Liesbeth Levy – Sporty Spice

door • 6 juli 2014 • Opinie

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]

Liesbeth fotoNu ik nog maar een paar weken van mijn 50e verjaardag verwijderd ben kan ik niet langer ontkennen dat ik ouder wordt. Natuurlijk 50 is het nieuwe veertig, Sarah kreeg op haar 90e nog een kind en transformeerde van slaaf naar vorstin, maar over 15 jaarben ik een bejaarde. Gezond eten en bewegen is, als we de wetenschap mogen geloven, de garantie voor een vitale oude dag. Tot je 50e maakt het niet veel uit, daarna is het oppassen geblazen.

Laat ik nu aan beide een hekel hebben. Wat is er heerlijker dan de hele dag achter een bureau zitten bellend, schrijvend en lezend? En wat is nog heerlijker ? Om na een dag bellen, schrijven en lezen aan te schuiven aan de dis, en een litertje rode wijn naar binnen gieten om een inmiddels verorberd bord pasta met veel room en kaas weg te spoelen.

In mijn dertiger jaren had ik deze gewoontes ook al maar toen had ik een taille en maatje 38. In die tijd had ik een verhouding met een literair criticus met een eigen boeken programma. Ik werd geacht na de opnamen klaar te zitten met rode wijn en een kaasplankje. Toen ik na een paar maanden wijn en kaasplank zijn buik zag groeien, suggereerde ik dat het misschien beter was het kaasplankje te laten staan en wat aan lichaamsbeweging te gaan doen.

“Houd je mond Lenie Riefenstahl” was het commentaar. Voor degenen onder ons die nog nooit van haar gehoord hebben… Leni Riefenstahl was een Duitse cineaste en fotografe. Zij begon haar carrière als danseres maar werd vooral bekend als regisseur van films gemaakt in het Duitsland van de jaren dertig in opdracht van de minister van (nazi) propaganda Joseph Goebbels. In deze films draait het onder meer om wat wel de Körpercultuur genoemd werd .

Inmiddels leeft mijn oude minnaar niet meer, en nu ik niet meer van nature slank blijf denk ik steeds vaker aan deze anekdote terug. De ironie wil dat mijn huidige eega dol is op sport. Ademen, bewegen en water is voor hem een heilige drie-eenheid. En nu ben ik het die het kaasplankje en de wijn verkiest boven een strak en gespierd lichaam.

Hij is in deze straat niet de enige. Samen met andere Graaf Floris sportievelingen worden marathons gelopen, samen getraind en gefietst. Mijn zoon is een verwoed voetballer en mijn dochter zit met haar vriendinnetjes uit de straat op een renclub.

Tja dan kan ik natuurlijk niet achter blijven. Toevallig is onze buurman personal trainer maar na diverse sportieve schijnbewegingen van mijn kant noemt hij mij met gevoel voor understatement ‘sporty spice’. Wanneer ik het licht ga zien? Pas als ik weet waar Abraham de mosterd haalt.

[/wc_box]

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.