Tony’s Kersttip – De Ware Vrijheid

door • 17 december 2023 • Opinie

Vorig jaar ben ik voor de kersttip in de geschidenis gedoken en heb u het boek ‘De Zwijger’ aangeraden, het verhaal over Willem van Oranje die in 1584 lafhartig vermoord werd. Ik geef toe, niet bepaald een boek wat je in twee kerstdagen uitleest, maar wel een boek wat een prima presentje voor onder de kerstboom is.

Niet gedaan, niet gelezen?
Dan komt er nu een herkansing aan, zowat 100 jaar later in de geschiedenis van Nederland…in wording. En dat gaat over het leven van de gebroeders de Witt, Johan en Cornelis, allebei geboren in Dordrecht, resp. in 1625 en 1623. En dat leven is pakkend beschreven in een boek met de titel…De Ware Vrijheid, door Luc Panhuysen.

De NRC zei daarover ‘Erg mooi verteld, meeslepend, dramatisch en buitengewoon spannend’. Ik heb daar niks aan toe te voegen, wat een leven, wat een dramatisch einde. Hoe in 1672, het rampjaar omdat de republiek van meerdere kanten werd aangevallen, de gebroeders werden afgeslacht is te bizar voor woorden en zoiets zal tegenwoordig niet meer gebeuren, maar verder zijn er angstwekkend veel overeenkomsten met de huidige tijd, toen zonder mobieltjes, internet enz enz. maar met pamfletten vol met nepnieuws en politiek gekonkel.

14 dagen voor de moordpartij op de broeders, zat Cornelis op beschuldiging van het beramen van een aanslag op de Prins van Oranje, gevangen in de Gevangenpoort in Den Haag, wie kent het niet. 14 dagen zat hij na afschuwelijke martelingen in onzekerheid in wat wel de meest comfortabele cel, eigenlijk bijna een hotelkamer en toen hij die mocht verlaten, dacht zijn broer Johan, ik haal hem even op want door die martelingen kon hij nauwelijks meer lopen. Dus Johan naar boven, naar de cel/kamer van Cornelis, maar inmiddels stond er een razende menigte voor de deur. De voordeur werd opengebroken, de broers werden naar buiten gesleurd en gruwelijk afgeslacht. Een dramatisch einde van 2 mensen die heel veel betekend hebben voor wat nu Nederland is.

de Gevangenpoort

Toen ik het boek uit had, met een verhoogde hartslag, zo spannend, ben ik onmiddelijk naar de Gevangenpoort gegaan, naar die kamer, waar Cornelis 14 dagen had ‘gezeten’….het was heel stil, geen touristen, geen schoolklassen….dichterbij de geschiedenis kan je niet komen.

Dus twee kersttips: 1 koop dat boek, 2 lees het na de feestdagen, anders doe je geen oog dicht😉

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.