Peter’s Kerststip: Valentin Stip

door • 18 december 2015 • Kunst, Opinie

Als muzikale veelvraat laat ik de meest diverse geluiden vanuit mijn iPhone door auto, huiskamer, kantoortje en oordopjes schallen. Er zijn tracks die ik nog niet één keer in zijn geheel afspeel maar de meesten duld ik wat langer. Sommige blijven een paar maandjes. Echte blijvers zijn er slechts een paar. Dé muzikant die al jaren lang alle zuiveringen in mijn playlist weet te overleven, is Valentin Stip, en daarom mijn kersttip.

Het is een jonge gozer, in zijn twenties nog, van frans/canadese afkomst. Hij is opgeleid als klassiek pianist en zijn muziek valt in het genre electronisch, experimenteel en minimal. Hij heeft twee EP’s gemaakt, op het label Other People van de bekendere Nicolas Jaar, ook zeer de moeite waard trouwens.

Je moet het gewoon luisteren natuurlijk want omschrijven is lastig. De muziek is opgebouwd uit pianostukjes, roestige vioolsamples, valse panfluitjes, aarzelend gekwaak, geluid van stromend water, insectengezoem, geruis, getik en nog veel meer. De geraffineerde composities zijn ingetogen qua sfeer, mysterieus, nostalgisch, vol van onvervuld verlangen, intiem, subtiel, desolaat noem maar op. Melodie komt voor de beat, en het vliegt nergens de bocht uit, nou ja, gewoon buitengewoon schitterend! Elke track is een eigen universum, zoals Stip – niet vrij van pretenties – het zelf zegt

Als ik mijn favoriet moet aanwijzen is dat het nummer Aletheia. Begint met inelkaar gemixte vocalen (“Everything I say is a lie”) overgenomen door Oosterse zang om uiteindelijk weg te sterven met verstilde piano. Dus, wil je even iets anders dan Jingle Bells? Doe je koptelefoontje op en geniet van Valentin Stip!

Andere krakers:

Leuk ook op Soundcloud alle ‘live’ comments die tijdens het afspelen van het nummer voorbijkomen.

Hop, nog een hele EP:

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.