Wat staat er nou eigenlijk in die tuinen?

door • 19 december 2020 • Buurt en wijk, Groen

Onze mooie straat is sinds november vier nieuwe Regentuinen rijker. (Lees hier over de aanleg). De straathoeken hebben hiermee instant een groener aanzien gekregen.…De tuinen hebben direct body dankzij de extra hoogte in de vorm van heuveltjes, maar wat staat er nu eigenlijk aan groens?

Maatwerk

De beplanting is per tuin afgestemd op de groeiomstandigheden: sommige tuinen vangen veel zonlicht, terwijl andere juist in de (half)schaduw liggen of zelfs voorzien zijn van een boom. Deze uiteenlopende condities leiden tot een mooie variatie in de beplanting, terwijl de herhaling van een paar sterke soorten en de opbouw met (wintergroene) heesters, kleurrijke vaste planten, siergrassen en bollen zorgt voor de samenhang tussen de tuinen.

Tijdens de rondwandeling bij de feestelijke ‘inwijding’ van de tuinen lichtten we al een paar bijzondere planten toe. Hier nog eens een korte herhaling ter inspiratie voor je eigen tuin of geveltuin.

Heesters

De heesters geven hoogte en structuur. De Choisya is wintergroen en bloeit vanaf april al met witte, licht geurende bloemen. De eveneens wintergroene Mahonia zie je nu al overal in de buurt bloeien en is een belangrijke stuifmeel- en nectarleverancier voor solitaire bijen en andere insecten.

De wintergroene Nandina of schijnbamboe krijgt sierlijke rode bessen na de bloei met fijne witte bloemen gevolgd door felrood blad in de herfst. De Eikebladhortensia bloeit in de zomer met witte pluimen en heeft een prachtige rode herfstkleur. En de Vlinderstruik behoeft natuurlijk geen uitleg!

Vaste planten

De vaste planten hebben verschillende hoogten, kleuren en bloeitijden en geven door het jaar heen niet alleen een mooi beeld, maar bieden ook nectar en stuifmeel voor bijen, vlinders en andere belangrijke bestuivers. Een bijzondere vaste plant is de Phlomis: de kenmerkende bloei in gele kransen langs de stengel levert ook een sterk architectonisch winterbeeld op.

Duizendknoop?

Duizendknoop (Persicaria) -niet te verwarren met de woekerende Japanse duizendknoop die funderingen en kademuren verwoest- is een sterke plant die het op de meest uiteenlopende plekken naar zijn zin heeft.

Verbena of IJzerhard weeft haar stengels met paarse aren samen met andere zonminnende planten zoals Echinacea (zonnehoed), siergrassen en paarsbloeiende uienbollen. En elke tuin is voorzien van een paar pollen Geranium Rozanne die met haar lange stengels door de tuinen ‘wandelt’ en van mei tot november voor kleur zorgt.

Winterrust

Een groot deel van de beplanting is nu in ‘winterrust’. De bovengrondse delen verkleuren en sterven af, maar ondergronds bereiden de planten zich voor op het voorjaar dat ingeluid wordt door de blauwe druifjes en andere bollen. We kijken met verlangen uit naar de kleurexplosie die dan volgt!

Voor diegene die alle puntjes op de i willen weten: download hier het beplantingsplan dat door Land-made voor deze tuinen gemaakt is.

Laatste berichten van Audrey Coert (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.