Kids-in-the-Street: Thijn

door • 8 april 2019 • Bewoners, Kinderen

Rosa, u weet het vast nog, ja toch, die furore gaat maken in het Hofpleintheater, heeft Thijn Garritzmann, aangewezen als volgende in de inmiddels lange rij kids-interviews. Nou woont Thijn niet echt ‘in the street’, maar in een zijstraat, hoewel je de Heemraadssingel, met afstand de mooiste singel van Nederland, natuurlijk geen zijstraat kan noemen, of is de Graaffloris eigenlijk een zijstraat van de Heemraadssingel?

Zijn vader Udo is in ieder geval lid van de Vereniging ter Bevordering, dus dat schept een band. In de Graaf Floris woont ook nog een Tein, mijn grote vriend, maar dat wordt heel anders gespeld. Thijn blijkt wel 6 Thijnen te kennen, maar allemaal anders gespeld, korte ei, lange ij, met h , zonder h, maar hier hebben we te maken met de enige echte Thijn.

School

Thijn is al weer 10 jaar en zit op de , jawel, Montessorischool, groep 6. En over die school is Thijn zeer te spreken, maar wat precies dan zo leuk is…? Je speelt niet alleen met kinderen uit je eigen klas, maar met alle kinderen, en dat gaat altijd goed, tuurlijk zijn er wel een paar irritante kinderen, maar helemaal niet veel hoor. Spelling is niet zijn sterkste kant, beetje dyslectisch, maar rekenen is weer prima, das mooi. Voordeel van die dyslectie is dat Thijn , net als 3 andere kinderen, een eigen computer op school heeft, zodat wat hij moeilijk kan lezen, voorgelezen wordt via een hoofdtelefoon. En andere kinderen mogen niet op zijn computer, dus….elk nadeel heb zijn voordeel, zei ooit een bekende Amsterdammer😉.

Ook een leuke les is Cosmisch, biologie, geschiedenis en toekomst bij elkaar, klinkt wel heel spannend, zo spannend dat ik me afvraag of mijn oude hoofd dat wel goed begrepen heeft. Juf van Driel is wel zijn lievelingsjuf, de andere Juffen en Meesters zijn ook aardig hoor, maar zij, ja zij is zo aardig, nooit boos, hartelijk en warm.
Zo fijn, ze komt extra invallen voor een andere juf die een seniorendag heeft, overigens is die ook aardig hoor. Wijze woorden Thijn, wijze woorden!

Zijn rapport was best wel goed, al was lezen en schrijven wat minder , maar vooral heeft die fijne juf het gevoel dat er nog meer inzit, dat je een beetje minder snel afgeleid moet zijn en netter kan werken. Doen Thijn, doen, krijg je alleen maar plezier van!

Hobby en sport

Tsja, daar kan ik wel een hele special van de Telegraaffloris mee vullen, het moet wel een bloemlezing worden: bij Hutspot, de buitenschoolse opvang, maakt Thijn met een groepje korte you-tube filmpjes, maar aan het eind van het jaar een grote film, over een gevonden hond, over een geheime kluis waarvan Thijn de sleutel heeft maar wat er in zit…? Over iemand die door Aliens opgehaald wordt en vorig jaar kwam er ook een spook aan te pas…kortom, in die films wordt er heerlijk op los gefantaseerd, nou daar zijn films ook voor toch?
Programmeren is ook een hobby, hij heeft al een game gemaakt en geeft een gave demonstratie van het op afstand besturen van een robot auto. U begrijpt, de uitleg erbij ging mijn pet ver te boven, jaja, die tienjarigen van tegenwoordig, toen ik zo oud was , las ik hoogstens een Kuifje….

Kung-Fu is op dit moment zijn favoriete sport en er werd onmiddellijk een demonstratie gegeven van een paar stoten en trappen, daar moet je geen ruzie mee krijgen, die Thijn.
Ook leuk, skaten, steppen en skateboarden, gaat heel goed. Schaken kan Thijn ook en naar eigen zeggen, wint hij steeds vaker van zijn vader…hetgeen leidt tot enig protest van de bank, want ja, dat laat vader Udo zich natuurlijk niet zomaar zeggen. Nog een paar jaar, schat ik zo in, en papa wordt helemaal elke dag opgerold op het schaakbord, zo!

Later en zo

Programmeur, dat wil Thijn later worden. En om dat te bereiken wil hij na de basisschool naar het Technasium. En dat Technasium is ook nog eens onderdeel van het Libanon lyceum, waar ik ooit mijn gymnasiumdiploma haalde. Waar blijft de tijd?? Helemaal nieuw voor mij, een VWO-opleiding voor toekomstige technologen, tis wat, echt wat geleerd van die Thijn. Oh ja, voor we het vergeten, de straat, de singel dus eigenlijk is heel leuk, er wonen echt niet alleen maar oude mensen maar ook leuke kinderen.

Om te knikkeren gaan we in ieder geval naar de Graaf Floris, hier ligt teveel zand, is niet te doen zeg. Als toetje moet ik nog even zijn grote kamer zien, machtig mooi man, vol met lego en wat al niet meer. Wat ook bijzonder is, Thijn spreekt vloeiend Duits, van zijn vader natuurlijk, jawohl, ga je later veel plezier van krijgen Thijn.

Nou Thijn, als ik zie hoe enthousiast je bezig bent, hoe leuk en vlot je praat over alles wat je bezighoudt, dan rest maar een conclusie, je gaat het maken, eerst die basis school afmaken en dan hop, naar het Technasium, succes!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.