Jeroen’s Kersttip: de Turner Expositie

door • 19 december 2015 • Kunst, Opinie

Mijn kersttip voor dit jaar is de grote Turner-expositie ‘Turner en de traditie van het sublieme’, die tot 3 januari nog te zien is in het museum De Fundatie in Zwolle en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Het gebeurt niet vaak dat in Nederland schilderijen van William Turner te zien zijn, eigenlijk nooit. Om zijn schilderijen te kunnen bewonderen moesten we altijd naar de Tate Galery in Londen. Uitzonderlijk dus.

William Turner, zelf groot bewonderaar van de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, wordt gezien als de Rembrandt van Groot Brittannië. Evenals deze meester experimenteerde hij veel en kwam daarbij tot uitzonderlijke werken die zijn tijd ver vooruit waren. Veel van zijn werken zouden niet misstaan tussen abstracte expressionistische werken van ruim een eeuw later. Het zijn abstracte visioenen van licht en kleur. Turner wilde aan het sublieme uitdrukking geven; d.w.z. geen beheerste schoonheid was zijn doel , maar verbijstering, een beleving die zo intens is dat zij niet meer te bevatten is. Om de overweldigende sensatie van een storm op zee goed weer te geven moest hij hem ook beleven. Volgens verhalen liet hij zich daarvoor vastbinden aan de mast van een schip in zwaar weer.

De werken in de expositie zijn gerangschikt naar de 4 elementen Water, Vuur, Lucht en Aarde. Turners schilderijen, aquarellen en tekeningen worden afgewisseld met werken van andere kunstenaars (uit het verleden en hedendaagse) die met hetzelfde thema bezig zijn of zijn geweest. Het geeft een mooie interactie weer en toont de enorme invloed die de schilder in de kunstwereld had en nog steeds heeft.

De werken rondom de elementen water en vuur zijn te zien in de Fundatie in Zwolle, die rond aarde en lucht in Rijksmuseum Twenthe.

"Tempête de Neige" exposé en 1842 de J.W. Turner  Snow Storm - Steam-Boat off a  Harbour's Mouth making Signals in Shallow Water, and going by the Lead

“Tempête de Neige” exposé en 1842 de J.W. Turner
Snow Storm – Steam-Boat off a Harbour’s Mouth making Signals in Shallow Water, and going by the Lead

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.