Hoboken Rotterdam

door • 24 oktober 2020 • Bewoners, Horeca en Winkels

Het schitterende pand op GFS22a, op de hoek met de Jan Van Avennestraat, fungeert al lange tijd als kunstenaarshonk en het is niet de eerste keer dat we hiervandaan berichten: zo schreven we in 2011 over kunstenaar Mike Leach die hier zijn zeefdruk atelier had en in 2017 over het drijvende kunst/gallery/bar/dancing concept gerund door Charly Koolhaas en consorten.

Sinds april 2019 huist hier Hoboken Rotterdam, de winkel van Henno Hamstra. Het zaakje is prachtig warm ingericht. De eigen stijl van het pand, het diffuse herfstlicht dat onder de platanen door twee kanten naar binnen valt en de schitterende inrichting met veel vintage en design dragen allemaal bij aan de unieke sfeer. Heel tof om hier eens kijkje binnen te nemen.

Mooie spulletjes

In de winkel verkoopt Henno door hem zelf geselecteerde tweedehands kledingstukken, kunst en interieur-objecten. De stijl laat zich het beste uitdrukken als designervintage. Henno koopt zijn waar in bij handelaars, andere (tweedehands) winkels en markten. Voor zijn assortiment selecteert hij originele en kwalitatief hoogwaardige kleren en objecten. “Mooie spulletjes”, zo vat hij het samen. Door de jaren heen heeft hij een goed oog ontwikkeld voor kwaliteit van wol en katoen. “Als je dit een tijdje doet, krijg je daar een neusje voor”, zegt hij.

Alle spullen zijn losse stuks. Een uitzondering vormt het Amsterdamse label Bonne Suits dat hij in meerdere maten en kleuren in de verkoop heeft. Een aantal van de spullen in de winkel is ook te vinden in de webwinkel HobokenRotterdam die een indruk geeft van de collectie. (Etto Design is verantwoordelijk voor het eigenzinnige webontwerp.)
De klandizie is heel divers. Het zijn mensen uit de buurt die langs struinen en iets kopen, architecten, kunstenaars, van alles. “Iedereen mag hier binnenlopen om een kijkje te nemen”, zo nodigt Henno ook de lezers van dit artikel uit.

DJ O’Henn

Naast de winkel was Henno tot voor kort ook als DJ actief. Tot voor kort, want door corona is hier dit jaar nog nauwelijks iets van gekomen. Henno draaide overal in Nederland onder de naam DJ O’Henn. In Biergarten Rotterdam had hij de laatste jaren zijn vaste avond, een alternatieve luisteravond waarin hij de grens opzocht tussen fijn en schurend, tussen lekker en ongemakkelijk. “Een gozer die vage shit draait, maar wel tof”, zo omschrijft hij zijn eigen DJ imago.
Nu hij de DJ inkomsten moet missen is hij extra blij met de winkel, die best goed draait. Veel collega’s van hem en vrienden clubeigenaars, hebben helemaal momenteel niks meer aan inkomsten.

Creatieve Allrounder

Geboren en getogen in Gorkum is Henno op zijn 18e naar Rotterdam gekomen, voor een studie fysiotherapie, om hier nooit meer weg te gaan. Hij kende Rotterdam al omdat zijn oma er woonde. Na nog een tijdje op de Willem de Kooning te hebben rondgelopen is hij via via in de kleding en muziek terechtgekomen. Een creatieve allrounder en ondernemer, zo ziet Henno zichzelf. Enthousiast laat hij zijn nieuwste venture zien: de eerste ontwerpen van zijn eigen kledinglijn Hoboken. Het zijn kledingstukken gemaakt van kapotgeknipte stukken bestaande kleding die in een andere samenstelling een nieuw leven krijgen. Elk stuk van de Hobokenlijn wordt uniek en krijgt een nummer. Nummer 1 is een regenjas die zowel van twee kanten gedragen kan worden. Voor het naaiwerk heeft Henno hulp van een stagiaire.

De eerste ‘reinventions’ uit de Hobokenlijn

Stokbroden

Henno is erg te spreken over de Graaf Florisstraat. De brede straat en stoepen, de bruine baksteen en de houten kozijnen geven het iets nostalgisch. Het is groots maar tegelijkertijd intiem, dat komt door de platanen die voor een soort dak zorgen.
Hij is blij met de buurgenoten in de Graaf Floris en de Jan van Avenne. Veel aardige mensen, het is supergemoedelijk en je voelt je altijd vrij om een praatje te maken, wat Henno graag doet. Ja, hij is heel blij dat hij hier mag wonen, het voel echt als een luxe.

En … zijn nieuwste idee: stokbrood verkopen in het weekend, dat wordt een leuk buurtdingetje. Dit sticker heeft hij al.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.