Het 3Versiteitsfestival – Jelte en Wendy

door • 17 oktober 2017 • Bewoners, Buurt en wijk, Festiviteiten, Kinderen, Vereniging

“Mensen kennen elkaar niet, er wordt hier meer gewoond dan geleefd. Het maakt het zoveel leuker als je elkaar kent”. “Waren al mijn buren maar zo als jij, jij bent altijd vrolijk!” Aan het woord zijn achtereenvolgens Jelte Buiteman en Wendy Diepenbach, de organisatoren van het 3Versiteitsfestival dat in augustus plaatsvond in de Witte van Haemstedestraat met muziek, rappers, een zanger, spelletjes, karaoke, twee springkussens, een clown, drankjes en hapjes, veel hapjes, allemaal gratis!

Ze kennen elkaar nog niet zo lang, maar het organiseren van dit feest heeft duidelijk een band geschapen. Jelte, sommigen kennen hem waarschijnlijk als penningmeester van de Vereniging ter Bevordering, woont met vriendin Marjolein in de Aleidisstraat, direct aan het speeltuintje. Wendy is ook een bekende verschijning. Ze is geboren en getogen in deze buurt en woont in de Witte van Haemstedestraat, tegenover haar moeder.

Hoe kwamen jullie hier zo op?

Wendy vertelt dat ze al lange tijd actief is met het Opzoomeren en altijd op zoek is naar manieren om de buurt op te fleuren. “De beste manier”, zo vertelt ze, “is om zelf te beginnen, dan doen er vanzelf anderen mee. En kijk maar, het is gelukt!”, lachend wijst ze naar Jelte.

Wendy vertelt dat ze een verwoed verzamelaar was van de Middellandjes die dit jaar door de bussen zijn gekomen en dat ze Jelte al een beetje kende. “Op een gegeven moment stond ze aan de deur met het idee voor een feest”, gaat Jelte verder. Dat viel goed samen met het idee van Huize Middelland  (zie ook het eerdere artikel op onze site) , dat een jaarfeest wilden waarin alle bij dit initiatief aangesloten buurthuizen meededen. Op dezelfde dag waren er ook festiviteiten bij het Dierenlandje, het GWBurgerplein en het Buurtatelier.

Wie heeft wat gedaan?

Uiteindelijk was er een team van 20 man dat geholpen heeft, en dan nog hadden ze onderschat hoeveel er nodig was. Wendy heeft het keukenteam aangestuurd en het eten voor haar rekening genomen. Jelte was van het algemene management, de vergunningen en de financiën. “Dankzij Huize Middelland, Mooi Mooier Middelland en Opzoomer Mee was er een goed budget”, aldus Jelte.

Wendy vertelt hoe ze een groepje jongens uit de straat die ze als potentiële onruststokers zag, tot Security Team heeft benoemd, dat werkte heel goed. ’s Avonds, toen alles in de straat weer netjes opgeruimd was, zijn ze met z’n allen uit eten gegaan bij Idols aan de Coolsingel. All you can eat.

Hoe kwamen jullie aan al die artiesten?

Wendy wilde graag Broederliefde boeken (“Ze wonen hier in de buurt!”) maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Wel was er een tof (red.) optreden van het rappersduo ‘President Blink & Brother Reggie’. ’s Middags was er reggae van de rastamannen ‘Jorge Manuel & Hassan Ait Moumad’, via wie de rappers weer gevonden waren. Ook de Clown was via via geregeld.

Was het druk?

Er was de hele middag aanloop. Jelte schat dat er in totaal zo’n 150 mensen zijn geweest. “Er waren zelfs mensen die helemaal uit de Jan van Avennestraat kwamen”, zegt Wendy.
Alleen het aantal bezoekers uit de Graaf Floris viel een beetje tegen, de Graaf Florisstraters leken iets minder 3vers.
“Die stonden natuurlijk allemaal weer op de tennisbaan!” schatert Wendy het uit. “Ja, zo zie je maar hoe er vanuit hier naar de Graaf Florisstraat bewoners wordt gekeken”, voegt Jelte lachend toe.

Volgend jaar weer?

Jelte heeft wel zin om van het 3versiteitsfestival een terugkerend feest te maken. (“Wanneer zullen we de eerste vergadering plannen?”) De tweede keer wordt vast nog weer beter. Wendy ook wel, maar volgend jaar duurt nog zo lang. Haar blik ligt op de kortere termijn, het Weizenfestijn, de Stampottenweek, het Plantenfeest en het Tagineren in het hoekpandje. Met een blij gemoed neem ik afscheid van deze twee ware buurtverbeteraars.

Jelte en Wendy bedankt!

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.