar zitten.” Opgelucht deed ik een stap naar de bank en de koffietafel met glossy’s erop. De kapster die mij eerder nog had afgewezen was nu de vriendelijkheid zelve. “Zal ik uw jas aannemen, meneer?” en “Wilt u wat drinken? Water, koffie, thee?”

Barcelona

“Die man gaat nu terug naar Barcelona”, zei kapper Carlos knikkend in de richting van de donkere man die juist had plaats gemaakt toen ik in de kappersstoel plaats nam.
“Woont hij daar?”
“Ja, hij is hier onder andere om zich even te laten knippen.”
Veel tijd om me hierover te verbazen kreeg ik niet, want de kapper vervolgde met de verzuchting: “Daar had ik eigenlijk ook naar toe moeten gaan”.
“Barcelona bedoel je?”
“Ja man. Ik knipte die jongens van het Nederlands elftal, die ook bij Barcelona speelden zoals Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Michael Reiziger. Ze zeiden steeds tegen me ‘Carlos kom met ons mee naar Barcelona, dan kun je ons daar knippen’.”
“Maar je hebt het niet gedaan. Dat moet toch minstens zo’n 12 tot 15 jaar geleden geweest zijn. Nu spelen er geen Nederlanders meer bij Barcelona hè?”
“Nee, nu is het te laat. Ik was pas voor het eerst in Barcelona in 2009 met mijn zoontje. We zaten in een taxi en toen de chauffeur zei dat we langs Nou Camp reden ben ik gelijk uitgestapt. Wat een stadion. Ongelofelijk. Echt een theater man. Maar ja, mijn zoontje interesseerde het allemaal niet zo. Hij zit liever achter een schermpje te gamen. Geen interesse in sport. Dat krijg je met een moeder die denkt dat ze alles alleen kan. Hij is gelukkig wel slim. Doet het goed op school.”
“Barcelona een beetje kennend had je vast goed kunnen boeren. Iedere voetbalgek daar wil zich wel laten knippen door de kapper van hun helden.”
“Ja dat was stom. Ik zit hier nu 25 jaar en wil wel weg.”

Marokkanenkapsel

“Je hebt vast veel concurrentie van al die zogenaamde kappers in de Middellandstraat. In bijna de helft van de winkels staat naast allerlei andere artikelen ook een kappersstoel.”
“Veel meer dan een Marokkanenkapsel produceren kunnen ze niet. Omdat ze niet goed kunnen opknippen krijg je zo’n idiote scheidingslijn op het hoofd.”
“Een bloempottenkapsel noemden wij dat vroeger. Bloempot op het hoofd en alles eronder kaal scheren.”
“Daar moet je dan mee wedijveren”, verzucht Carlos, “Wij leveren kwaliteit. Ik heb uitsluitend kapsters van de kappersacademie in dienst en ik stuur ze persoonlijk aan. Soms komt er iemand hier de zaak binnen om te vragen hoe duur het is. Van onze minimumprijs schrikken ze soms al. Toch was het dit altijd een goede buurt. Veel klanten van me zijn verhuisd naar Kralingen of Hillegersberg maar komen nog altijd hier om zich te laten knippen.”

Voor

Na

Foto’s

Als ik een week later terugkom om een foto van de zaak te maken zit er een jongeman te wachten, die vraagt waarvoor de foto’s zijn. Als ik het hem vertel zegt hij dat hij in Kralingen ook voor een buurtkrant werkt. Op mijn vraag waarom hij hier naar de kapper gaat zegt hij dat hij hier vroeger gewoond heeft.
Kralingen, Barcelona, ze komen echt van overal om zich door Carlos te laten knippen.

Mijn behandeling (Mannen topstylist – knippen en stylen)) kostte 29,50
Door een hairstylist (een van de medewerkers) geknipt betaal je 24,50Vrouwen betalen over het algemeen meer.
Kinderen kunnen terecht (knippen en stylen) voor 24,50

Carlos Ramos is van Kaapverdiaanse afkomst. Wil je meer weten over de Kaapverdiaanse cultuur en Carlos bezig zien bekijk dan het volgende filmpje.

Enne oh ja, Carlos kappers heeft de Coiffure Award 2017 gewonnen (categorie Dameskapsels regio Utrecht, Gelderland en Zuid Holland).

Carlos Kappers, Beukelsdijk 117, Rotterdam
www.treatwell.nl

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.