Jeroen’s Kersttip: ‘Le Port de Dordrecht’ 1869

door • 23 december 2017 • Bewoners, Kunst, Opinie

Vorig jaar raadde ik u aan om met de kerst naar het werk van Daubigny, Monet en Van Gogh in het Van Gogh museum te gaan. Dat deed ik, behalve dat het een betoverend mooie expositie was, ook omdat het werk van Franse impressionisten nauwelijks vertegenwoordigd is in de collecties van de Nederlandse musea en je meestal een eind moet reizen om het te kunnen zien. Daarbij kwam dat vooral werk van Daubigny tot dan toe nergens als onderwerp van een tentoonstelling te zien was geweest terwijl hij toch heel belangrijk is geweest voor deze eerste avantgardistische kunststroming.

Velen van u zullen desondanks, ongetwijfeld door allerlei andere verplichtingen en foute keuzes, deze kans de ‘vaders van het impressionisme’ te bewonderen aan hun neus voorbij hebben laten gaan. Maar niet getreurd, er is zowaar een nieuwe kans en nog dichterbij ook.

In het Dordrechts museum is nu de expositie Jongkind & Vrienden te zien. Centraal bij deze tentoonstelling staat het werk van de Nederlands-Franse schilder Johan Barthold Jongkind, die al halverwege de 19e eeuw naar Frankrijk trok en daar een essentiële pioniersfunctie vervulde bij de opkomst van het impressionisme. Hij was bevriend met Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro die hem op handen droegen. Ze noemden hem ‘de vader van het moderne (impressionistische) landschap’. Naast nooit eerder in Nederland getoond werk van Jongkind is er werk te bewonderen van Franse schilders als Monet en Daubigny, Courbet, maar ook van onbekende meesters.

Naast de schilderijen is er ook een documentaire over de schilder te zien en worden er 28 december en 4 januari gratis een workshop gegeven. Ouders en kinderen kunnen samen aan de slag bij dit familieatelier.

Jongkind heeft behalve in Frankrijk ook veel in Dordrecht geschilderd. Met een in het museum te verkrijgen plattegrond en route kan er een wandeling gemaakt worden langs alle plekken waar hij geschilderd heeft.

De expositie maakt deel uit van een tentoonstellingstrilogie die de artistieke uitwisseling tussen Nederlandse en Franse kunstenaars in de 19e eeuw als thema hebben. Naast Jongkind & vrienden is er in het Van Gogh museum ‘Nederlanders in Parijs’ en in De Mesdag Collectie in Den Haag ‘Nederlanders in Barbizon’ te zien.
U hoeft zich dus niet te vervelen deze vakantie.

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.