Naar Frankrijk…

door • 2 april 2022 • Bewoners

Jelte en Marjolein, velen kennen hen als betrokken buren woonachtig aan het Aleidisplein, sociale verbinders en drijvende krachten achter diverse buurtverbeteringen en initiatieven, zie hier, hier en hier. Nadat ze al eens een wintertje hebben doorgebracht op de Balkan, en een fikse wandeling hebben gemaakt naar Santiago de Compostela, laten ze nu de stad voorgoed achter zich, voorlopig althans. Inclusief poezen verhuizen naar ze het platteland van Frankrijk en verruilen hun buurt voor een buurtschap. Het huis is verkocht en 12 april rijden ze weg.

De Auvergne

“We willen minder prikkels, een tuin, zelfvoorzienender leven en meer natuur”, beantwoordt Jelte de waarom-vraag. Ze hebben een tijdje gedacht aan leven in een busje maar toen kregen ze een link door naar een te koop staande boerderij in Frankrijk. Die optie werd het niet maar viavia kwamen ze op ander huis waarvan de nederlandse eigenaar onlangs overleden is. Dit huis hebben ze uiteindelijk van de erfgenamen kunnen kopen. Het ligt in de Auvergne, iets ten zuidoosten van het midden van Frankrijk in de gemeente Aubusson d’Auvergne, in het buurtschap La Souche dat ze gaan delen met nog zo’n 14 huishoudens. 

Huis plus gite

Het huis ligt aan een onverharde doodlopende weg. Het is stevig verbouwd door de vorige bewoner, een aparte indeling met veel kruipdoor sluipdoor gangetjes, en heeft lekkere grote raampartijen, wat niet per se Frans is. 

Achter het grote huis ligt een kleiner huisje dat ze als gite willen verhuren aan toeristen. Het biedt ruimte aan maximaal vier personen, heeft een goed uitgeruste eetkeuken, een souterrain en een eigen tuin met veel privacy en een schitterend uitzicht.

De omgeving

De omgeving heeft veel te bieden. Het buurtschap ligt in het Parc naturel régional Livradois-Forez met veel bos, volop mogelijkheden om te wandelen of te trailrunnen. Op een kleine 2km afstand ligt een stuwmeertje waar gezwommen kan worden. Het huis is ook een interessante uitvalsbasis voor mountainbikers, met veel uitgestippelde routes in de buurt. De regionale stad is het pittoreske Thiers, bekend van de messenfabrikatie, op zo’n 20 minuten rijden. Maar ook de uitgebluste vulkanen van Puy-de-dome, zijn met 45 minuten dichtbij. (Email marjolein.jelte@gmail.com als je alvast wil reserveren).

De toekomst

De twee hebben plannen genoeg voor hun nieuwe leven. Ten eerste willen ze de taal beter leren, een project in uitvoering. Na de verhuizing wachten er ook diverse kleine opknapklusjes aan het grote huis. Afhankelijk van vergunningen en het bestemmingsplan, willen ze nog een huisje erbij bouwen, half ondergronds (een hobbit house) dan wel het grote huis uitbouwen. Ook willen ze gaan moestuinieren en een voedselbos aanleggen. 

Buurtschap verbeteren?

En dan willen ze kijken wat ze voor hun nieuwe buurtschap kunnen betekenen. De stroopwafels zijn al uitgedeeld. Zijn daar net als in de Aleidisstraat ook mensen die zorg en extra aandacht nodig hebben? Kunnen ze iets met hun busje doen? Kunnen ze een baantje vinden voor wat extra inkomsten? Het is best spannend, zo vinden ze zelf maar voor buurtverbeteraars van hun kaliber is er overal plek, zo denk ik zelf. 

Jelte en Marjolein, jammer dat jullie gaan, maar wat een dappere stap! Alle goeds in Frankrijk!

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.