Café Bakeliet

door • 7 april 2023 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Gustav

Tijdens onze uitlaat rondjes met hond Cato viel een paar jaar geleden een nieuwe frisse plek met fijne terrasjes op: café Bakeliet op de hoek Heemraadsingel en Nieuwe Binnenweg. Via zijn teckel Gustav leerden we Frodo kennen, een van de oprichters van het café, en via hem leerden we weer meer over Bakeliet. Een bijzonder verhaal.

Concept

Micha, Frodo en Mazdak, drie ondernemers uit het nachtleven en de culturele sector in Amsterdam, waren op zoek naar een mooie plek voor een nieuw horecaconcept. Een laagdrempelig café, waar de openheid van het nachtleven ervaren wordt in een huiskamer sfeer. Een experimentele plek, voor zowel smaken, muziek en kunst, en dan voor iedereen (hoewel een beetje vooruitstrevend zijn wel een pre is).

Voorheen het Spinnenwiel

Die plek vonden ze drie jaar geleden op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadsingel. Toen nog het oude bruine café het Spinnenwiel. Ze hebben Bakeliet eigentijds en eigenwijs ingericht, wat niet altijd meeviel met zo’n oud pand. Vijf weken na de opening moesten ze alweer sluiten door de lockdown. De start was dus moeizaam, maar het is nu een plek waar het zowel in de middag als de avond gezellig druk is.

En het is echt gelukt: het is een gemêleerd publiek.

Eigenzinnige smaken

Voor deze recensie spreek ik met Micha. Hij is verantwoordelijk voor het assortiment van de bar. Ook daarin zijn ze op zoek naar eigenzinnige smaken. Zo heeft hij net een nieuwe eigen cocktail ontwikkeld, en gaat hij cider meer onder de aandacht brengen. Een drankje dat volgens hem totaal ondergewaardeerd wordt in Nederland. Dat laatste ben ik grondig met hem eens, ik besluit ter plekke dat Bakeliet ook mijn stamkroeg wordt.

Hij wil de traditionele ciders uit bijvoorbeeld Spanje en Engeland introduceren, in plaats van de zoete limonade-achtige ciders die je nu vaak in Nederland vindt.

Zomer terras

En leuk nieuws: in samenwerking met het cafe aan de overkant (Rijke & de Wit), organiseren ze deze zomer op het Heemraadsplein weer een zomerterras, van begin mei tot eind september. (dit hangt natuurlijk ook een beetje het weer af). Dat wordt een zomer vol events, zoals muziek, proeverijtjes, etc.

Nog even over Gustav

Ik hoopte natuurlijk ook Gustav even te zien bij Bakeliet, het was de bedoeling dat hij de huis-teckel zou worden van het café. Maar Gustav bleek geen bartype te zijn en het allemaal wat te druk te vinden. Dus die ontmoeten we voortaan gewoon weer op de singel.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.