Koken bij Flo 15-10-2014

door • 15 oktober 2014 • Culinair, Kinderen

Flo BiCarbonaat

 

bakingsoda1 th th (1)

 

 

Afgelopen keer stond Natriumbicarbonaat centraal

Wat is het en wat kan je ermee?

Natrium bicarbonaat is een rijsmiddel en wordt  ipv gist in de keuken gebruikt als middel om dingen luchtig te maken. Denk b.v aan cake  of muffins. Natrium bicarbonaat zit in b.v zelfrijzend bakmeel en bakpoeder.

Hoe werkt het:

Het natriumbicarbonaat reageert met een zuur (azijn, citroensap,karnemelk) en dan komen er belletjes koolzuurgas vrij.(dit zijn de belletjes in priklimonade). Wanneer je een cake bakt worden die belletjes gevangen in de cake tijdens het bakken en daarom is de cake zo luchtig.
Maar met Natriumbicarbonaat kan je nog veel meer doen.
Kijk maar eens op de volgende website:
http://www.vanderpigge.nl/pigge-weet-raad-met-natriumbicarbonaat

Wij hebben vandaag scones, toffee, priklimonade en een kotsende pompoen gemaakt. Van het pompoenvlees is een soort jam/chutney gemaakt.

SCONES

IngrediëntenIMG_8251

500 gr bloem, plus extra voor bestrooien van het werkblad

2 theel bicarbonaat of baksoda
2 theel dieetzout
2 theel kristalsuiker
50 gr ongezouten boter
25 gr plantaardige boter
300 ml karnemelk
1 ei, geklopt
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220°CIMG_8193
Bereidingswijze
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Doe de bloem in
een schaal met de bicarbonaat of baksoda, dieetzout en suiker.
Snijd de boter en de plantaardige boter in stukken en doe ze bij de
bloem. Meng met de vingertoppen de bloem door de boter en voeg
de karnemelk toe, kneed alles door elkaar tot een deeg ontstaat.
Bestrooi de werkplaats licht met bloem. Vorm het deeg tot een
ovaal lap van 4cm dik, steek ronde vormen van 6cm doorsnee uit.
Leg de scones vrij dicht bij elkaar op het bakpapier, en besmeer de
bovenkant met geklopt ei , zodat de scones mooi goudbruin bakken.
Bak gedurende 12 minuten, dan zijn de scones droog op de bodem en
voelen licht aan. Laat ze afkoelen op een draadrekje en serveer met
een flinke klont jam en optioneel room of crème fraiche.

 

IMG_8209

 

 

 

 

Gember Toffee

Luchtige toffee is super lekker. Wist je dat er wat chemische reacties zitten achter deze toffee. Maak je eigen toffee en vind uit wat er gebeurd!

Ingredienten:

  • 100g lichte basterdsuiker
  • 3 eetlepels golden syrup
  • 1 theelepel bicarbonate of sodaIMG_8194
  • Boter
  • Grote koekenpan met dikke bodem
  • Houten lepel
  • Aluminiumfolie
  • Bak blik

 

Hoe maak je het:

Pas op: gesmolten suiker is echt heel erg heet en kan brandwonden geven. Dus nooit proeven als het gesmolten is !!!!

  • Bedek het bak blik met folie
  • Vet de folie in met boter
  • Mix de basterdsuiker met de Golden syrup in de koekenpan
  • Zet op een lag vuur tot de suiker smelt.IMG_8195
  • Dit duurt 10 tot 15 minuten.
  • Roer a fen toe voorzichtig en pas op dat de suiker niet verbrand.
  • Wanneer de suiker is gesmolten roer er de bicarbonaat door.
  • PAS OP de hete suiker gaat bubbelen
  • Giet het mengsel in het bakblik en laat het rustig afkoelen.
  • Breek de toffee in stukken en proeven maar.

 

 

 Wat gebeurd er precies?

De hete suiker zorgt ervoor dat de bicarbonaat wordt afgebroken en daardoor komen er belletjes koolzuurgas vrij.

De koolzuurgas belletjes zorgen ervoor dat het suikermengsel uitzet. Wanneer de suiker afkoeld wordt het hard en zitten de belletjes gevangen in de suiker, en daarom is het een luchtige toffee

IMG_8254

Zelf frisdrank maken

Koolzuurgas zit in de meeste frisdranken. De belletjes geven limonade een frisse prikkelende smaak, vandaar de naam frisdrank. Koolzuurgas ontstaat als zuiveringszout reageert met een zuur. Zuiveringszout is een vorm van zout en is te koop bij de drogist of apotheker. Zuiveringszout kun je gebruiken om je eigen priklimonade te maken. Hieronder vind je een recept om zelf citroenlimonade te maken.
Ingrediënten

2 CitroenenIMG_8202
Poedersuiker
2 eetlepes poedersuiker
1 theelepel bicarbonaat
500ml water

Dit moet je doen:

-Snijd de citroenen in tweeën.
-Pak de citruspers en pers de citroenen uit.
-Doe twee eetlepels poedersuiker voorzichtig in een kan met 1 liter water.
-Doe er daarna een theelepel zuiveringszout bij.
-Roer met je lepel goed in de kan.
-Giet 2 eetlepels citroensap uit de citruspers in de kan.

Nu moet je nog even goed roeren en dan is de zelfgemaakte citroenlimonade klaar.
Deze limonade kun je echt drinken!

 

 

 Pompoenjam

Ingrediënten

400 g pompoen, zonder zaadjes, gewassen (schil mag blijven zitten)
400 g suiker
1/4 rode peper, zonder zaadjes,IMG_8196
fijngesneden
100 g gedroogde dadels, in reepjes
50 g gepelde ongezouten pistachenoten
4 lege jampotten

Bereiding

Kook de lege jampotten uit in een pan met ruim water en laat uitlekken op een schone theedoek. Rasp de pompoen op een grove rasp en meng met de suiker, rode peper en een mespunt zout. Laat het pompoenmengsel een half uur tot een uur staan. Breng het pompoenmengsel incl. vocht aan de kook met de dadels en laat 5-6 minuten doorkoken, schep er daarna de pistachenoten door en doe het geheel over in de jampotten. Draai de deksels er goed en strak op en zet de potten enkele minuten ondersteboven zodat ook eventueel aanwezige bacteriën op het deksel gedood worden door het kokend hete pompoenvocht. Bewaar ongeopend in de koelkast 2-3 maanden, na opening binnen 10 dagen opeten. Lekker als broodbeleg, bij romige jonge kaas of als chutney.

IMG_8190

Kotsende Pompoen

 

IMG_8189IMG_8237

Ingredienten:

  • Bicarbonaat
  • Afwasmiddel
  • Rode, oranje , groene of blauwe kleurstof
  • Pompoen
  • Azijn (wit)

IMG_8244IMG_8247IMG_8243

 

 

Haal het vruchtvlees uit de pompoen en maak gaten in de pompoen zodat die eruit ziet als een Haloween pompoen
Kleur je azijn met de kleurstof tot een mooie kleur. Dit wordt de kleur van de kots
Neem een bakje .
Doe daar drie flinke thelepels Bicarbonaat in
Doe daar een paar druppels afwasmiddel bij
Zet het bakje in de pompoen.
Doe er dan een scheutje van de gekleurde azijn bij en de pompoen begint spontaan over te geven

 

IMG_8239IMG_8250IMG_8242

 

En alles wat je altijd al had willen weten over Baksoda,

bakpoeder en gist

In Azië gebruikt men in plaats van gist vaker baksoda en bakpoeder als rijsmiddel in beslag en deeg. Daarnaast gebruiken ze het baksoda bijvoorbeeld ook om wokreepjes mals te maken of garnalen knapperig. Al zijn dat nog goed bewaarde geheimen.

De toepassingen en benamingen in recepten kunnen soms verwarrend zijn, alleen al omdat wij in Nederland het scheikundig element Na “natrium” noemen en de Engelsen “sodium”. En wat is het verschil tussen baking soda en baking powder? En wat zijn zuiveringszout en ragi tape?

Het volgende lijstje zet alles eens overzichtelijk bij elkaar.

RIJSMIDDELEN
Soda (Na2CO3) (niet op foto)
NL: huishoudsoda, natriumcarbonaat, E500.
EN: washing soda , sodium carbonate, soda crystals, soda ash, soda carbonate.
Gebruikt om vieze pannen uit te koken en meer van die dingen, niet echt een functie (meer) in ons eten.
Natriumbicarbonaat (NaHCO3)
NL: zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda, baksoda, E500.
EN: baking soda, sodium bicarbonate, sodium hydrogen carbonate, bread soda, cooking soda, bicarbonate of soda, (sodium) bicarb.
Gebruikt als rijsmiddel in deeg en beslag. Reageert samen met zuur dat je ook toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn, citroensap etc en produceert dan belletjes koolzuurgas. Koolzuurgas is de prik in limonade, iets wat je dus ook makkelijk zelf kunt maken. (recept: citroenpriklimonade) Voor een fluweelachtige structuur van wokreepjes worden in Aziatische restaurants vleesreepjes soms ingewreven met wat zuiveringszout om dat 15-30 minuutjes te laten trekken en dan goed af te spoelen om een zepige smaak te voorkomen. Goed drogen alvorens het te (marineren en) wokken.
Ammoniumbicarbonaat (NH4HCO3)(niet op foto)
NL: ammoniumwaterstofcarbonaat, koek ammonium, bak ammonium, bakkers ammonium, ammonium, E503(ii).
EN: Ammonium bicarbonate, bicarbonate of ammonia, ammonium hydrogen carbonate, hartshorn, hornsalt, smelly powder, AmBic, powdered baking ammonia.
In het Westen nog wel gebruikt als rijsmiddel in vlakke koekjes, crackers en eierkoeken, in China in gestoomde broodjes en amandelkoekjes en in Suriname bijvoorbeeld in droge kokoskoekjes. Reageert niet zoals de natriumbicarbonaat met zuur maar op verhitting (36°C tot 60°C). Het produceert meer gas en laat geen zoute of zeepachtige smaak na. Nadeel is dat je keuken gaat stinken naar ammoniak en soms niet al het ammoniak vrijkomt en er een indringende ammoniakgeur in het product achterblijft. Daarom waarschijnlijk in ongebruik geraakt. Kan vervangen worden door baksoda of bakpoeder of een combinatie van die twee.
NB. Niet verwarren met ammoniumcarbonaat cq (NH4)2CO3 cq vlugzout. En natuurlijk al helemaal niet verwarren met de ammonia(k) in je aanrechtkastje!
Bakpoeder
NL: bakpoeder. EN: baking powder
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (zie hierboven) en citroenzuur of wijnsteen (zie hieronder). Eventueel nog iets als maizena om klonteren/reageren tegen te gaan. Het werkt dus gewoon hetzelfde als de natriumbicarbonaat (baking soda), alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor het zure. Soms een voordeel, want lekker makkelijk. Soms een nadeel, want als de ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je mengsel te zuur worden in welk geval je dus beter natriumbicarbonaat (baking soda) gebruikt of een combinatie van die twee.
Cream of tartar (KC4H5O6)
NL: Wijnsteen , crème de tartre, cream of tartar, cremortart, kaliumbitartraat, kaliumwaterstoftartraat, E336.
NB. Niet verwarren met wijnsteenzuur, of potassium tartrate, want dat is H2C4H4O6.
EN: Potassium bitartrate, potassium hydrogen tartrate, potassium acid tartrate, monopotassium tartrate, cream of tartar.
Wijnsteen vormt vaak “de zure component” in bakpoeder (zie hierboven), wat dan dus wijnsteenbakpoeder heet. Met een snufje wijnsteen kun je geslagen eiwitten voor bijvoorbeeld meringue stabiliseren, voorkomen dat siropen gaan kristaliseren of groenten hun kleur verliezen bij het koken. Van die dingen.
Gist
NL: gist, bakkersgist, saccharomyces cerevisiae. EN: yeast
Gebruikt om brooddeeg te laten rijzen. (of bier en wijn te maken) Je hebt het in verse vorm (4 weken houdbaar), gedroogde vorm (langer houdbaar) en instant vorm (langer houdbaar en direct bruikbaar).
Kijk voor gedetailleerdere informatie op: www.broodbakken.info
Ragi Tape
NL: indisch gist tabletje. EN: yeast tablet
Een Indonesisch tabletje met een speciaal soort gist (er zijn er verschillende) dat wordt gebruikt om (kleef)rijst te fermenteren. Soms zitten er ook al wat andere kruiden in de tabletjes, bijvoorbeeld rijstmeel, knoflook en venkel, soms niet. Chinese, zoete rijstwijn (Laozao) wordt waarschijnlijk met deze gist gemaakt. (weleens geprobeerd, maar dat was geen succes)
Recept: Tape Ketan (Indonesisch toetje van gefermenteerde kleefrijst)
Meer informatie over : Ragi Tape en Tape Ketan. (in ‘t Engels)

 

robert.audrey@gmail.com'
Laatste berichten van Robert van der Helm (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.