De bloemetjes en planten buiten zetten!

door • 16 april 2016 • Buurt en wijk, Groen

Met het voorjaar voor de deur, is het tijd voor geveltuin tips & tricks van groene vingers-team Nienke & Audrey.

 1. Ophogen met aarde: de geveltuinen klinken langzaam in en zakken daardoor onder straatniveau. Met een flinke hoeveelheid bemeste tuinaarde kun je de tuin ophogen en ‘op niveau’ aan het voorjaarsseizoen beginnen.
 2. Water geven: klinkt als een open deur maar daardoor niet minder belangrijk. Door de erkers die boven de meeste voortuinen aan de gevels hangen mist het groen het broodnodige water. Nienke: “Dus ook in de stromende regen met de gieter naar buiten, haha”.
 3. Regelmatig mesten: naast het ophogen van de tuinen, is het aan te raden om elk half jaar of nog liever elk kwartaal de voortuinen te bemesten. Koeienkorrels of organische mest werken uitstekend hiervoor. Audrey: “ Dit ruikt wel hoor!”
 4. Afval direct uit de tuin plukken: de Graaf Florisstraat heeft een druk bewandelde stoep en helaas komt er veel afval in de tuinen terecht. Zo is er bijvoorbeeld het mysterie van de zakdoekverspreider. Haal dit afval snel eruit want het werkt als een magneet op ander afval. Nienke: “Als je het een keer laat liggen, wordt het snel meer.” Knijpers zijn een handige tool daarvoor.
 5. Lekker vol zetten: door de tuin lekker vol te zetten geeft de geveltuin een mooi beeld en is het bovendien minder aantrekkelijk voor honden om doorheen te banjeren/in te plassen. Zet planten neer die het goed doen in de omstandigheden van de straat en plant aan in groepjes van 3-5 planten. Audrey en Nienke: na 2 jaar observeren kunnen we concluderen dat de volgende planten het goed doen (zie ook moodboard voor de looks):
  Moodboard bloemen en planten tips

  Moodboard bloemen en planten tips

  • A: Nandina domestica ‘heavenly bamboo’: wintergroen, kleurt rood in de herfst, heeft bloemen en (giftige) besjes.
  • B: Geranium ‘ooievaarsbek’: vaste plant geraniums met keuze uit verschillende kleuren bloemetjes, bijvoorbeeld de Geranium macrorrhizum.
  • C: Helleborus ‘kerstroos’: wintergroen, erg sterk, met keuze uit verschillende kleuren bloemen.
  • D: Campanula: diverse soorten en hoogtes, bodembedekker, paarse klokjes.
  • E: Clerodendron trichotomum: rood\paarse twijgen, witte bloemen met roze schutbladeren, bestand tegen plas.
  • F: Hortensia’s: hoog, spectaculaire bloei, houterig (bestand tegen honden).
  • G: Carex morrowii Variegata: siergraspolletje, niet te droog, 1 keer per jaar bruine blad eruit trekken.
  • H: Hebe buxifolia: paarse bloemen, wintergroen.
  • I: Hypericum: hertshooi, gele bloemen, wintergroen.
  • J: Vinca: maagdenpalm.
  • K:Photinia: ‘glansmispel’, blad loopt rood uit.
  • L: Cornus alba, rode takken in de winter.
 6. Anti-honden in de voortuin: helaas passen niet alle hondenbazen goed op hun huisdieren. Extra tips om de geveltuin te ondersteunen tegen honden: haagje eromheen, bamboestok, prikplantjes, direct water over planten waar overheen geplast is, hoekjes vol planten zetten. Nienke: “Oh ja, en honden schijnen niet van lavendel te houden! Alleen lavendel houdt erg van zon, dus deze tip geldt vooral voor de zonneplekjes… en die hebben we niet zoveel.
 7. Geleid de klimroos langs de gevel: staat je klimroos in de zon, dan heb je geluk, die groeit 2 keer zo snel als op de schaduwplaatsen. Hoe hoger de roos, hoe belangrijker de geleiding. Zorg voor een bevestiging aan de gevel met een geleider als simpel betongaas tot aan hele mooie opties zoals te zien aan de Spoorsingel en Provenierssingel.

Tot slot staat er op de planning om de jaarlijkse schouw weer in het leven te roepen. Audrey & Nienke: “we luiden dit in juni in met de uitreiking van de geveltuinaward voor de mooiste tuin”.

We horen regelmatig dat er nieuwe bewoners zijn in de straat met interesse in een eigen geveltuin. Mochten die een nieuw initiatief wil trekken, dan delen Audrey en Nienke hun opzet (bewonersinitiatief, draaiboek, adressen) met liefde. Graag een mail sturen naar tuinvanfloris@gmail.com.

Mocht er interesse zijn in gezamenlijk planten inkopen bij Esveld dan ook graag een mail naar tuinvanfloris@gmail.com.

Heb je zelf nog tips, geef ze dan door aan de krant, dan vullen we het stuk verder aan.Nu eerst maar de bollen uit de grond kijken!

Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.