Terugblik Eeuwfeest

door • 13 december 2023 • Festiviteiten, Vereniging

Het Eeuwfeest op 17 juni 2023 was ter ere van 100 jaar Graaf Florisstraat. Én ter ere van al die mooie bewoners uit de buurt, leden, niet-leden en oud-leden van de vereniging Ter Bevordering. Hieronder volgt een terugblik in een aantal delen.

Aanleiding

De straat is gebouwd tussen 1917 en 1924. In 2019 kwam al de gedachte op om een eeuwfeest te organiseren. Door covid moesten we dat noodgedwongen uitstellen. Door covid waren we gedwongen afstand te bewaren. Juist daardoor weten we hoe belangrijk het is nabijheid te organiseren. En wat zijn we blij dat we dit weer konden doen!

Op 18 juni, de dag na het Eeuwfeest, stromen de berichten binnen bij de feestcommissie: “Heerlijk feest, goed gedaan”, “Het was echt super leuk en gezellig”, “We vonden het echt heel leuk”, “Nogmaals complimenten voor de organisatie” en “Zeker voor herhaling vatbaar”. We hebben er als organisatiecomité behoorlijk wat werk in gestoken maar wat wás het leuk om te doen en wat hébben we genoten: de sfeer, de opkomst, het enthousiasme, de veelzijdigheid aan bezoekers. Ja, zelfs het weer was perfect!

Wat leuk dat er zo velen van jullie bij waren: jong en oud, usual suspects en nieuwe gezichten, leden, niet-leden en oud-leden uit onder meer Arnhem, Antwerpen en Amsterdam. Een van de oud-leden die speciaal was teruggekomen liet weten: “Het was echt een heerlijk weerzien en trots dat het nog zo lekker bruist in de straat.” En gebruist heeft het! Voor wie er niet bij was (je hebt echt wat gemist!) en voor wie er wel bij was en nog even wil nagenieten: hier een verslag en wat sfeerimpressies.

Een pientere 8-jarige uit de straat merkte terecht op: “Ik ga het volgende eeuwfeest helaas niet meer meemaken.” Tja, of zij de 108 gaat halen is natuurlijk maar de vraag. Maar dit feest was zo gezellig en zo’n succes, dat we hebben gezegd: we wachten geen 100 jaar op een volgend feest. De draaiboeken liggen al klaar, een volgende keer zal het een stuk minder werk zijn. Dus wordt al nagedacht over een ‘Volgende Eeuw Feest’ in 2025.

Opbouwen

De dag begon met opbouwen. Paul had een groepje sterke mannen bij elkaar getrommeld, die klaar stonden voor deze klus. Een aantal dochters en zonen hielp ook mee. En ééntje nam zich voor: “Echt een grote tent! Hier ga ik vanavond in slapen!”

Gelukkig was het opbouwteam op tijd begonnen en gelukkig hadden we een ontheffing aangevraagd op een aantal parkeervakken. Eén onwillig bedrijf had zich namelijk niet aan de aanwijzingen van Buko gehouden en hun busje moest worden weggesleept. Het kostte de nodige tijd voordat dat geregeld was. Daarna ging het in rap tempo verder en stond alles mooi op tijd klaar.

De slingers, gemaakt van ingeleverde oude stoffen en in meerdere sessies in elkaar genaaid, maakten het feestelijke beeld compleet. Zelf maken is veel leuker dan kopen. En nog herbruikbaar ook.

Startschot!

Om 14:00 uur werd het startschot gegeven: voor de 100-jarige straat werd er (ongeveer) 100 meter hardgelopen. In 5 categorieën renden jong en oud zich de longen uit het lijf.

Menig jeugdige haas was zo enthousiast dat starter Arjan het een ongeldige start moest verklaren. Het moet natuurlijk wel eerlijk blijven, dus een paar keer moest de hele serie terug naar de startlijn; onverbiddelijk. Nina blies dan weer op haar vingers bij wijze van startschot. Een vakkundige jury, bestaande uit Erik, Margreet en Mechteld, beoordeelde wie de snelsten waren.

Voor de categorie ‘onder de 100’ deden naast een aantal sportieve volwassenen bijna alle kinderen die in hun ‘eigen’ serie ook hadden meegedaan, nog een keer mee. Dat mocht. Dus dat werden wel 5 of 6 series. Wat een enthousiasme!

Na ampel beraad werd de top 3 per categorie bekend en werd hen om 16:00 uur op het podium het eremetaal omgehangen. ‘Jong’ heeft overduidelijk betere longen, want geen enkele volwassene heeft het podium weten te behalen. De jeugd was er als een haas vandoor en liet die schildpadden van een vaders en moeders hun hielen zien. Trots namen ze hun medailles in ontvangst die de veurzitter hen omhing.

Dit was de uitslag:

Categorie onder de 6:

 1. Julie (5)           8,00
 2. Charlie (5)       8,01
 3. Josephine (3) 10,34

Categorie onder de 8:

 1. Philip (7)         6,58
 2. Hazel (6)         8,65
 3. Maas (6)         9,50

Categorie onder de 10:

 1. Boris (9)          7,30
 2. Evie (8)           7,33
 3. Guus (8)          7,37

Categorie onder de 12:

 1. Sam (10)         6,01
 2. Jarko (10)       6,52
 3. Benji (10)        7,90

Categorie onder de 100:

 1. Jeason (13)     5,70
 2. Walid (12)       5,80
 3. Sam (10)         6,15

En voor wie nu denkt, “Hé, we hebben wel heel veel toekomstige Usain Bolts in deze buurt wonen, wat zit er daar in het water?!” … die ‘ongeveer 100 meter’ was wel heel erg ‘ongeveer’.

Oud Hollandsche kinderspelen

Na de hardloopwedstrijd was het tijd voor spelletjes. Elk kind kreeg een stempelkaart en kon dan langs de 12 spellen die Lisanne en haar team hadden uitgezet:

 • 4 op een rij
 • Ballen op een vestje
 • Ring werpen
 • Boter, kaas en eieren
 • Golf parcours
 • Steltlopen
 • Spijkerpoepen
 • Blikgooien
 • Panty bal
 • Skippybalrace
 • Koekhappen
 • Eierrace

Tijdens de kinderspelen reed Olaf rond op zijn scootmobiel met dj-installatie, om de boel muzikaal op te vrolijken. En vrolijk was iedereen hoor! Fijn dat je er was, Olaf!

Na afloop van de spelletjes werd er door Gies een spannend sprookje voorgelezen en konden de kinderen uitblazen op een groot kleed, onder genot van een waterijsje.

En terwijl de ouders aan de borrel gingen, waren er nog allerhande activiteiten voor het jonge grut. Korfbalpaal, Twister, krijten, sjoelen, flessen voetbal, darten, domino spel. Er was door Carine een mooie kleurplaat gemaakt en er waren genoeg potloden en stiften om lekker te kleuren. Zen…. Wie nog energie over had, kon zich uitleven op een springkussen. En daar werd veel gebruik van gemaakt!

Open podium

Om 16:00 trapte Katharina, met haar jongste dochter op de arm, het Open Podium af met haar prachtige stem en enthousiasmerende optreden. Ze kreeg heel wat mensen aan het dansen en de sfeer die er al goed in zat, werd nog verder verhoogd. Je kan wel zien dat zij een professional is.

Tijs, die ook de techniek verzorgde, verzorgde ook nog een optreden op de gitaar. Hij kon zijn twee passies – techniek en muziek – helemaal uitleven deze dag.

Daarna volgden Guus (8) en Sam (10) op de gitaar. Zij hebben les van Edmond, zanger/gitarist van De Wet, die later op de avond optrad. Dit was het eerste optreden van deze jonge heren en dat was nog best even spannend. Maar deze ervaring is in de pocket!

Straatwandeling

Om 16:15 nam Frans Hooykaas een grote groep belangstellenden mee door de straat en de geschiedenis. Het was veel te kort voor velen, ze hadden nog zoveel meer willen horen! En Frans heeft ook nog veel meer te vertellen. Hij heeft al aangeboden dat nog wel een keer te willen doen 🙂 En het is inmiddels ook gerealiseerd. Op zondag 8 oktober hebben 12 straatgenoten wederom kunnen genieten van de architectonische geschiedenislessen van Frans. Wat altijd verbaast is dat je dan toch weer meer ziet en ontdekt, ook al ben je er honderden keren langs gelopen. Frans laat je met andere ogen kijken.

De wandeling eindigde bij het Hoekpandje, waar een fototentoonstelling hing van Margi Geerlinks. Jaren geleden heeft Margi het leven gevolgd van Mika Vesovic, de bewoonster van Graaf Florisstraat 94. Mika kwam uit Montenegro en heeft heel haar leven gehoopt daarnaar terug te keren. Helaas is dat niet gelukt en is ze hier gestorven. Haar laatste jaren, in bittere armoede, zijn door Margi liefdevol vastgelegd. (Zie hier enkele foto’s.)

Onthulling gevelpaneel & taart

In de begintijd van de vereniging was er bij het klussen aan het pandje een bovenraam gesneuveld, net voordat de verzekering was afgesloten. Daar is toen een dicht plaatmateriaal ingezet. Jaren later is daar een creatieve invulling gekomen. Straatgenoot (en inmiddels Italië-ganger) Jeroen Beltman tekende toen voor het ontwerp, waarop met trots de naam van de toen nieuw gelanceerde website te lezen was (de eerste website met een eigen straat!). Dat was ook alweer heel wat jaren geleden en de opdruk begon los te laten. Het organisatiecomité leek het een leuk idee om tijdens de feestelijkheden een nieuw ontwerp te onthullen.

Daarop is contact gezocht met letterontwerper Diederik Corver, die in de magere jaren van de vereniging enkele jaren het Hoekpandje heeft bewoond en ook de vormgeving had gedaan van het Wandelgedicht. Hij was bereid om een nieuw ontwerp te leveren. Een kleine ontwerpcommissie, bestaande uit organisatiecomité, bestuur en enkele geïnteresseerde leden beoordeelden een aantal varianten en in samenspraak met de ontwerper is dat uitgemond in het huidige ontwerp. Diederik was hoogstpersoonlijk aanwezig om zijn ontwerp om 17:00 uur toe te lichten en het nieuwe gevelpaneel aansluitend feestelijk te onthullen.

De letters in het ontwerp brengen 750 jaar typografie bijeen: het schrijven met primitief gereedschap ten tijde van Floris V (1253), de contrastrijke ontwerpen van Fré Cohen (1923) waar de straat een band mee heeft, en het modulaire spel met vormen van digitaal ontwerpen (2023).

De twee kleuren van de tekst in het raam boven de deur van het Hoekpandje zijn, gemengd, het baksteenrood van de plattegrond in het ontwerp. Als contrast een okergeel. En wat blijkt… precies deze kleuren blijken allemaal in een 13e eeuwse kleurenplaat van Floris V te zitten!

De plattegrond weerspiegelt de straat vanuit het standpunt van de kijker voor de gevel van pand 88 (zie ook het rode pijltje: ‘u staat hier!’); de straat loop schuin weg van de Beukelsdijk en eindigt met een knik op de Heemraadssingel; die beweeglijkheid is ook terug te zien in het gevelpaneel.

Diederik en zijn vrouw hadden hun zoon meegenomen en lieten hem zien waar ze 8 jaar lang gewoond hebben. Zoonlief keek zijn ogen uit. En wij de onze naar ons nieuwe gevelpaneel.

Diederik heeft ook ons logo opgefrist, terug te vinden op onze uitingen, zoals de folder en onze site. Het logo prijkte ook op de grote taarten die we ter ere van het eeuwfeest hebben laten aanrukken en werden uitgedeeld. Want bij een feestje hoort natuurlijk taart!

En zie ook de vlag met ons nieuwe logo die sinds september aan de gevel prijkt.

Eten, muziek en pubquiz

Na de feestelijke onthulling van het gevelpaneel en de taart ging het los! Er was muziek, eten en drinken, en een heuse pubquiz.

Onze buurt blijkt vol muzikaal talent te zitten! De feestcommissie was in de aanloop naar de dag van deur tot deur gegaan, en op die manier op onvermoed talent gestuit. Alle bands die hebben opgetreden hebben een link met de straat of omliggende straten.
Bram, de gitarist van de band brAm, woont in de buurt en heeft jaren geleden zelfs ook nog in de Graaf Florisstraat gewoond.

De drummer van Les Etoiles, Michel Schelvis, woont in de Beatrijsstraat.
Zanger en gitarist van De Wet is onze straatgenoot Edmond Bravenboer.
En de internationale ster DJ Chris Inperspective blijkt ook in de Graaf Florisstraat te wonen. Wie hem nog niet kent – google hem! Supertof dat ze allemaal in de Graaf Florisstraat kwamen optreden voor het thuispubliek. Echt top dat we zoveel talent in de Graaf Florisstraat en omliggende straten hebben!

De bar werd gedraaid door vrijwilligers. Hanno uit de Beatrijsstraat wierp zich op als de vaste barman, en zo kon het team goed draaien met een vaste kracht en elk uur wat andere vrijwilligers. Naast het drinken was er eten, en er was volop keuze. De dames van het Wijkpaleis hebben voor ons gekookt. Geweldig dat zij hun kooktalent inzetten om onze monden te voeden en magen te vullen. Fatma maakte Surinaamse hapjes; Basma en Jihan kookten een Syrische maaltijd voor ons. We hebben gesmuld!

En restaurant De Buffel leende de houtoven uit aan Marijn (de zoon van Tony), die samen met enkele ondersteuners voor een vriendelijk prijsje pizza’s stond te bakken. Hartelijk dank aan de Buffel en vooral ook aan onze pizzabakkers.

En tussen de bands door was er een door Mechteld en Gies geproduceerde pubquiz, in verschillende rondes. Spontaan werden er teams gevormd aan de eettafels, waar oud-leden en huidige leden samen met bandleden verbroederden en de strijd aangingen met andere teams. De vragen waren zo uitgekiend dat je de beste kans op winst maakte als je team een uitgebalanceerde mix had aan leeftijden en culturen. Er was een ronde muziekvragen en een ronde vragen over de Graaf Florisstraat, die vooral te beantwoorden was na lezing van de speciale eeuweditie van de TeleGraafFloris. Maar op één vraag wist geen enkel team het antwoord te geven: wat is de naam en de betekenis van het Chinese bejaardenhuis in de voormalige huishoudschool? Ka Fook Mansion wisten sommigen nog wel, maar wat het betekende??? Helaas waren de twee aanwezige bewoners van deze mansion nét vertrokken toen deze vraag voorbijkwam… Aan het eind van de avond gingen drie teams naar huis met mooie prijzen voor doe-het-zelvers met groene vingers.

Dankwoord

Dit eeuwfeest is tot stand gekomen door de inzet van heel veel mensen. Ook hier worden ze nogmaals genoemd.

 • Vlaggen die er hingen: gemaakt met materiaal uit de straat (dank allen die oude lappen inleverden), aan elkaar gezet door vrijwilligers uit de straat en buurt, tijdens ontzettend gezellige naai-weekenden. Circulair en creatief, zoals we het graag doen. De vlaggen zijn gemaakt door: Ton, Marlies, Evelien, Angela & Lea, Nina & Sam, Mechteld, Gies, Suzy en Carine. Hulde!
 • Posters die in de straat hingen zijn gemaakt door Suzy, met hulp van Carine, met foto’s uit het stadsarchief en door inzendingen van meerdere leden. Een speciale dank aan de familie Kathmann, die in het familiearchief is gedoken en werkelijk prachtige beelden heeft aangeleverd.
 • Frans Hooykaas, dank voor de rondleiding. En hoe mooi dat dit precies viel op de Dag van de Architectuur. Het is dan wel geen hoogstaande architectuur in de Graaf Florisstraat, maar – in de woorden van Frans – ‘burgermansgepruts’; het is er wel superfijn wonen.
 • Al bijna 15 jaar wordt er verslag gedaan van alle initiatieven in de TeleGraafFloris, ons digitale kwartaalblad dat breed in Rotterdam en ver daarbuiten gelezen wordt. Speciaal voor het Eeuwfeest maakte de redactie een papieren editie van de TeleGraafFloris in 1000-voud. De krant is huis-aan-huis bezorgd, er liggen nog een aantal exemplaren in het Hoekpandje. Meenemen mag.
  De special edition (collector’s item!) van de TeleGraafFloris is tot stand gekomen door de redactie en enkele gast-schrijvers. De hoofdredacteur Peter heeft zijn tijd en pen weer ingezet. Maar de meeste inzet en het ware huzarenstukje is geleverd door Paul Spiele, die de vormgeving en opmaak voor zijn rekening heeft genomen, waar heel wat uren werk in is gaan zitten!
 • Het Dierenlandje, onze partner in Huize Middelland: dank voor het uitlenen van spullen voor de kinderspelen!
 • Tijs en Jeroen Leemans verzorgden de techniek. Super bedankt! Tijs groeide op in de straat, maar woont nu op kamers in Dordrecht. Speciaal voor het Eeuwfeest kwam hij ons bijstaan. Hij is net afgestudeerd aan de HKU, Muziek en Technologie en heeft bij het Open Podium ook voor ons gespeeld. Mocht hij later internationaal doorbreken, dan waren jullie erbij in zijn beginjaren.
 • Jasper, barista, woonde boven het Hoekpandje. Het was zijn laatste maand in onze straat, want per 1 juli is hij verhuisd naar Kralingen. Superfijn dat hij tussen het inpakken door nog tijd wilde maken om de koffie te verzorgen na het eten. En niet zomaar koffie. Nee, nee. Perfecte koffie. Van hoogwaardige kwaliteit bonen, op de juiste temperatuur gebrand en op de juiste wijze gemalen, met water op precies de juiste temperatuur en met precies de juiste druk door de koffie geperst. We gaan je missen Jasper!
 • Fatma, Basma en Jihan: dank voor jullie heerlijke Surinaamse happen en Syrische maaltijd. Restaurant De Buffel en Marijn: dank voor de pizza’s!
 • De muzikanten: dank voor jullie geweldige optredens in jullie eigen buurt.

Sponsors

 • Onze hoofdsponsor was onze eigen Wijkraad, van Middelland-Nieuwe Westen. Dank voor de royale steun.
 • De papieren krant is financieel mogelijk gemaakt door sponsors in de horeca in onze buurt. Hartelijke dank aan: Portugalia Tasca, Hotel le Marin, Restaurant-Wijnbar FOU, De Burgemeester en ROAST.
 • Het Buurtfonds van de Postcode Loterij hielp ons financieel uit de brand. Het Buurtfonds bevordert buurtactiviteiten en ons Eeuwfeest laat weer zien hoe waardevol dat is! Mocht je een buurtactiviteit organiseren, denk dan aan dit fonds. Heel makkelijk om in te vullen en snel in de reactie. Erg fijn!
 • Cultuur Concreet, dankzij jullie konden we de artiesten (alsnog) een gage geven!
 • Het Elise Mathilde fonds heeft ook nog geld toegezegd. Als we dat nog binnen krijgen, hebben we zelfs helemaal quitte gespeeld.
 • Opzoomer Mee: bedankt voor het terras-keetje.

Vrijwilligers

Dit feest had niet georganiseerd kunnen worden zonder de inzet van vele vrijwilligers. Vrijwilligers bij de kinderspelen, bij het springkussen, achter de bar (dank Hanno, dat je spontaan de rol van vaste barman op je nam!), bij het opbouwen en afbreken. Vele handen maken licht werk. Dank allemaal voor jullie inzet!

En last but not least: het organisatiecomité van het Eeuwfeest. Er zijn vele uren vergaderen aan gespendeerd, telefoontjes gepleegd, mails en apps gewisseld. Met heel veel inzet, humor en goede samenwerking is dit voor elkaar gebokst. Heel veel dank aan Paul, Nina, Gies, Suzy, Carine, Mechteld, Tony en Lisanne.

Lost & found

Na zo’n feest zijn er altijd een paar spullen kwijt en een paar voorwerpen gevonden. Zo vonden we een zilveren medaille, die van Hazel (categorie onder de 8) bleek te zijn. Deze is opnieuw met de bijbehorende toeters en bellen uitgereikt door de voorzitter en omgehangen bij een heel blije Hazel.

Het turnkleed, waarop Doris en een vriendinnetje hun kunsten hadden geshowd, is de volgende dag opgehaald. Evenals de achtergebleven buggy, de muziekstandaard en de felgekleurde hoeden.

Nog niet opgehaald: een sleutelbos met 3 sleutels (zie foto). De bos hangt nog altijd aan een haakje op het raam in het Hoekpandje. Er heeft zich tot nu toe nog niemand gemeld. Zijn ze van jou? Of weet je van wie ze zijn? Mail even naar het bestuur.

Verder is iemand een telefoon verloren. Heel vervelend natuurlijk. Terugbrengen kan nog steeds…

En wat vooral gevonden is: heel veel plezier en kunnen terugkijken op een hele geslaagde dag!

Ook meedoen?

Het sociale leven in ons buurtje bloeit mede dankzij de vereniging Ter Bevordering, opgericht door een groep bewoners die tegen de verloedering van de jaren ’80 en begin jaren ’90 in, zich inzetten om de buurt leuker en leefbaarder te maken. En nu, 28 jaar later, worden nog steeds door zoveel leden zoveel mooie dingen georganiseerd. Om er een paar te noemen: etentjes, tekenclub, kinderkookcafé Koken à la Flo, Floriscoop, soepconcours, straatborrels, spelletjesavond, kerstboom versieren, Halloween. Iedereen die erover hoort is aangenaam verrast en haast jaloers op wat we hier met elkaar hebben en doen.

Ben je nog geen lid van de vereniging? Geen nood. De nieuwe folder ligt klaar. Vul ‘m in, neem een foto en stuur die naar vereniging@graafflorisstraat.nl zodat we kunnen zeggen: welkom bij de leukste straatvereniging van Rotterdam.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.