Mantelzorg in de wijk

door • 23 december 2017 • Buurt en wijk, Vereniging

Maandag 18 december organiseerde Huize Middelland een avond over mantelzorg in het Wijkpaleis.
Voor velen van ons staat mantelzorg ‘ver van je bed’. Of je zorgt wel voor een ander, maar noemt het niet zo. Bijvoorbeeld boodschappen doen voor een buurvrouw die slecht ter been is, de dagelijkse zorg voor je gehandicapte kind of je dementerende echtgenoot. Gelukkig vinden we het normaal om dat te doen. Duidelijk is, dat we er steeds meer mee te maken krijgen. Soms is het een geleidelijk proces; je ouders die steeds minder kunnen en steeds meer tijd en aandacht nodig hebben.

Sint Maarten

Tijdens de avond vertelden een paar mantelzorgers wat voor impact het zorgen op hun leven heeft en welke steun ze goed zouden kunnen gebruiken. Het woord mantelzorg blijkt zijn oorsprong te hebben bij Sint Maarten, die zijn mantel in tweeën scheurde en de helft aan een bedelaar gaf. De andere helft behield hij zelf, omdat hij die nodig had om zich tegen de kou te beschermen. Bij steeds meer mantelzorgers blijkt het stukje mantel dat ze zelf overhouden te klein. Er blijft te weinig tijd en energie over voor henzelf.

Er blijken al best een aantal ondersteuningsinitiatieven te bestaan. Aan tafel zaten ook twee vertegenwoordigers van Wilskracht Werkt, die verschillende initiatieven ondersteunen zoals bv de Wijkbus, de Thuisexpress (o.a. voor telefonische vragen, licht huishoudelijk werk), scootmobiel-verhuur en scoot-lessen. Er zijn cursussen Mantelzorg, een cursus Dementie, een Til-cursus.

100.000 mantelzorgers

Monique Willemsen, beleidsadviseur mantelzorg van de gemeente, vertelde dat Rotterdam 100.000 mantelzorgers telt. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 Rotterdammers mantelzorg verleent. De gemeente biedt informele ondersteuning via Vraagwijzers en via het centrale telefoonnummer 14010. Maar omdat mantelzorgers vaak specifieke vragen en behoeften hebben, is Monique voorstander van een centraal Steunpunt Mantelzorg die direct praktische adviezen kan geven. Voor het opzetten van een dergelijk steunpunt is de inbreng van mantelzorgers hard nodig.

Laat je horen en denk mee hoe je als mantelzorger ondersteund zou willen worden; je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een van de vervolgavonden over buurtmantelzorg.

Wil je op de hoogte blijven of heb je vragen, dan kun je contact opnemen met :
Yvette Prinsen van Zorgvrijstaat via zorgvrijstaat@gmail.com of 06-15412472
Bram Dingemanse van Huize Middelland via bram@thuisinwest.nl of 06-49101956

Laatste berichten van Audrey Coert (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.