Onze wijk krijgt er een bijzonder Huis bij. Het is verspreid over tien locaties en het is van alle bewoners. In elke wijk moet een Huis van de Wijk komen volgens het nieuw Rotterdams welzijnsbeleid. Bewoners kunnen daar terecht voor ondersteuning bij mantelzorg, vrijwilligerswerk, ontmoeting of om zelf iets te organiseren. In alle wijken organiseert de gemeente dit in principe. Maar in Middelland besloten een aantal organisaties van bewoners om de handen ineen te slaan om samen de taken van dit Huis op zich te nemen. Onze Vereniging ter Bevordering is daar één van. Ik interviewde de drie kwartiermakers over Huize Middelland.
Mijn gesprekspartners Marieke Hillen (Singeldingen, Wijkpaleis), Yvette Prinsen (Zorgvrijstaat Rotterdam West) en Bram Dingemanse (Thuis in West) spreek ik voor een vergadering met alle deelnemende organisaties. Omdat het pandje in de Graaf Florisstraat nog bezet is, wijken we uit naar de “Family Burger,” een rustig fastfoodrestaurant aan de Middellandstraat.
Marieke legt uit dat het idee ontstond doordat de verschillende organisaties gingen praten over samenwerking. “We dachten dat we samen meer konden betekenen en ook financieel sterker zouden kunnen staan. Daarom gingen we in gesprek. Gelijktijdig kwam vanuit de gemeente het plan voor het Huis van de Wijk. De gebiedscommissie nam het initiatief om de wethouder te vragen of Middelland een experiment mocht zijn. Een genetwerkte versie van bestaande plekken en initiatieven zouden samen het Huis van de Wijk zijn. ”
“Deze vraag is voorgelegd aan alle initiatieven in Middelland. Iedereen wilde graag meedoen, zo lang het ook mogelijk is om onszelf te blijven en ons eigen ding te blijven doen. De wethouder aarzelde eerst nog even, maar is nu ook om.”
Yvette benadrukt dat de aanpak in Middelland grote voordelen heeft. “Bij de bewonersinitiatieven voel je je sneller thuis, terwijl andere Huizen van de wijk minder gezellig zijn. Daar loop je minder snel binnen als geïnteresseerde.” Bram vult aan: “de bewoners zijn de eigenaars. Dat is een groot voordeel. Voor de bewoners is het veel makkelijker mee te doen: er is meer te halen en te brengen.” Yvette vult aan: “We doen dit niet omdat het moet, maar omdat we het zelf willen. Juist omdát we er de meerwaarde in zien voor de initiatieven, hun achterban en andere wijkbewoners.”
Bram legt uit dat de gemeente wel een aantal eisen stelde. “Zo willen ze graag soms iemand onder begeleiding laten werken of mee laten doen. Wij kunnen niet zo makkelijk als één organisatie die begeleiding bieden. Maar samen lukt het wel. Andere functies zijn ook aanwezig zoals ontmoeting, taalontwikkeling en jongerenactiviteiten.” Yvette: “Zo heet het niet altijd letterlijk, daarom moeten we het inventariseren. Maar het is er wel.” Sommige dingen zoals mantelzorgondersteuning moeten nog iets meer, maar opgeteld is het voor de gemeente nu al bijna goed.
Marieke legt uit dat iedereen blijft doen wat ze al deden, maar wel iets meer gecoördineerd. “Activiteiten in het kader van Huize Middelland worden herkenbaar door er bijvoorbeeld HM of HvdW voor te zetten. We gaan de grote evenementen ook beter inplannen zodat we niet twee dingen tegelijk hebben en dan een hele tijd niets. We willen ook meer interactie en zijn daar nu al mee bezig.”
Yvette: “Er is nog een plan om in de toekomst de verbindingsroutes tussen onze panden zichtbaar te maken. De wijk wordt eigenlijk bij ons de ontmoetingsplek.”
We maken nog een paar foto’s waar je ook nog het Wijkpaleis op kunt zien, voor we snel teruggaan naar de Graaf Florisstraat. Daar zit tout Middelland (waaronder onze Veurzitter) al klaar om over dit spannende project te vergaderen. Wordt vervolgd.
- MMM, zeven miljoen in de knikkertafel - 17 december 2016
- Luxit – Paradijs in de Graaf Florisstraat - 17 december 2016
- Luuk’s kersttip – Een Adoptieboom - 17 december 2016
De bloemetjes en planten buiten zetten! Volgend artikel:
Vanouds: Anneke Tels