Is Hun Wereld ook onze kinderopvang?

door • 7 oktober 2014 • Bewoners, Kinderen

hunwereldIs Hun Wereld een spookcrèche waar ze niets van kinderen afweten of een prima opvangmogelijkheid voor onze baby? De straatgenoten die ik ken hebben zo hun voorkeuren. Zo worden de baby’s en peuters bij voorkeur toevertrouwd aan crèches als De Dikke Deur of Het Kleine Rijk. In onze straat is sinds een paar jaar ook een kinderdagverblijf gevestigd, Hun Wereld heet het. In de straat werd gemopperd over de schreeuwerige vlaggetjes en gingen er wilde verhalen de ronde. Opmerkelijk is ook de gratis iPad of gratis fiets die nieuwe klanten werd beloofd. Ik ken niemand die zijn kinderen er heen brengt. Toch ging ik er kijken om te zien of het eventueel een goede plaats zou kunnen zijn voor ons jongste dochtertje, mocht er geen plaats zijn op de crèche van haar broer. En ik besloot ook een kijkje te nemen namens TeleGraafFloris.

Op Bezoek

Ik belde op donderdagmiddag en ik kon gelijk de volgende ochtend komen kijken. Hun Wereld is voor de mensen die ik ken in de straat echt een andere wereld. Laatst is midden op de dag de ruit van Hun Wereld ingegooid door een boze man. Buurtbewoners vinden het raar dat ze zo weinig kinderen zien. Ook staan er nooit fietsen voor de deur om te halen en te brengen, maar wel altijd twee Hummers. Is het wel een echte crèche of zit er iets anders achter?

Bij binnenkomst valt al op hoe keurig het is. Sterker nog: ik heb nog nooit zo’n schone, opgeruimde crèche gezien. De spulletjes zien er allemaal splinternieuw uit. Ook is het ruim opgezet, met een mooie keuken waar drie of vier keer per week een warme lunch wordt bereid. De leidster leidt mij rond door Kabouterland, Smurfenland en Elfjesland. Aan de muur hangt een schema waar per uur staat wat de peuters doen. Op de website (http://www.hunwereld.nl/) staat bovendien een duidelijke pedagogische visie. Dit is niet een crèche waar je kind de hele dag voor de televisie zit, zoals ons ooit wel eens is overkomen voordat we in Rotterdam woonden.

“Zwarte Crèche”

Hun Wereld bestaat uit vier groepen: twee kleinere babygroepen, één grotere groep voor twee- en driejarigen en een groep voor de buitenschoolse opvang. Vrijdagochtend is nooit het drukste dagdeel op een crèche, maar toch valt op hoe weinig kinderen er zijn. Op één slapende baby na, spelen ze allemaal buiten op het plaatsje. Vier springen op een grote trampoline en nog eens zoveel rijden er omheen op fietsjes. De bomen buigen over de schuttingen heen, zodat het betegelde pleintje niet helemaal kaal is. ’s Middags gaan de peuters ook vaak naar de Heemraadssingel of het Dierenlandje.

Hun Wereld kun je een “zwarte crèche” noemen. De kinderen hebben namen als Jayden, Rose-Ann of Achmed. De leidster beaamt dat er geen kinderen uit de Graaf Florisstraat op zitten, alleen uit de zijstraten. Ik ben nogal gehecht aan goed Nederlands, vooral dus het valt mij op dat mijn gids, maar ook de andere leidster met hoofddoek, foutloos Nederlands spreken. Taalontwikkeling is ook belangrijk bij Hun Wereld. In Kabouterland doen de oudere kinderen veel met taal en bereiden zich zo voor op de basisschool. De kast staat vol met boekjes die ze daarbij kunnen gebruiken.

Boven verwachting

Al met al is mijn indruk van Hun Wereld boven verwachting. Vooral het zorgvuldige dagprogramma en de kundige leidsters. Het GGD-rapport verraadt enige administratieve slordigheidjes van de crèchehouder en het ontbreken van een ouderraad, maar de omgang met de kinderen is volgens het rapport prima. De vlaggetjes zijn weg en de ambitie om een 24-uursopvang te zijn ook. De vandaal die de ruit heeft vernield is inmiddels bekend bij de politie. Bovendien is het een zelfstandige crèche en dus geen onderdeel van een conglomeraat in handen van venture capitalists. Mij werd trouwens niets verteld over gratis fietsen of iPads, maar dat is voor mij ook geen reden om een crèche te kiezen.

Op internet krijgt Hun Wereld een 9 van een tevreden moeder  Haar kind wordt zelfs dagelijks opgehaald. Dat lijkt inderdaad te gebeuren met zo’n monsterachtige auto, zo zie ik later toevallig. Hun Wereld blijkt volgens de vermelding in het Telefoonboek een gratis ophaal- en brengservice aan te bieden in Rotterdam, Capelle a/d IJssel, en Barendrecht.

Bakfiets of Hummer?

Waarom dan zo weinig kinderen? Is het gewoon pech dat het kinderdagverblijf net startte toen de toeslag net was gekortwiekt? Maar wat moet er dan gebeuren om Hun Wereld aantrekkelijk te maken voor bewoners uit de Graaf Florisstraat, die hun kind nog wel naar de opvang sturen? Misschien de muren nog iets meer opvrolijken met kindertekeningen? Een moestuintje achter? Of een andere, meer aansprekende naam? Of misschien vinden onze straatgenoten het toch fijner als de kinderen per bakfiets vervoerd worden in plaats van in een Hummer?

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.