Buitenbibliotheekje

door • 12 april 2019 • Bewoners, Buurt en wijk

Leespraatjes

U kent dat wel, de praatjes op feesten en partijen over hoe fijn, ontspannend en leerzaam lezen kan zijn en hoe slecht het eigenlijk is dat bibliotheken het steeds moeilijker hebben en er massa’s boeken werkeloos in vermoeide boekenkasten staan. Daar moeten we wat aan doen, hoor je dan ook vaak, maar wie doet het?
En zowaar, sommige mensen houden het niet bij mooie praatjes, maar ‘doen het’. Want op het kinderspeelplaatsje aan de Aleidisstraat, bijna beetje verscholen achter die primitieve remake van het vlaggenschip van de VOC de Batavia( ooit het boek gelezen over de lotgevallen van de Batavia? Lezen dat boek over de Batavia en versteld staan over wat zich 400 jaar geleden heeft afgespeeld op de Westkust van Australië, maar dit alles enorm terzijde)…. verscheen ineens een stalen boekenkastje, met …jawel boeken erin. Reden genoeg om de initiatiefnemers, Marjolein Bakker en Jelte Buiteman van dit buitenbibliotheekje op te zoeken.

Buitenbibliotheekje

Hoe kwamen jullie op het idee van zo’n buitenbibliotheekje?
Nou, vertelden ze enthousiast, buitenbibliotheekkasten in allerlei varianten zie je op steeds meer plekken verschijnen dus dachten wij, waarom niet hier? Juist omdat hier voor de deur vaak mensen zitten op te passen of hun kinderen niet overboord tuimelen van die Batavia, wordt wellicht hun nieuwsgierigheid gewekt en zullen ze…hopen we, een kijkje nemen in die boekenkast. En je mag boeken meenemen, maar je hoeft ze niet weer terug te zetten, het grote verschil met de echte bibliotheek, als je ze daar niet terugbrengt, krijg je nog een boete ook. Hier niet, hoe fijn is dat? En iedereen mag er natuurlijk boeken uithalen maar ook boeken inzetten, kinderboeken doen het bijvoorbeeld erg goed.
Verder denken we dat zo’n boekenkast iets vriendelijks aan de straat toevoegt, het nodigt uit tot een gesprek, al is het maar over hoe mooi of minder mooi mensen die kast vinden en vooral, het kan net het duwtje in de rug zijn om te gaan lezen. Binnenkort wordt de kast ook nog voorzien van een uitnodigende tekst zodat de drempel om een boek te pakken zo laag mogelijk wordt.

Het ontwerp

Over hoe het eruit ziet, is ook nagedacht. Het moest natuurlijk wel een robuust kastje zijn, hufterproof zoals dat tegenwoordig voor alles nodig lijkt te zijn.
Floris van Gennep en Goran Samardzic, ontwerpers uit de wijk, zorgden voor het ontwerp en hielpen bij de realisatie. En het mooie is dat het allemaal betaald kon worden met de zogenaamde Middellandjes, bedoeld voor duurzame en/of sociale initiatieven, nou dan is dit wel een schoolvoorbeeld daarvan, dit geeft net een mooi extraatje  aan dat speelplein.

Wie weet volgen er meer ideeën om de buurt leuker en groener te maken ….

Mooi initiatief Marjolein en Jelte, chapeau….naast ‘niet lullen maar poetsen’, ook ‘niet lullen maar lezen’, Rotterdam op z’n best!!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.