Requiem voor een boom

door • 3 april 2022 • Groen

Je zou het bijna weer vergeten met die zonnige maand maart achter de rug. Maar
weten jullie het nog? Dit jaar begon stormachtig. Letterlijk.
31 januari hadden we storm Corrie (genoemd naar de eerste weervrouw). Het bleek de aankondiging van een ‘drielingstorm’ in februari: Dudley deed zich voor op woensdag 16 februari, Eunice maakte haar intrede op vrijdag en zondag kwam Franklin voorbij geblazen. Ik lees dat de laatste keer dat we een drielingstorm hadden bijna 100 jaar geleden was, in 1928.

Eunice blies het raam van mijn overbuurman eruit. Ik hoorde het gebeuren. Bizar. En verder de straat in kijkend zag ik de tweede plataan rechts, die tegenover #31, hevig bewegen. Toen storm Franklin voorbij raasde, kreeg die boom nog een optater. De boom hing vervaarlijk naar voren geheld maar raakte nog net niet de overburen op #34. De wortels hadden van de stoep een ware stunt-bult gemaakt waar je met een crossfiets mooie toeren mee kon uithalen. Maar voor in je straat was dat toch minder geslaagd. Oplettende buren waarschuwden de gemeente. Die kwam met spoed langs (complimenten voor de voortvarende actie) en hoopte met het snoeien van de grootste takken de boom te kunnen redden. Maar alras bleek dat ijdele hoop. Er was geen redden meer aan. De boom moest eraan geloven. En nu staat er dus die stomp in de straat. Maar alles is natuurlijk een kwetie van perspectief. Een voorbij fietsende kleuter zag er bijvoorbeeld een prachtige troon in, die absoluut bestegen moest worden voordat de fietstocht-met-zijwieltjes voortgezet kon worden. De stoep is trouwens weer ‘teruggeveerd’.

Voor degenen die zich afvragen wat er nu met die boom is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren: uw kersverse bestuursleden hebben zich op die vragen gestort. Welnu: de omgezaagde boom is in delen vervoerd naar een bomen-rustplaats van de gemeente. Daar gaat het zo’n jaar of 3 drogen voordat het hout verder verwerkt gaat worden. Er zullen mogelijk meubels van gemaakt worden en ook houten snijplanken. Onze straat is een partij snijplanken in het vooruitzicht gesteld. Nog even geduld dus, maar de boom komt in een andere vorm weer tot ons.
En verder onderzoekt de gemeente of er een andere boom voor teruggeplaatst kan worden. Dat is aan de ene kant beter voor de andere bomen (die anders meer wind vangen), maar tegelijk is het de vraag of een nieuwe boom gaat aarden, tussen al die wortels van de oude boom. Afijn, het schijnt nog niet zo eenvoudig te zijn. Maar er wordt aan gewerkt.

Prijsvraag voor de kinderen uit de straat: hoeveel jaarringen telt de omgezaagde boom? Mail je antwoord uiterlijk 15 april naar redactie@telegraaffloris.nl Onder de goede inzendingen wordt een prijs verloot; uitreiking op de Paasborrel.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.