Shino – Voor speciale koffie, thee en lunches

door • 28 oktober 2018 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

De mensen in onze straat worden over het algemeen niet erg warm van een winkelstraat om de hoek vol met toko’s met heel veel van hetzelfde en een kappersstoel achterin, telefoon-bel-verzend-lotto-winkels, interieurzaken met skai-bankstellen en vergulde spiegellijsten, supermarkten zonder een verfijnde en biologische keuze, ‘restaurantjes’ met kil interieur en smakeloze afhaalhappen, bars met altijd weer dezelfde glazige blik van dezelfde drinkebroers de hele dag door, goedkope-tassen-van-slechte-kwaliteit-winkels, kapperszaken vol met opgeschoten jeugd, extensions en suri-glitter, en vóór 10:00 uur en na 19:00 uur overal rolluiken en hekken met graffity.

Veel van hetzelfde toko’s

Natuurlijk al deze dingen hebben ook hun eigen romantiek ‘kijk mij eens down to earth in de big city zijn‘, maar diep in ons hart willen we eigenlijk toch een gezellige winkel- en uitgaansstraat met kwaliteitszaken en verfijnd ingerichte lunchrooms waar we rustig kunnen zitten om onder het genot van een kop koffie van vers gemalen uitgeselecteerde kwaliteitsbonen of van een van de vele exquise Aziatische theeën met daarbij eventueel een uitgebalanceerde biologisch verantwoorde lunch de kunsten, de wereldpolitiek, de filosofie of de buurvrouw te bespreken.

De wijk verandert

‘De wijk is in beweging en verandert’, hoor je steeds vaker de laatste tijd. Voordat u nu denkt: ‘Ja, ja, dat zal wel. Zeker weer zo’n promotiepraatje van een of ander subsidieclubje met allemaal mooie ideetjes, waar toch niets van terecht komt’, nodig ik u uit om de proef op de som te nemen.
Ditmaal lijkt het echt zo te zijn, want zo’n zaak als hierboven beschreven is er sinds kort echt en wel aan de 1e Middellandstraat 128b, recht tegenover slagerij Casablanca.
Shino heet het en het is een zaak dat zijn roots al lange tijd in de wijk heeft.

Shino

‘De naam Shino verwijst qua klank naar cappuccino, we zijn tenslotte een zaak waar koffie de hoofdmoot vormt, maar het verwijst ook naar de naam van de zaak die hier vroeger zat a-sien en daarmee ook naar mijn vaders naam Sien. Een soort eerbetoon.’
Aan het woord is Patrick. Hij is van Surinaams-Chinese afkomst, maar woont al zijn hele leven in de wijk. Zijn vader is in 1984 hier begonnen met een zaak in Surinaams-Chinese afhaalgerechten. Dat was hard werken. Het hele gezin deed mee. Ook Patrick en zijn broer Steve. Al vroeg moesten zij veel zaken regelen, zoals brieven beantwoorden, omdat hun ouders de Nederlandse taal niet echt machtig waren. ‘Achteraf denk ik dat mijn ouders allerlei onnodige rekeningen hebben betaald, omdat ze het niet snapten en bang waren.’ Patrick herinnert zich dat hij toen zijn vader een keer ziek was hij als 10 jarige de leiding in de keuken kreeg. Hij moest 4 man aansturen en het ging. ‘Je wordt daardoor vroeg volwassen’, zegt hij nu.

Geen shishalounge

In 1996 zijn Patricks ouders gestopt met de zaak. Het werd toen uit handen gegeven aan Arubanen. De afhaalgerechten kregen een Arubaanse inslag, maar erg goed was het niet. Na 12 jaar hielden ze er mee op. De zaak was toen volkomen uitgeleefd. Sindsdien is het niet meer verhuurd geweest.
Wel zijn er allerlei aanbiedingen geweest, maar wij wilden er geen zaak meer in dat in positieve zin niks toevoegt aan de straat, zoals een voorstel voor shishalounge.
Wel een leuk idee vond Patrick het plan van een meisje om er een restaurant voor mensen met huisdieren te beginnen. Daarbij zou in de dikke centrale poot van de tafels een slaapplek voor de hond gecreëerd worden. Ze heeft de financiering echter niet rond kunnen krijgen.

Biologisch, milieubewust en verfijnd

Patrick heeft business informatie en management gestudeerd aan de Erasmus universiteit en daarna als finance IT persoon bij Ernst & Young gewerkt. Hij had een goede baan, maar het ondernemerschap bleef op de achtergrond altijd lonken. Hoewel hij dacht dat de toko van zijn vader een afgesloten jeugdervaring was, besloot hij vorig jaar toch om de sprong in het diepe te wagen. Hij wilde het heel anders aanpakken; biologisch, milieubewust en verfijnd van smaak.
De zaak werd onder leiding van broer Steve grondig verbouwd. De prachtige stalen voorgevel met hoge raampartijen geldt nu als een voorbeeld voor andere zaken in de Middellandstraat. De kapper naast hun heeft er ook een laten zetten. Het interieur is modern, strak maar toch met aangename sfeer van huiselijkheid.

Koffie en thee centraal

‘Koffie en thee staan centraal in ons concept. Ik heb me heel erg verdiept in de koffie. Ben zelfs naar Brazilië geweest om het proces te bekijken en goede bonen te vinden. Daarnaast schenken we een groot aantal bijzondere theedranken. De lunch heeft een Aziatische inslag maar wel met Italiaans brood, want dat zijn de beste broodmakers. We hebben ook een Surinaamse salade op het menu. Die is nu eenmaal heel erg lekker en het is een soort van jeugdsentiment.
Ik wil de mensen laten ervaren dat Aziatisch getint eten niet persé in een oosterse omgeving geconsumeerd hoeft te worden.’

Afvalscheiding en zonnepanelen

‘We doen alles milieubewust en fair trade. Daar ben ik erg voor. We hebben zonnepanelen op het dak die ons zeker de eerste 3 uur van de dag van elektriciteit gaan voorzien. We scheiden het afval en het koffieresidu gaat naar groentetuinen. We kopen lokaal in.
Lokaal ondernemerschap vind ik erg belangrijk’, besluit Patrick ons gesprek.

Dus….

Als we ooit die gezellige winkel- en uitgaansstraat om de hoek willen, dan moeten we Shino nu een kans geven en er massaal op de koffie en de thee gaan. Lunchen kan natuurlijk ook. U zult er versteld van staan. En dat allemaal nog eens biologisch ook.

Wel even goed kijken, want de naam Shino staat nog niet groot op de gevel. Wel op een schoolbord, dat voor het raam hangt.

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.