Susanne Vuyk – Bloemenwinkel Niche

door • 12 oktober 2016 • Bewoners, Horeca en Winkels

[wc_row][wc_column size=”two-third” position=”first”]

Tijd om weer eens een ondernemer uit de straat voor het voetlicht te brengen. Susanne Vuyk woont al ruim zes jaar in de Graaf Florisstraat boven het Van Centre op de eerste hoek met de Beatrijs. De kans dat je haar hier overdag tegenkomt is echter niet zo groot. Buren en straatgenoten treft ze vooral in haar eigen winkel aan de Nieuwe Binnenweg 235A, waar ze minimaal zes dagen per week is te vinden is.
“Niche is voor Graafflorisstraters de dichtstbijzijnde bloemenzaak”, beweert Susanne stellig. “Fiets de Witte van Haemstede en Claes de Vrieze door, bij de Urban Espresso linksaf en je bent er”.

Wat is dit voor een zaak?

Susanne noemt zichzelf een kwaliteitsbloemist. Kenmerkend is dat ze de bloemen per stuk verkoopt. “Takkie voor takkie”, zoals bloemist-in-ruste Ben Bloem het noemde toen hij een keer kwam buurten. Bij haar geen kant-en-klare bossen van drie voor de prijs van twee. De bloemen staan stijlvol per soort gerangschikt en voor wie een bos wil maakt Susanne ter plekke een boeket naar eigen inzicht, of zoals de klant het wil.
Ze werkt veel op bestelling, levert persoonlijk maatwerk voor bruiloften en uitvaarten. Bedrijven voorziet ze op abonnementsbasis van bloemen.
[/wc_column][wc_column size=”one-third” position=”last”]

[wc_box color=”success” text_align=”left”]

Kortingsactie voor TelegraafFloris en website lezers!

Susanne bedenkt tijdens het interview een actie met de volgende voorwaarden: iedereen die in oktober of november dit jaar in de winkel komt krijgt maar liefst 25% korting bij het noemen van het geheime code woord … “TelegraafFloris“.
[/wc_box]

[/wc_column][/wc_row]Ze runt de zaak grotendeels in haar uppie met hier en daar wat hulp van losse krachten voor in de winkel en voor de bezorgingen.

Niche

Wat is je klandizie?

Susanne ziet de diversiteit van de wijk terug in haar klanten. Surinamers die bonte bossen tropische bloemen kopen. Turken die witte rozenkransen voor op de motorkap van de bruidsauto bestellen. Bakfietsers die het zaterdagse bloemetje komen halen. Huizenverkopers uit de buurt die weer een bezichtiging hebben.
Susanne kent inmiddels de verschillende mores: Een Turkse man die een stapel bankbiljetten op de toonbank smijt en zonder iets te zeggen weer wegloopt wil een groot boeket en komt dit later weer ophalen. En als een Kaapverdiaan een boeket laat bezorgen bij een vrouw dan wil hij daar uitaard geen kaartje bij. Alsof er bij die vrouw twijfel over de afkomst van het bosje zou kunnen bestaan…

SONY DSC

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Ze heeft altijd al in de bloemen gewerkt. Als bijbaan bij een bloemenkraam op de markt en tijdens haar studie fotografie aan de Kunst Academie werkte ze bij bloemist Bruto Gusto, voorheen op de Binnenweg. Haar eerste eigen zaak had ze in Rotterdam-Noord. Dat liep best aardig maar er was daar weinig doorloop van mensen, ze moest het echt van het omfietsklanten hebben. De Graaf Florisstraat leek haar ook wel een leuke locatie maar daar had ze hetzelfde probleem gehad. Drie-en-half jaar geleden is ze daarom naar de Binnenweg verhuisd. De huur is hier hoger maar er is veel meer doorloop van mensen. (Tijdens het interview helpt Susanne een verdwaalde Belgische toeriste de weg terug naar het centrum te vinden.) En de wijk als geheel is in opkomst. Het groeit gestaag.

Vanwaar de naam Niche?

Niche is een lekkere korte naam die in veel talen hetzelfde betekent”, legt Suzanne uit. Het staat voor een afgebakend stukje, een eigen specifiek hoekje, en het staat voor de persoonlijke aanpak die Susanne voor haar klanten levert. Ze zal niet snel een bruidsboeket maken, of een rouwstuk, zonder een voorafgaand persoonlijk gesprek.
“Niche” staat misschien ook wel voor het afgebakende plekje dat Susanne hier voor zichzelf heeft. Ze maakt lange dagen (elke ochtend om zeven uur op de veiling!) en werkt ook de weekenden door, maar ervaart dit niet als een zware last. “Het hoort erbij”, zegt ze, ze heeft hier bewust voor gekozen. Dat schept duidelijkheid en levert de benodigde kracht en voldoening.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.