Tony’s Kersttip – The Crown

door • 16 december 2016 • Kunst, Opinie

Nou ben ik helemaal niet zo koningsgezind, niet als het gaat om ons eigen landje maar zeker als het gaat om buitenlandse koningshuizen, al zie je ze wel eens voorbij schuiven in royaltynieuws, waar zo af en toe toch naar gekeken wordt, hier in huisJ. Maar ben ook geen republikein en vindt koningshuizen vaak bijna vermakelijk, het hoort erbij, je bent er mee opgegroeid, zo’n theater 🙂 Ik begon dan ook met enige scepsis aan de Netflixserie ‘The Crown’, over Elisabeth de Tweede, u weet wel , dat chagrijnige mens van 90 jaar in Engeland, met haar inmiddels ook stokoude Philip woonachtig in het Buckingham Palace , dat optrekje in hartje Londen. Wat moet je van zo’n serie verwachten, dacht ik, quasi glitter en/of glamour of wat er voor doorgaat? Zeer verrast was ik dan ook, dat je in die serie helemaal meegenomen wordt in de eerste jaren van Elisabeth, hoe ze opgroeit, en klaargestoomd wordt voor het grote  moment…. De Kroning tot Koningin van…ja van wat allemaal?
Nou van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, en Nieuw Zeeland en van 12 Commonwealth landen, waarvan ze nog steeds staatshoofd is sinds haar aantreden in 1952, ook nu die die 12 staten onafhankelijk zijn geworden. Sinds het overlijden van de koning van Thailand, is zij de langst regerende monarch en staatshoofd op aarde! Dat hou je toch niet voor mogelijk! Wat voor mens is dat dan eigenlijk, hoe zit ze in elkaar of beter, hoe is ze zo geworden? Nou, dat is dus prachtig vorm en inhoud gegeven in deze serie, qua aankleding en scenery, alles zo precies en gedetailleerd, alsof je zo in het Buckingham Palace en naaste omgeving rondloopt.
Maar er wat vooral uit springt, is de vertolking van de karakters, van haar vader koning George de Zesde, het gedoe met zijn broer Edward, die afstand deed van de troon, de liefdes en huwelijks perikelen van haar 3 jaar jongere zus Margaret, haar eigen Philip en zijn rol als echtgenoot van de koningin, haar eerste secretaris, haar tweede secretaris, haar moeder, haar oma, niet te vergeten Winston Churchhill, in haar begindagen de premier van Engeland. Allemaal subliem vertolkt en als je de personages googelt zie je dat de acteurs zowaar lijken op wie ze vertolken. Ongehoord mooi gedaan en het geeft, op basis van 2 jaar onderzoek, een volgens velen een zeer getrouw beeld van de gang van zaken aan het hof en …daar wordt je niet vrolijk van, een glazen huis is nog een gematigde uitdrukking voor hun leefomstandigheden. Nee, een klaterende lach zal niet vaak te horen geweest zijn op Buckingham palace en ik ben bang dat dat ook nooit zal gebeuren, hoewel, je weet maar nooit, die Harry, die lust er wel pap van :), maar ja, eerst nog die oude Charles en dan die saaie William met z’n mooie Kate, dat nou weer wel!….
Nee, vergeleken bij de Windsor-dynastie is ons koningshuis een bescheiden familie met een kleine beurs :), maar ondanks alle bekend geworden ellende van de laatste jaren, oogt het heel wat vrolijker dan hun Engelse collega’s…

En dit was nog maar seizoen 1, wordt vervolgd, wat te denken van het gedoe rond Diana…dat wordt smullen, kijken dus!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.