Tony’s Kersttip: Kerstweer!

door • 17 december 2015 • Kunst, Opinie

Elk jaar weer de vraag, wat wordt het weer …met kerst? En als je zo naar buiten kijkt, de laatste weken en dagen, nou dan weet ik het wel weer, met dat weer, het wordt weer niks, weer geen sneeuw, weer geen ijs, weer geen zon, snertweer, het wordt weer grijs en nat, weer van niks dus!

Het is weer niet anders. Nou krijg ik wel eens het verwijt altijd bezig te zijn met het weer, buienradar en buienalarm lijken af en toe mijn beste vrienden en als er thuis iemand weer op de fiets stapt, weer of geen weer, kan ik niet nalaten hem of haar na te roepen hoe hard het gaat waaien en hoe laat het weer gaat regenen. Begin je weer, roepen ze dan altijd, jij altijd met je weer, heb je weer niks anders te doen?

Toch best frustrerend als ze weer niet willen luisteren naar mijn exacte weersvoorspellingen. Dan denk ik weer met weemoed terug aan onze vakantie in oktober j.l. in Australië. Ik merkte het gelijk toen we in Queensland, helemaal in het noorden, uit het vliegtuig stapten, dit is andere koek, dat weer hier, ach mensen, hoe heerlijk dat weer, stralende zon, flauw windje, geen wolkje te zien, wat een weertje.
Hoe ziet het weer eruit met kerst hier, vroegen wij natuurlijk aan de gastheer van de B&B, dat wilde ik natuurlijk weer weten. Nou, dan zal het hoogstwaarschijnlijk 3 weken achter elkaar stortregenen, minimaal 35 graden zijn i.c.m. een luchtvochtigheid van 95%, was de stellige weersverwachting.
Je borst hoef je dan niet nat te maken, dat gaat helemaal vanzelf, in dat weer, moet er niet aan denken. Gelukkig waren we daar voor de regentijd begon, was natuurlijk weer over nagedacht, en voor het weer zou omslaan, togen we zuidwaarts, eerst richting Brisbane en vervolgens Sydney.

45b2068999ab7086b6a6a8cf79b0f7dcIk zeg nu alvast, ik zou er zo weer naartoe willen, niet in de laatste plaats vanwege het weer, heerlijk gematigde temperaturen, zo’n graadje of 25, prachtige stranden, waar niemand te bekennen was, ondanks het strandweer, wij overigens ook niet, wij hadden weer andere dingen te doen, het was namelijk ook heerlijk wandelweer!
Wij zijn niet van die “weer of geen weer” wandelaars, eigenlijk meer mooi weer wandelaars, net als dat we mooi weer fietsers zijn, nou dan kom je met het weer “down under” wel aan je trekken. Nou ga ik natuurlijk niet onze hele vakantie beschrijven, want ben ik dagen bezig en daar heb ik geen tijd voor, want..ik moet op het weer letten, jawel.

Wat wilde ik ook alweer met dit stukje over het weer zeggen? Oh ja, in Sydney aangekomen, mensen nog an toe, weer heerlijk weer, fantastisch weer, om jaloers op te worden, buienalarm op je mobiel, daar hadden ze nog nooit van gehoord. Maar wat wordt daar het weer met kerst?? Nou…? Een graadje of 30 tot 35 , of warmer! Daar moet je toch niet aan denken, daar valt elke kerstboom op staande voet helemaal van uit.

En vandaag, woensdag 16/12 zie ik in het lokale weerbericht dat ze in hun zomer, want daar is het echt zomerweer, zijn verrast met een heuse tornado met windsnelheden van 231 km per uur en hagelstenen zo groot als gehaktballen! Is dat dan fijn kerstweer? Ik dacht het niet, zij hoeven niet eens te stiekem te hopen op een witte kerst, want dat gaat nooit van zijn leven gebeuren. Maar wij, wij blijven ons elk jaar weer afvragen, ondanks de klimaatverandering en recordtemperaturen, wat wordt het weer met kerst, misschien wit, of toch groen, gaat het vriezen , blijft het dooien?

We hadden een fantastische vakantie, maar geef mij toch maar het Hollandse kerstweer, zoals Chabot dat zo treffend heeft verbeeld (zie plaat boven dit artikel). (Chabot museum, tegenover Boymans, een must, zeker tijdens niksweer)

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.