DEEL MEE

door • 7 april 2023 • Bewoners, Buurt en wijk

Middelland DEELt – waar staan we nu?

Hoe staat het met het initiatief voor oprichting van een wijkcoöperatie in Middelland om (elektrische) auto’s te delen? De afgelopen periode hebben Luuk, Franz en Nina – de buurtambassadeurs –  niet stil gezeten. Er zijn stappen gezet in de goede richting. Lees hier waar we staan, en wat te verwachten.

Wie zich had opgegeven als mogelijk geïnteresseerde, is de afgelopen periode persoonlijk benaderd. Met alle geïnteresseerden is gesproken om te kijken wie mee zou willen doen. Op29 maart was de eerste keer samen eten voor (potentiële) deelnemers in het Wijkpaleis. Zo leren we elkaar ook persoonlijk kennen. Aan de hand van de kaart van de wijk zijn we samen gaan bepalen waar we de eerste auto’s zouden willen plaatsen. Want we zijn ervan overtuigd: als we eenmaal starten zullen er snel meer deelnemers van deelauto’s volgen. Auto’s delen in de stad heeft de toekomst!

We hebben contact gehad met de gemeente, en die staat positief tegenover ons initiatief. Wij vallen met de buurtcoöperatie buiten de bestaande beleidskaders, maar er is grote bereidheid om ons initiatief te steunen, zowel in financiële als in praktische zin (denk: parkeervergunning, laadpalen). Wij gaan nu inventariseren waar we laadpalen en parkeerplaatsen zouden willen hebben voor onze deelauto’s. Met ons plan en wensenlijstje in de hand, kan de gemeente bekijken wat er mogelijk is. Er zijn dus nog geen concrete toezeggingen, maar de grondhouding is positief. En dat is erg fijn!

Ook inventariseren we hoeveel ‘minder’ auto’s dit initiatief oplevert. Auto’s delen is goedkoper en levert ook parkeerplaatsen op. We willen natuurlijk niet dat die plekken dan opgevuld worden door bezoekers van buiten. We willen juist minder blik en meer groen in onze straten. En dat wil de gemeente gelukkig ook! In de proefperiode kunnen we waarschijnlijk een aantal parkeervakken tijdelijk vergroenen met bloempotten. En als de pilot slaagt, kunnen er permanent parkeervakken uit en plaats maken voor groen.

Ook hebben we contact gehad met de oprichters van DEEL, in Den Haag – waar het initiatief al draait. Zij gaan ons helpen met de volgende stappen, en staan ons bij met raad en daad.

We gaan daadwerkelijk auto’s bestellen als we er tenminste 4 kunnen leasen. 15 juni willen we dit streefgetal bereikt hebben. Het zal een mix zijn van auto’s: klein, middel, groot. En in de toekomst zal er wellicht ook een bestelbusje bij zitten. We zijn uitdrukkelijk ook op zoek naar mensen die meermaals per week (overdag) een auto gebruiken, bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer. Het gaat erom een optimale mix te vinden, waarbij de auto’s zoveel als mogelijk gebruikt worden.

In september 2023 willen we van start gaan met de proefperiode van 6 maanden. En met starten bedoelen we: dan staan de eerste paar elektrische deelauto’s klaar voor gebruik in onze buurt!

We zullen de komende tijd met enige regelmaat bijeenkomsten beleggen om persoonlijk kennis te maken, elkaar bij te praten over de laatste ontwikkelingen en zaken door te spreken. De eerstvolgende keer is woensdag 12 april, 18:00 uur in het Wijkpaleis. Voor €5 pp kun je daar mee eten, liefst contant te betalen aan het Wijkpaleis. Je kunt ook aanhaken na het eten.

Meer weten? Ook meedoen? Stuur een mailtje naar middellanddeelt@gmail.com

Nina Huygen
Laatste berichten van Nina Huygen (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.