Kersttip Jeroen – Impressies van het landschap, Van Goghmuseum,

door • 19 december 2016 • Kunst, Opinie

DAUBIGNY/ MONET/ VAN GOGH – Impressies van het landschap, Van Goghmuseum, Amsterdam

Lynne Ambrosini, curator van Europese kunst in het TAFT museum of Art (Cincinnati, Ohio, USA) vond al heel lang dat de invloed van de Franse schilder Charles Francois Daubigny op de eerste avantgardistische kunststroming, het Impressionisme, altijd onderbelicht is gebleven. Daubigny was relatief onbekend (slechts een van de schilders van de ‘School van Barbizon’) en nog nooit was hij het onderwerp geweest van een internationale tentoonstelling. Vanaf 2003 is Ambrosini bezig geweest daar verandering in te brengen. Nu heeft het organiseren van een tentoonstelling waar veel beroemde werken uit andere collecties geleend moeten worden heel wat voeten in de aarde en haar plannen zijn dan ook meerdere malen stuk gelopen.
Pas toen enkele gerenommeerde musea, zoals de Scottish National Gallery in Edinburgh en het Van Goghmuseum in Amsterdam zich achter haar plannen schaarden, kwam het van de grond. Maar liefst 55 werken (40 van Daubigny), waaronder zeer belangrijke uitleningen, uit diverse musea van Amerika en Europa zijn bij elkaar gebracht met als resultaat een prachtige intieme tentoonstelling die niemand met een hart voor het Franse landschap en het impressionisme mag missen.


Fascinerende en verrassende vergelijkingen tussen Daubigny met vooral Claude Monet, maar ook Camille Pissarro en Vincent van Gogh tonen de grote invloed die deze schilder op de volgende generatie schilders heeft gehad. Van Gogh wist dat al van hemzelf. Uit eer betoon aan de toen inmiddels overleden schilder heeft hij de ‘Tuin van Daubigny’ geschilderd. Opvallend is dat de impressionisten ook weer invloed hadden op de schilderkunst van Daubigny. In zijn latere schilderijen zien we steeds meer pure kleuren verschijnen. Daubigny schilderde altijd ter plekke in het landschap om de directe kwaliteit van licht en atmosfeer op het doek te vangen. Om tot directere composities van midden op het water te komen introduceerde hij de drijvende atelierboot. Een tiental jaar later ging Monet hem daarin navolgen.


In het museum is de boot van Daubigny nagebouwd. Je kunt er in zitten en een video-animatie laat je zien hoe een schilderij vanuit de boot werd opgezet. De tentoonstelling is daarmee ook erg geschikt voor kinderen.
Als u na deze tentoonstelling nog niet genoeg van het Franse landschap kunt krijgen kunt altijd nog de website bekijken van schrijver dezes.

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.