Liesbeth – Domweg gelukkig in de Aleidisstraat

door • 7 november 2020 • Opinie

Tijdens de vorige Lock-Down probeerde de middelbare school van mijn puberkinderen op creatieve wijze leerlingen aan het werk te zetten door middel van creatieve projecten die ze moesten filmen of fotograferen. Bij iedere opdracht maakte mijn hart een sprongetje. Allemaal superleuk en interessant. Helaas was het animo hiervoor bij mijn kinderen ver te zoeken. Zoals later bleek, waren onderwijsgevenden en ouders te veel bezig met rust, reinheid en regelmaat, terwijl veel jonge mensen wanhopig op zoek waren naar hun eigen ritme.

Indertijd besloot ik al het heft in handen te nemen, mijn kinderen cognitief te stutten en te steunen en tjonge jonge wat heb ik veel bijgeleerd. Ik ben bijgespijkerd over de Engelse Romantiek, heb het essay Great Expectations van Charles Dickens met veel plezier herlezen, en ben weer up to date als het gaat om Young Adult literatuur. Wat betreft dat laatste …. op die leeftijd had ik het gehele oeuvre van Louis Paul Boon al gelezen en aan Simone de Beauvoir gesnuffeld. Ik had me beledigd gevoeld als ik mezelf had moeten behelpen met semi literaire puberproblemen.  Behalve als het geschreven was door Astrid Boonstoppel.

Inmiddels heb ik me er maar bij neer gelegd dat ik op mijn zestiende al heel belezen was en deze generatie met pijn en moeite drie boeken per twee jaar op hun literaire conto kan schrijven.  Ik vraag me daarbij wel af hoe ze die leesachterstand ooit gaan inhalen maar ik troost me met de gedachte dat zelfs de kinderen van hoogleraar Nederlandse literatuur Yra van Dijk niet lezen.

Een van de leukste opdrachten werd gegeven door de docent Nederlands van mijn dochter. Gevraagd werd om op zoek te gaan naar straatpoëzie en een foto van jezelf bij een gedicht te maken. Mijn dochter en ik bekeken de website en vonden zo allerlei plekken in onze buurt waar gedichten gevonden konden worden. Heel bijzonder want daardoor viel het me voor het eerst op hoeveel gedichten zich bevinden in de openbare ruimte in Middelland.

Ik loop en fiets opeens heel anders door mijn buurt en geniet van deze lyrische momenten die de realiteit even openbreken en zicht geven op een andere dimensie.

Neem het gedicht van voormalig stadsdichter Daniël Dee op de Mathenesserbrug, dat alleen te zien is als de brug opengaat.  Niets huiveringwekkender dan een brug die opengaat. Een overweg die in een oogwenk veranderd in een huiveringwekkende bergkam van vele meters hoog.  Huiverend fantaseer ik dan hoe het zou zijn als je per ongeluk op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent. Hoe troostrijk is het dan om te lezen:

hier ben je aanwezig – daar ga je naartoe
op de plaats rust – in weer en wind
laat achter wat was – met wensen en hoop
tracht niet te denken aan – hoe alles verandert
nu doe je het toch – lach naar de toekomst
geeft helemaal niets – wat komt weet je nooit
maar kom niet te laat – neem gerust de tijd
er wordt op je gewacht – er is plaats voor jou
het duurt niet lang meer – wacht maar af

(Daniël Dee)

Mooi ook om dit te lezen tijdens de slopende verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden, op weg naar de sportschool in de Van Nelle fabriek.

In een mooi artikel in het literaire tijdschrift Tirade poneerde dichter Herman de Coninck in 1980 dat poëzie nergens toe dient en dat dit een verdienste is. Dat de nutteloosheid van poëzie een protest is tegen al wat aan de orde is.  Dit is een maatschappij van het hebben, poëzie hoort tot het rijk van het zijn, aldus de Coninck.

Ik moest aan deze woorden denken toen ik de dag na de wrede moord op de Franse leraar Samuel Paty door de Aleidisstraat liep en omhoogkeek, recht in een gedicht van Jules Deelder:

Lotgenoten,

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan
De zin van het leven 
is dat we vergaan
De wereld van iedereen
Niemand de baas
Het heden is eeuwig
Alles is waar
God of Jehova
Allah Jahweh
De één is de ander
De ander de één
Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen
Het lot dat we delen
laat niemand alleen 

De Amsterdamse dichter J.C Bloem was domweg gelukkig in de Dapperstraat, en ik op dat moment in de Aleidisstraat.

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.