Al Baik

De Prins van Baklava

door • 6 juli 2019 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Op 19 April opende Al Baik Sweets aan de Middellandstraat, tegenover de Dirk. Een klein winkeltje vol met grote platen Baklava en andere oosterse heerlijkheden.

Bij Baklava denk je misschien al snel aan zoet, vet en kleverig, maar de Baklava van Al Baik is anders. De Syrische Mohamed Al Shihabi, eigenaar van de zaak, is al vanaf zijn 17e Baklava bakker, hij ontwikkelde veel van zijn producten zelf, en vindt het belangrijk dat noten de hoofdrol hebben. Hij snapt wel dat andere bakkers juist veel suiker, meel en vet gebruiken, want dat zijn de goedkoopste ingrediënten, maar bij zijn Baklava gaat het echt om de noten. Die koopt hij dan ook zorgvuldig geselecteerd in. Ook gebruikt hij echte, geklaarde boter, ghee. En inderdaad, zijn Baklava ziet er anders uit; minder druiperig en kleinere porties, waarin noten de boventoon hebben.

De vormgeving is ook verrassend: zoals volgelnestjes en kunstig gevouwen bakjes, beide gevuld met verschillende soorten noten. Bij het proeven, gezellig met de eigenaar aan een van de twee kleine tafeltjes, blijkt dat hij zijn woorden waarmaakt: heerlijke notensmaak, niet te zoet, en niet te vet.

Mohamed leerde het vak van zijn vader, die het weer van zijn vader leerde. Nu hij met zijn gezin herenigd is in Nederland, leert zijn 10-jarige zoon het weer van hem; hij maakt al aardige pistacherollen. Trots laat vader Mohamed er foto’s van zien. “Al Baik” betekent “de prins”, ik ben eigenlijk de Prins van Baklava” zegt Mohamed lachend. Hij maakt alles zelf, heeft meer dan 40 soorten ontwikkeld. Sommigen op basis van traditionele recepten uit Syrië, zoals bijvoorbeeld de Conafa, een soort warme kaas bedekt met zoet filo-deeg, en sommigen zijn eigen vondsten, bijvoorbeeld de grote pistache rollen, waar hij plakjes van af snijdt, en vooral: het Baklava ijs, een geheim familierecept.

In Damascus had Mohamed samen met zijn vader vier Baklava zaken. Zijn vader leeft niet meer en Mohamed is drie jaar geleden gevlucht. Vluchten is een rode draad in de familie, vertelt hij. Zijn opa vluchtte in 1948 uit Palestina naar Syrië, en nu is hij weer op de vlucht. Hij koos voor Nederland omdat hij hier zo snel mogelijk met zijn gezin herenigd kon worden. Dat is gelukt. Ze wonen nu samen in Ommoord. Mohamed komt elke dag, zeven dagen per week, naar zijn zaak in de Middellandstraat.

Mohamed koos voor deze buurt vanwege de gezelligheid, met veel mensen op straat. In het begin liep het storm vanwege de ramadan, inmiddels is het rustiger. Maar het gaat nog steeds goed. Mohamed straalt in ieder geval. Hij heeft ambities om groter te worden, en wie weet met meerdere vestigingen.

Ga een keer proeven, het is verrassend.

Al Baik Sweets is 7 dagen per week open, van 10.00 tot 22.00

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.