Curiosa aan de Middellandstraat

door • 7 oktober 2014 • Geschiedenis, Horeca en Winkels, Kunst

curiosa1Hij zit al meer dan 50 jaar in het vak. Aan de Middellandstraat op nummer 16 is hij toen begonnen met een winkeltje in 2e hands spulletjes, curiosa en antiek en nu sinds 3 weken zit hij er weer. Recht er tegenover op nr 9. ”De Middellandstraat was toen een mooie straat, chique zelfs, met mooie winkels. Dat is het nu niet meer, maar dat ligt aan de Rotterdammers zelf. Niemand leert nog een vak of wil een mooie winkel runnen. Ze moeten allemaal maar doorleren, maar wat kunnen ze dan uiteindelijk? De zaak liep toen goed. Ik verkocht toen zo een hele doos boeken op een dag en nu vandaag heb ik maar één boek verkocht. Maar ja ze hebben allemaal van die laptops, hè?”.
Aan het woord is meneer Van der Klift.  Senior mogen we wel zeggen, want zijn zoon Bertus van der Klift heeft die bekende curiosa- en antiekzaak aan de Oude Binnenweg. Hij is in de voetsporen getreden van zijn vader.

Eigenlijk hoeft zo’n artikel in de krant voor Van der Klift niet zo nodig. ”Ik ben bescheiden” zegt hij zacht met het boek dat hij aan het lezen is nog opgeslagen op zijn schoot. Hij heeft de winkel meer voor de afleiding.

Zes jaar geleden is plotseling zijn vrouw overleden en dat doet nog steeds pijn. Hij had altijd gedacht dat hij eerder zou gaan, maar het leven zit vol verrassingen. Zo was het ook toeval dat hij ooit begonnen is met deze handel. Zijn vrouw werkte vroeger bij een banketbakker en ze wilden graag samen iets opzetten. Van der Klift kon toen een chocolaterie overnemen aan de Benthuizerstraat. De oude eigenaar heeft hem het geheim van het maken van chocolaatjes en bonbons geleerd en in de kortste keren had hij het vak onder de knie. Samen met zijn vrouw heeft hij jaren de chocola- annex snoepwinkel gehad.

Woonruimte was toen erg schaars en al zoekende was Van der Klifts oog gevallen op Middellandstraat 16. Dat is gelukt maar in het souterrain, weliswaar met etalageruit, kon onmogelijk een chocolade/snoepwinkel huizen. Van der Klift heeft toen een oude tafel en een schilderij in de etalage gezet. Die waren direct verkocht. ”Daar moest je heel wat snoep voor verkopen, want dat was centenwerk”. Zo is hij in het vak gerold. Inboedels opkopen en de leuke dingen verkopen.

Met een aantal vrienden maakt Van der Klift regelmatig cruises en dan is de winkel dicht. Half oktober gaan ze weer. Hij heeft zo al heel wat van de wereld gezien.

De winkel is er maar tijdelijk, het pandje staat te koop, dus haast je als je daar even wilt snuffelen.

”Dit is vast mijn laatste plek”, voorspelt Van der Klift, ”maar ja, dat heb ik al zeker 13 keer gezegd”.

curiosa3

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.