Marieke’s Kersttip: Vragen van Proust

door • 18 december 2018 • Kunst, Opinie

Vroeger had je poesiealbums. Dan vroeg je aan je ouders, opa’s en oma’s, verdere familie en vriendjes en vriendinnetjes om er iets in te schrijven, liefst met wat plaatjes erbij geplakt. Meestal werd het een standard gedichtje met standard plaatjes, ook duurde het vaak lang voordat je het terugkreeg: teveel werk. Daarom werden de poesiealbums vervangen door de vriendenboekjes: voorgedrukte vragen, die je lekker snel kon beantwoorden en het boekje was al versierd. Erg leuk: wat is je lievelingseten? Wat is je lievelingsboek? Wat wil je later worden? Dat soort vragen. En iedere keer weer leuk om te lezen. Er zat steevast een verrassend antwoord bij.

Ik weet niet of die vriendenboekjes nog bestaan. Maar de vragenlijsten waar ze op zijn gebaseerd zeer zeker wel. Marcel Proust heeft 100 jaar geleden de 40 belangrijkste vragen opgesteld waarmee je jezelf en je vrienden kunt leren kennen.

Inmiddels is het een hype: vragenlijst-boekjes, vragen-kaarten-doosjes, vragen-lijst-apps verschijnen aan de lopende band en beloven allemaal een dieper inzicht in jezelf, en als je het samen beantwoord: ook in de ander.

De stijl en type vragen moeten je wel liggen, dus het is even zoeken naar de juiste vorm. Ikzelf verheug me op de versie van filosoof Coen Simon en essayist Martin de Haan. Deze verschijnt half januari, je kunt je nu al intekenen voor een exemplaar op Bol.com. Deze versie bevat niet alleen de vragen met inleiding, maar ook de antwoorden van 10 inspirerende Nederlanders. Dus toch ook een beetje een vriendenboekje.

Een mooi voornemen voor 2019: leer jezelf kennen (en voor de gezelligheid ook de ander).

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.