Asian FLo
Dit keer zijn we op bezoek gegaan bij een van de aziatische Toko’s op de West kruiskade.
Het is een feest om daar rond te kijken. Zoveel producten die wij niet kennen, bijzondere groenten, vriezers vol met allerlei vreemde stukken vlees en vis, ontelbare soorten verschillende noedels en kruiden.
Vandaag gaan we aan de slag met de producten uit de Toko en het liefst met de bijzondere.
We gaan een Koreaanse sushi maken, Vietnamese noedelsoep, Japanse dumplings en natuurlijk fortune cookies
Gyoza (japanse dumplings)
Opbrengst: 40 dumplings
340 gr varkensgehakt
1 ei
2 theelepels sake (eventueel)
2 theelepels mirin
1 eetlepel sojasaus
2 lente-uitjes, gesneden
2 theelepels fijngesneden gemberwortel
50 gr fijngesneden witte of chinese kool, paksoy of andere bladgroente.
40 gyoza of dumpling deegvelletjes
2 eetlepels zonnebloemolie
120 ml water
Voor de saus
4 eetlepels rijstazijn
4 eetlepels sojasaus
Bereidingswijze
Voorbereiding: 1uur › Bereiding: 10min › Klaar in:1uur10min
1. Meng varkensgehakt, ei, eventueel sake, mirin, 1 eetlepel sojasaus, lente-ui, gember en kool. Meng goed door.
2. Schep 1 tot 2 theelepels van de vulling in een gyoza velletje. Wrijf water op de randjes en vouw dan dubbel tot een halve maan. Plooi een kant van het deeg voor een decoratief randje (als plooien in een rok) an druk de randjes goed aan om dicht te maken. Zorg ervoor dat er geen of weinig lucht in de dumplings zit.
3. Verhit de zonnebloemolie in hapjespan op middelhoog vuur. Leg de dumplings in de pan
en bak tot de onderkant bruin is, ongeveer 3-5 minuten.
4. Zodra ze bruin zijn, voeg je 120 ml water toe aan de pan. Doe de deksel op de pan en laat nog 5 minuten koken.
5. Meng ondertussen de azijn en sojasaus tot een sausje en serveer de dumplings hiermee.
Bun thang (Kippennoedelsoep uit Hanoi met bok choi)
VOOR 6 PERSONEN
1,5 kg kip
25 g gember, geschild en grof gehakt
12 lente-uitjes, schoongemaakt en gehalveerd
20 g knoflook, in plakjes
2 steranijszaden
1 pijpje kaneel van ro cm
20 g gedroogde garnalen
1/2 tl zwarte peperkorrels
450g bokchoi en/of andere groente
300 g gedroogde platte
rijstnoedels (bohn pho), 1 cm breed
4 el vissaus
20 g korianderblad
20 g muntblad
6 eieren
Vietnamese dipsaus hete saus (nuoc cham), voor erbij
Doe de kip, gember, 8 gehalveerde lente-uitjes, knoflook,
steranijs, kaneel, gedroogde garnalen, zwarte peperkorrels en
1/2 theelepel zout in een hoge pan waarin de kip net past en giet er
2 liter water bij.
Breng aan de kook, schep het schuim eraf dat
aan de oppervlakte komt, draai het vuur lager, dek af en laat 20
minuten heel zacht pruttelen.
Zet het vuur uit en laat 40 minuten afkoelen.
Schep de kip op een schaal en laat afkoelen tot handwarm.
Doe de bouillon in een schone pan en verwijder alle
smaakmakers behalve de garnalen.
Proef of er voor de smaak nog bouillon blokjes bij moeten.
Ontvel de kip, haal het vlees van de botjes en verdeel het in flinke stukken.
Snijd de bok choi overdwars in stukken van 7,5 cm en
scheid het blad van de stengels.
Verdeel de stengels van het bok choi-blad overlangs in dunne
repen. Snijd het blad in repen van 3 cm breed.
Breng een pan met water zonder zout aan de kook.
Doe de noedels erin, zet het vuur uit, dek afen laat circa to minuten wellen tot ze netgaar zijn.
Breng de bouillon aan de kook, voeg de boi choi-stengels toe
en laat z minuten zacht koken. Doe het bok choi-blad erbij en
kook nog eens 2 minuten. Roer dan de vissaus erdoor.
Kluts de eieren met wat peper en zout en bak ze in een grote koekenpan.
Snijd ze na het bakken in smalle dunne reepjes.
Giet de noedels af en verdeel ze over 6 grote diepe borden.
Leg de gekookte kip erop, de achtergehouden garnalen, de rest
van de lente-uitjes en het koriander-en muntblad.
Schep de dampend hete bouillon met bok choi erover
En maak af met wat gebakken ei
geef er nuoc cham of Vietnamese hete saus bij.
Vietnamese dipsaus Nuoc cham
2 el limoensap
2 el vissaus
1 el suiker
1 th heel fijn geraspte verse suiker
1 rode bird eye-chilepeper, dun gesneden
1 teen knoflook, heel fijn gehakt
Meng alle ingredienten met twee eetlepels water en serveer in een dipschaaltje
Samgak Kimbap (Koreaanse driehoekige sushi)
Zeewier (Nori)
Wij hebben Nori vellen gebruikt die apart in plastic zitten verpakt.
Je maakt de suchi met de Nori nog in het plastic.
Dit verwijder je pas wanneer je de Suchi gaat eten waardoor de Nori lekker knapperig blijft
Soja saus
Sesame olie
Geroosterde sesam zaadjes
Blikje Tonijn
Knoflook fijngesneden
Azijn
500gr Rijst (Sushi)
1 el azijn
2 tl witte suiker
¼ tl zout
Doe de azijn suiker en zout in een kommetje
Roer tot het weer helder is
Voeg toe aan gekookte warme rijst
Meng en laat afkoelen
Open een blik tomijn
Druk het water eruit
Verhit een koekenpan met een beetje olie
Voeg de knoflook toe
De Tonijn
2 tl soyasaus
2 tl bruine suiker
Roer for een paar minuten
Zet het vuur uit
Voeg 1 tl sesam olie toe
1 tl sesam zaadjes
¼ zwarte peper
Zet de vorm op het Nori vel met de punt tegen br 1 aan
Vul de vorm voor 2/3 met de rijst
Schep in het midden wat van de vulling
Dek af met de rest van de rijst.
Druk het aan.
Haal de vorm eraf
En vouw het nori vel eromheen
Plak vast met sticker.
Voor een filmpje hoe je ze moet vouwen en weer openmaken zie de
food blog http://www.maangchi.com/recipe/samgakkimbap
Fortune cookies
Recept voor ongeveer 25 koekjes:
Bakplaat en mixer nodig
3 eiwitten
150 gram kristalsuiker
115 gram boter
1/2 theelepel vanille extract
1/2 theelepel amandel extract (5 kruidenpoeder/ kaneel/ koekkruiden kan ook)
120 gram bloem (gezeefd)
3 eetlepels water
Gelukswensen op stukjes papier
Smelt de boter en laat deze afkoelen.
Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop de eiwitten samen met de suiker op hoge snelheid in een kom luchtig.
Voeg een voor een de gesmolten boter, vanille en amandel extract, water en bloem toe. Zorg dat alles steeds goed gemengd is voor je een volgend ingrediënt toevoegt.
Je kunt maar een paar koekjes tegelijk maken, aangezien je de koekjes wanneer ze nog heet zijn moet vouwen. Ik ben begonnen met twee koekjes per keer en nadat ik de slag te pakken had 4 koekjes.
Maak met een lepel dunne rondjes (ongeveer 2 millimeter dik met een doorsnee van 7,5 centimeter) van het beslag op de bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit.
Bak je koekjes 7-8 minuten, tot de randjes bruin kleuren. Haal ze een voor een uit de oven, (dit gaat makkelijk met een platte spatel). Leg het koekje met de bovenkant op het aanrecht, leg de wens op het koekje en vouw deze dubbel. Hang het koekje over een randje van een grote mok of soepkom. Vouw ze zo dat ze de vorm van een fortune cookie krijgen – zie foto.
Laat ze afkoelen in een muffintray zodat ze hun vorm behouden.
Ik heb twee bakplaten gebruikt, zodra er een in de oven zat maakte ik deegrondje op de andere zodat die gelijk in de oven kon als de eerste eruit was.
- 13 april – Bieren uit Rotterdam - 31 maart 2018
- Koken bij Flo 22-04-2015 - 6 mei 2015
- Koken bij Flo 18-02-2015 - 3 maart 2015
Liesbeth Levy – Mannen met Baarden. Volgend artikel:
Republiek Middelland – wat doen we met 6 miljoen voor de wijk?