Bomenwandeling door de wijk

door • 18 juli 2016 • Buurt en wijk, Groen

Als je al een tijdje in de straat woont ken je je buren vast wel, al was het maar van gezicht. En als er nieuwe komen check je ze gelijk uit op Graafflorisstraat.nl, Facebook, Google of LinkedIn. Maar dan ken je alleen nog maar de homo sapiens. Er leven hier nog talloze andere organismen. Sommige daarvan zijn stukken groter dan wij, en vaak ook ouder: de bomen. Dit standvastige volk woont rustig ruisend tussen ons in, zonder ooit een kik te geven. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking via een bomenwandeling.

Graaf Florisstraat

Gewapend met de Bomenspotter App beginnen we de wandeling in de Graaf Florisstraat aan de kant van de Beukelsdijk. De bomenpopulatie in de Graaf Floris kunnen we gerust homogeen noemen. Hij bestaat louter uit platanen, Platanus x hispanica ofwel de gewone plataan. Echt autochtoon kunnen we deze boom niet noemen, van oorsprong komt hij uit Zuid-Europa. Hij is pas enkele eeuwen in onze contreien te vinden. Doorgewinterde groenliefhebbers vinden hem een beetje saai maar gemeentewerken is er dol op omdat het zo’n ideale stadsboom is: Hij kan namelijk heel goed tegen droogte, betegeling en luchtvervuiling. Door regelmatig grote plakken schors af te werpen raakt hij zijn vervuilende stoffen kwijt. De groene schors die er onder vandaan komt is in staat tot fotosynthese, een unieke feature waardoor de plataan voor zijn energievoorziening niet volledig van bladeren afhankelijk is, zoals andere bomen. Dit maakt de plataan een echte overlever die zelfs de meest brute snoeipartijen goed doorstaat. Anders dan onze inheemse bomen, trekt de plataan weinig insecten aan en is hij niet zo gevoelig voor schimmelinfecties. Nog meer prettige eigenschappen dus voor een stadsboom.
De Platanus x hispanica, onze plataansoort in de Graaf Florisstraat, is de meest aangeplante soort in nederland, je treft hem overal. Als je eens een andere plataan wilt zien: op het Middellandplein staat een echte Platanus orientalis ‘digitata’. Deze heeft veel dieper ingesneden bladeren die aan de vingers van een hand doen denken. Loop er eens heen tijdens of na je Capri ijsje.

honingboom

Honingboom – Sophora Japonica

De Drie Straatjes

De drie straatjes hebben een gevarieerdere bomenpopulatie. Lopend over de Graaf Floris vanaf de Beukelsdijk slaan we rechtsaf de Beatrijsstraat in. Daar komen we in de eerste bocht van de Beatrijs rechts een schitterende honingboom tegen (Sophora Japonica). Een immigrant uit Zuid-Oost Azië, waar hij vaak bij boeddhistische tempels geplant wordt. De engelsen noemen hem Pagoda tree.

Verderlopend door de Beatrijs staan aan de rechterkant een rij kersenboompjes. Bij de laatste twee is goed te zien dat ze geënt zijn, het proces waarbij een stekje op een stam wordt geplaatst waarna ze vergroeien.

Op de hoek van de Beatrijs en De Frank van Borsselenstraat, nog steeds rechts lopend, komen we de eerste hemelboom tegen. Dit is een exoot en een zogenaamde wachtkamersoort. Hoewel hij al jaren in Rotterdam en heel Nederland te vinden is, is hij nog niet opgenomen in de standaardlijst van het Nationaal Herbarium Nederland. Dat maakt hem tot de statusloze onder de bomen. Je zult hem in geen bomenboekje terugvinden. De boom doet het er niet minder om. In het najaar kun je hem van grote afstand herkennen door zijn bloemen die in lange pluimen hangen en dan van geelgroen naar oranjerood kleuren.

valsechristusdoorn

Valse Christusdoorn – Gleditsia Triacanthos ‘skyline’

Rechtsaf de Frank van Borrselenstraat in komen we eerst een rijtje hazelaars tegen en daarna een rijtje linde’s. Snel terug naar de kruising met de Beatrijs want daar staat nog meer moois.

Tegenover de hemelboom, aan de andere kant van de Frank van Borrselen vinden we een magnolia, ook wel beverboom genoemd. Schitterend natuurlijk, alleen bloeit hij zo kort. Tegenover de hemelboom aan de andere kant van de Beatrijsstraat, staat een valse christusdoorn, ofwel de Gleditsia Triacanthos ‘skyline’. De boom is ‘vals’ omdat er ook een echte Christusdoorn bestaat. Normaal heeft deze soort doornen maar die zijn bij deze skyline variant geheel weggekweekt. Ook dit is een immigrant, afkomstig uit Noord-Amerika.

Veel populaire stadsbomen zijn uitheems. Inheemse bomen zoals wilgen, beuken en elsen worden minder geschikt geacht voor in een stad. Ten eerste groeien deze in ons klimaat vaak harder dan uitheemse soorten en dat is duur in het onderhoud.
Ten tweede, doordat deze bomen hier al duizenden jaren groeien, hebben allerlei lokale insectensoorten zich door evolutie aan kunnen passen (co-evolutie) en deze bomen tot hun habitat gemaakt. En insecten in de stad, dat willen we niet. Hetzelfde geldt voor schimmels en andere ziektenverwekkers, inheemse soorten zijn hier vaak vatbaarder voor, denk aan de iep en zijn ziekte.

gevelesdoorn

Esdoorn in geveltuin

Doorlopend op de Beatrijs naar de hoek van de Persijnsstraat vinden we naast de valse christusdoorn zijn neef, de acacia. Daarnaast nog een acacia en dan weer een valse christusdoorn, weer een aciacia en weer een valse christusdoorn.
De Persijnsstraat is rechts beboomd. Eerst komen we een bes tegen, daarna een rijtje perenbomen van de soort Pyrus Calleryana ‘Chanticleer’, ofwel de Chinese perenboom. ‘Chanticleer’ is door de kweker toegevoegd naar de gelijknamige haan uit de 12e eeuwse fabel van Rijnaard de Vos. Na de perenbomen tot aan de Heemraadssingel weer acacia’s.

We gaan terug en verder door de Beatrijs richting Graaf Floris. Aan de linkerkant zien we een esdoorn die vanuit een geveltuin langs de gevel inmiddels het huis overstijgt. Deze boom is niet door de gemeente geplant, komt niet voor in de bestanden van de gemeente, en daarmee dus ook niet op de Bomenspotter App. Het subtype van deze esdoorn houdt u van mij tegoed.

catalpa

Trompetboompjes

Aan de rechterkant tussen de stoep en de parkeerplaatsen staat een schitterend rij catalpa’s ofwel trompetbomen met de kenmerkende grote bladeren. In de nazomer verschijnen de trompetachtige boontjes in de boom, zijn doosvruchten. Ook om het hoekje richting Graaf Floris nog een jonge trompetboom.

Aleidisstraat

De Graaf Floris steken we over direct door de Witte van Haemstede in. Het wordt hier een stuk steniger. Aan de rechterkant zien we twee armzalige bessenbomen en op het speeltuintje aangekomen staat direct rechts een jonge Perzische ijzerhout, Parrotia persica ‘vanessa’.  Een uitheem uit Noor-Iran, die volgens mijn bomenboek “een aanplanting in een groenstrook prefereert”. Wellicht dat dat de deplorabele toestand van deze plant in het speeltuintje verklaart. Geef mij maar de wilde kastanje in het speeltuintje, direkt achter de schommels.

Haagbeuk

Haagbeuk

Een blik naar rechts de Aleidisstraat in geeft uitzicht op een fraaie haagbeuk.
Wij lopen links de Aleidisstraat in, richting zwembad. Aan de linkerkant komen we kleine lindeboompjes tegen tot de kruising met de Jan van Avennestraat. Deze zijn ondermeer herkenbaar aan de loten die aan de stam groeien.

De Jan van Avenne is aan één kant beboomd met Hazelaars. We lopen de Aleidis verder door en komen weer een setje kastanjes tegen voor de confectiefabriek Groosjohan. Op de Duivenvoordestraat slaan we linksaf terug richting Graaf Floris. Hier vinden we aan de linkerkant alleen honingbomen.

Aan de andere kant, op het pleintje voor het zwembad iets meer variatie. Daar staan linde’s, kastanjes en iets verderop een rijtje Prunus cerasifera ‘niger’, een zogenaamde kroosjespruim, of ook wel rode kerspruim genoemd.

Zo komen we weer bij het begin van de Graaf Floris, en aan het einde van de wandeling.

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.