Wat komp hier nou weer? – Dubai City

door • 12 oktober 2016 • Horeca en Winkels

Tien containers vol puin zijn afgevoerd uit voorheen café het Middelpunt op de hoek van de Witte van Haemstede en de Middellandse straat naast ijssalon Capri. Na een ingrijpende verbouwing die zes maanden duurde is het bruine Surinaamse Café getransformeerd in iets nieuws: Café Restaurant Dubai City. Na een paar keer nieuwsgierig naar binnen gegluurd te hebben ging ik langs voor een nadere kennismaking, en sprak ik met Driss en Mohammed.

Barman Mohammed

Barman Mohammed

SONY DSCMiddellands Alhambra

Van de buitenkant is al duidelijk dat Dubai City iets bijzonders is. Eénmaal binnen waan je je niet meer in een café aan de Middellandstraat in Rotterdam-West maar in een ware Karavanserai ergens langs de zijderoute in de Oriënt. Het interieur is overwegend wit, beige en terracotta. De muren hebben een quasi baksteen-gezandstraald reliëf (gips gietmal) en werkelijk overal komen arabische ornamenten en decoraties terug: in het meubilair, de bekleding van de stoelen en de smeedijzeren tafels, in de muurdecoraties, de plafondlijsten en de rozetten.
In het voorste gedeelte van het café zijn twee verdiepingen tot één samengevoegd, waardoor er een heel hoge ruimte ontstaan is. In het plafond zijn drie kaders aangebracht die met verschillende kleuren licht verlicht kunnen worden ter verhoging van de exotische sfeer.

Geen interieurarchitect

Uitbater Driss vertelt dat er geen interieurarchitect aan te pas is gekomen maar dat hij alles tot in de kleinste details zelf bedacht heeft. Om het precies zo te krijgen als hij wilde heeft hij zich zes maanden lang, dag en nacht, met de verbouwing bemoeid. Veel spullen heeft hij uit Marokko geïmporteerd of, zoals de tafels en de raamdecoraties, speciaal daar laten maken.

Burj Khalifa in een raamdecoratie

Burj Khalifa in een raamdecoratie

Driss is al twintig jaar actief in de Rotterdamse horeca, in Noord en Zuid. In Rotterdam Noord had hij een coffeeshop die door de burgemeester gesloten is.
Met Dubai City wilde hij echt iets aparts maken. Eerst wilde hij het Rotterdam City noemen maar die naam bleek al bezet. Toen werd het Dubai City, een stad waar hij zelf overigens nog nooit is geweest, vertelt hij lachend.

Deze naam kan het café voorlopig maar beter houden want het zit op diverse plekken letterlijk en thematisch in het interieur verankerd: De verschillende wolkenkrabbers uit deze stad, zoals de Burj Kalifa, zien we in de decoraties van de balustrade en ramen. De naam “Dubai City” vinden we in ijzer gesmeed in elke tafel terug en fraai uitgezaagd in de balkon balustrade. De skyline van Dubai City prijkt als sticker op de ruiten.
Driss vraagt of ik de raamstickers mooi vind. Hij twijfelt er zelf een beetje over, het moderne van de skyline vormt nogal een contrast met de antiek moorse sfeer van het interieur, vindt hij zelf ook.

 

SONY DSC

Online Jukebox

Shisha Lounge?

Driss vertelt dat iedereen welkom is in het café. Het café is onderverdeeld in een paar ruimtes: bij binnenkomst direct links is een kamertje voor de gokkers. De eigenaar van het café, van wie Driss huurt, is zoals bij meer café’s in de wijk, een gokkastenexploitant.
De hal met het hoge plafond bevat de bar, een paar tafeltjes en een tafel met ingebouwde computerspelletjes. De achterkant van het café heeft twee etages. Boven is het comfortabel ingerichte eetgedeelte met een vide naar de centrale hal. Driss wil hapjes gaan serveren, broodjes en tapa’s.
Op de begane grond is een afsluitbare, zeer riante, rookruimte met afzuiginstallatie. Naast sigaretten kunnen daar ook Shisha’s gerookt worden, de arabische waterpijpen met allerlei smaken tabak. Maar een Shisha Lounge willen Driss en Mohammed deze tent zeker niet noemen. Dat heeft een slechte naam gekregen, sinds er bij een Amsterdamse Shisha Lounge een afgehakt hoofd voor de stoep is gevonden.

Zowel de ruimte boven, als die beneden zijn van grote TV schermen voorzien. Dus, voor wie eens lekker ongestoord in de kussentjes wil wegzakken en rustig een voetbalwedstrijdje wil kijken…waterpijpje erbij, kan hier gewoon. Vooral voor het WK 2022 lijkt me dit een topplek, oh nee, dat is in Qatar, nou ja, qua sfeer toch in de buurt.

Hoe ga je er een succes van maken?

Driss wil rustig beginnen. Hij is nu nog een beetje aan het proefdraaien, kijken of alle apparatuur werkt en dan volgende maand echt gaan draaien. Hij heeft kennis gemaakt met zijn buren, wil zelf een goede buur zijn, en weet dat het opbouwen van een klandizie een kwestie van de lange adem is. Goede service bieden, normale prijzen vragen. Snelle Wifi bieden, ook belangrijk tegenwoordig.

Driss benadrukt dat hij geen jongeren-hangout wil worden maar volwassen klanten zoekt. Mohammed zegt dat ze misschien ontbijtjes gaan serveren: tosti’s, gebakken eitje, shakie erbij. Verder zoeken ze nog hulp voor achter de bar. Bij voorkeur dames, in het bezit van sociale hygiëne (diploma).

Dubai City is qua interieur zeker iets heel aparts en daarvoor alleen al een bezoekje waard. Hoe het zich gaat ontwikkelen zal de tijd leren. Mochten de zaken onverhoopt minder goed gaan, kan Driss als fallback scenario altijd nog City Sponsoring vanuit Dubai aanvragen, lijkt mij.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.