Ongemakkelijk…

door • 29 januari 2017 • Buurt en wijk, Geschiedenis

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]

Als bewoner van Rotterdam en zeker ook van de Graaf Florisstraat bent u er natuurlijk al vaak over „gestruikeld”, die afgerond vierkante plaatjes messing met namen in de stoep. Het zijn de „Stolpersteine”, letterlijk vertaald Struikelstenen.

Kunstenaar Günter Demnig heeft ze bedacht en allemaal uitgevoerd in opdracht van Loods 24, deze gedenksteentjes aan voormalige Joodse bewoners, die verraden, gedeporteerd en dikwijls vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. Een inktzwarte bladzijde uit onze toch recente Europese geschiedenis van de moderne ‘beschaving’… Dat struikelen over de steentjes zelf heeft de kunstenaar waarschijnlijk niet letterlijk bedoeld, want ze liggen prachtig afgerond in een bedje van cement; je struikelt over je eigen emoties, je geweten, je verwarring, je verbazing, je ongemak. Over het besef dat wij mensen elkaar dit aan kunnen doen, nog steeds…

Vrijdag 27 januari was daar weer zo’n belangrijk struikelmoment in de Graaf Florisstraat en de Mathenesserlaan. Daar werden namelijk eerder gestolen (ja werkelijk..! ), met enige mate van geweld uit de stoep gewrikte, Stolpersteine teruggeplaatst. Je struikelt opnieuw over je onvermogen te begrijpen wat mensen bezielt, die deze gedenksteentjes jatten. Je struikelt opnieuw over je frustratie dat je je ongewild machteloos voelt dit tegen te gaan. Je struikelt opnieuw over je onterechte plaatsvervangende schuldgevoel.

Goed dat er terecht niet alleen in Rotterdam, maar ook landelijk, grote verontwaardiging is ontstaan over de diefstal van zo’n 15 steentjes alleen al in Rotterdam. Getuige ook het dubbele pagina grote artikel in het NRC op 14 januari 2017, waarin de politie zegt het te houden op koperdieven, die de schuldigen zouden zijn. In mijn optiek te politiek correct, te kort door de bocht en laf, gezien de zeer geringe waarde van het messinglaagje van 5 millimeter: nog geen 10 eurocent per stuk!! De waarde van de plaatjes ligt, onmeetbaar, in hun opvoedkundige en sociale waarde.

Daar staan ze dan, geïnteresseerde en betrokken bewoners, maar ook vertegenwoordigers van politie en Joodse organisaties, met gebogen hoofd bij de teruggeplaatste Stolpersteine; en ik… voel me weer eens ongemakkelijk.

[/wc_box]

(Als bron heb ik het genoemde artikel uit het NRC gebruikt, evenals de foto van de
steentjes. De overige foto’s zijn gemaakt door redacteur Peter R.)

Jeroen Beltman
Laatste berichten van Jeroen Beltman (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.