Nieuwe Buren: Alice en Gilles op GFS67A

door • 24 december 2021 • Bewoners

In de Nieuwe-Buren-rubriek brengen we u meestal nieuwkomers die een koophuis bemachtigd hebben en hier nooit meer weggaan, of in ieder geval de rest van hun leven hier blijven wonen. Maar de straat telt ook genoeg huurwoningen met bewoners die voor een kortere tijd in de straat wonen. In deze categorie bezoek ik Gilles en Alice, twee Belgische expats, die het appartement op de begane grond van GFS 67A huren. Nou ja, eigenlijk woont alleen Gilles er, maar daarover later meer.

Poes vermist

Als ik langskom verkeert het stel niet bepaald in de meest glorieuze stemming. “Een interview leidt onze gedachten wellicht wat af”, zegt Gilles. Vier dagen eerder namelijk is poes Leia (3 jaar oud, grijze tijgerstrepen met een witte snoet en buik) vermist geraakt. Eerst dachten ze dat het dier ergens in de afgesloten ruimte van de achtertuinen rond struinde maar nu ze zo lang wegblijft, is het waarschijnlijker dat ze door de voordeur naar buiten is geglipt en in de voor haar onbekende straatomgeving terecht is gekomen. Ze hebben Leia’s draagmand buiten op de stoep gezet, als herkenningspunt voor haar. Daarnaast zijn ze druk met rondvragen, flyeren, en hebben ze een post op Facebook gezet.

Waar komen jullie vandaan?

Alice en Gilles komen dus uit België. Alice uit Gent en Gilles uit een dorpje in de buurt van Menen, aan de Vlaams–Franse grens. Frappant genoeg hebben ze elkaar leren kennen in Utrecht, vijf jaar geleden, tijdens een uitje met gemeenschappelijke vrienden. Het was liefde op het eerste gezicht. De vonken sprongen over. “Het stond geschreven en gedrukt”, zegt Gilles, Alice knikt. 

Toen ze in 2018 twee jaar in Gent samen gewoond hadden en het universiteitsdiploma op zak was, besloten ze dat het tijd was voor iets internationaals. Beiden gingen solliciteren in het buitenland met de afspraak dat de tweede zich zou voegen bij de eerste die een baan vond. Bleek dat ze tegelijkertijd beiden een job vonden in Praag, waar ze uiteindelijk bijna drie jaar zouden wonen.

Wat voor werk doen jullie?

Alice kon aan de slag bij de HR afdeling van Johnson&Johnson, de Amerikaanse farmaceut en producent van medische apparaten. Gilles ging werken bij het consulting bedrijf Accenture maar switchte na een jaar naar AB (Anheuser-Busch) InBev, één van de grootste bierbrouwers ter wereld, eigenaar van merken als Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en het Amerikaanse Budweiser. Twee jaar lang hadden Alice en Gilles (en poes Leia) het erg naar hun zin in Praag. De stad biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor multinationals en heeft daardoor grote en levendige expat gemeenschap. Het is leuk en goedkoop uitgaan en qua cultuur is het aanbod groot. In 2020 echter gooide corona roet in het eten. Tsjechië ging in een strikte lockdown en er was buiten werk vrijwel niets meer mogelijk. Los daarvan hadden ze Praag en het Tsjechische achterland ook wel een beetje gezien inmiddels. 

Hoe komen jullie hier terecht?

De twee besloten dat het tijd werd voor een nieuwe stap en solliciteerden binnen hun eigen bedrijven. In augustus dit jaar kon Gilles terecht bij de lokale afdeling van AB InBev in Breda als manager van vier teams. Alice kreeg de kans om een interessant HR traineeship te volgen bij Johnson & Johnson in Zug, Zwitserland. Het stel besloot dat er wel een tijdje geLAT kon worden, zo ver liggen Nederland en Zwitserland niet van elkaar af. Zo kwam Gilles in Rotterdam terecht en Alice in Zürich.

Op 24 november was Alice hier bij Gilles voor zijn verjaardag, toen in Zwitserland de regels aangescherpt werden. Terug in Zwitserland zou ze 10 dagen in quarantaine moeten en daarna alleen maar thuiswerken. Met permissie besloot ze tot en met de feestdagen in Rotterdam te blijven. 

Wat vinden jullie van de straat en stad?

Ze zijn erg enthousiast over de straat: ”Mooi en een gezellige sfeer. Je hebt niet het gevoel dat je in een grote stad zit.” Familieleden die langskomen zeggen allemaal “wow”. De bakstenen huizen doen denken aan de architectuur in België. Gilles vindt de ondergrondse vuilcontainer een goede vinding, die hij graag in Belgische straten zou zien. 

De stad vinden ze leuk, maar ze missen wel de gezellige kroegjes die ze uit Gent en Praag kennen. Het ligt hier allemaal ver van elkaar. Je hebt echt een fiets nodig. 

Verschillen tussen Nederland en België?

Gilles is onder de indruk van de effciëntie van de Nederlandse maatschappij. Nederland is heel ver met digitalisering. Zo heb je met een Digid als nieuwe inwoner je meeste zaakjes snel geregeld. En al die thuisbezorgdiensten, dat hebben ze nog niet in België. Een ander voorbeeld zijn automatische incasso’s om zonder moeite je periodieke rekeningen te betalen. Ook dat is in België nog veel minder gebruikelijk. Qua prijzen zijn er ook behoorlijke verschillen: de supermarkten zijn goedkoper, de spoorwegen daarentegen zijn weer een heel stuk prijziger (maar rijden beter op tijd).

Klagers en Praatjesmakers

Gilles vindt Nederlanders praatjesmakers, in de goede zin van het woord: onbekenden knopen makkelijk gesprekjes aan met elkaar. Vooral als er gemeenschappelijk leed is, zo ondervond hij toen hij in een trein zat en er een vertragingsmelding doorkwam. Nederlanders mogen graag klagen.
In het zakelijke leven valt op dat Nederlanders inderdaad directer zijn, meer recht voor zijn raap en minder diplomatiek en weloverwogen dan Belgen. Op zakelijk vlak mist hij hier ook de uitgebreide businesslunches. Nederlanders sluiten een deal en eten daarna hun van thuis meegebrachte boterhammetjes op.

Nog steeds geen Leia…

Als ik anderhalf uur later vertrek, is de poes er nog steeds niet. “Hoe mooi was het geweest als Leia halverwege het gesprek aan de deur had gemiauwd”, zegt Gilles. Maar helaas, zo mocht het niet zijn. Het stel gaat nog een rondje lopen, in hoop op een glimp van de poes.

….en dan een week later…

Gilles en Alice hebben de hoop al enigszins laten varen en zijn voor Kerst terug in Gent…

Wat fijn, een happy end! Gilles en Alice, bedankt voor het interview en welkom!

Nog een mooie tijd gewenst in de Graaf Florisstraat met zijn drieën!

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.