El Parador: “Alles met gevoel”

door • 20 december 2019 • Buurt en wijk, Horeca en Winkels

Herberg in je eigen buurt

Ik had El Parador, aan de 2e Middellandstraat 8, al eerder ontdekt. Vooral de gastvrijheid van de uitbater was me bijgebleven; naast de lekkere wijnen die er geschonken worden. En dat voor bio- en natuurwijnen! Hier wilde ik meer van weten. Wie is deze man? Wat drijft hem? Hoe is hij hier terecht gekomen? En waarom bio- en natuurwijnen?

Om meer te weten te komen spreek ik af met Norberto Pastor Ballering in zijn tent. In allerlei opzichten blijkt dit geen gewone wijnbar te zijn. En ook de gérant is bijzonder. Een verslag over een nieuw tentje in onze buurt, die binnenkort een feestelijke officiële opening viert. Spoiler: wederom een aanwinst voor onze buurt!

Door de keuken

Als ik binnenkom op een regenachtige donderdagavond, zit er een gezelschap van vier aan de bar. Om bij die bar te komen, moet je halverwege de ruimte een trapje af en loop je door de keuken, om dan het hoekje om te gaan en aan de toog te kunnen plaatsnemen. Geen gebruikelijke route om naar de bar te komen…maar het blijkt typerend voor deze zaak: je voelt je er meteen thuis.

De zaak ziet er stemmig uit. En dat komt niet alleen door de kerstlichtjes. De hele uitstraling van de zaak ademt gastvrijheid uit. Het interieur is een mix van hout, baksteen en beton, met leuke details en een fraaie aankleding. Buiten hangen er sinds kort nieuwe markiezen boven de ramen, waarop het logo van de zaak trots prijkt. Goed voor regenachtige dagen, maar nog beter voor als straks de zon weer schijnt, want dan geven ze weldadige schaduw en zal het goed toeven zijn op de bankjes voor de zaak.

Norberto ziet me binnenkomen en springt op vanachter de bar om me te verwelkomen. Nee, nee, hij was het niet vergeten. Nou ja, bijna. En ja, ja, hij herkent me nog van de vorige keer. Was ik hier toen niet met mijn buurvrouwen? Juist ja.

We zetten ons neer bij een tafeltje – een half wijnvat eigenlijk – aan de voorkant van de zaak. Norberto is niet met lege handen komen zitten. Hij zet twee wijnglazen neer en schenkt een Côte du Rhône, Chateau Roche Colombo. Met Grenache en Syrah druiven. Hij had deze wijn geproefd en besteld in februari en vervolgens helemaal vergeten dat ie die in het assortiment had. Nu had hij dit pareltje weer ontdekt bij het opruimen. En ik mag mee proeven. ‘Maar zal ik je eerst even door de zaak leiden?’ De wijn moet even wachten.

Ik krijg een rondleiding door de zaak. De wijnbar blijkt niet het enige te zijn dat er is. Ernaast komt een wijnwinkel, waar je de wijnen kunt kopen die worden geschonken in de bar. En erachter zit nog een ruimte, dat gaat dienen als proeflokaal annex locatie voor private dining. Op zaterdagen van 14-17 uur zal hij er proeverijen organiseren, met een hapje erbij. De wijn die je lekker vindt, kun je vervolgens kopen in de winkel. Of komen drinken in de bar. In pakweg dertig zaterdagen wil Norberto ons alle wijnen leren kennen die hij heeft. De ruimte zal ook te huur zijn voor gezelschappen die onder genot van een aangeklede lunch of diner willen vergaderen of gezellig samenzijn.

De ‘grand opening’ van dit geheel is gepland op 11 januari aanstaande, van 16-19 uur. Iedereen is welkom!

Wie is Norberto?

Zijn naam verraadt het al, Norberto heeft Spaans bloed. Zijn vader kwam in de jaren ’60 naar Nederland om te werken in de Rotterdamse haven. In een bakkerij in Reeuwijk zag hij een Hollandse schone, die zijn hart sneller deed kloppen. Met een roos achter zijn rug trad hij op een goede dag de bakkerswinkel binnen om haar mee uit te vragen. De blonde winkelbediende zag via de spiegels van de ronddraaiende gebakjestorens al wat zijn intenties waren, maar evengoed hadden die zijn uitwerking.

Norberto groeit op in Reeuwijk, in een gezin waar lang tafelen en lekker eten een belangrijk gegeven zijn. De Spaanse cultuur krijgt hij ook mee middels de jaarlijkse familiebezoeken in Alcoi, Alicante. Na een studie fiscaal recht aan de HEAO, gaat hij werken voor PWC. Later gaat hij projectmanagement doen in Costa Rica en in Mallorca. Reizen, andere culturen en mensen leren kennen – het zit hem in het bloed. Maar hij keert ook weer terug naar Nederland.

Vrienden van hem hadden een restaurant-concept voor een tapas restaurant. Ze vragen hem erbij, met zijn Spaanse inslag en zijn commerciële ervaring. Zo doet hij mee met de eerste ‘La Cubanita’ in Gouda, dat later ook elders vestigingen opent. Van daaruit rolt hij de horeca verder in. Hij opent zijn eigen restaurant in Den Haag, Mi Vida, dat hij zes jaar zal hebben, tot de crisis er een eind aan maakt.

Peter van Keulen is de eigenaar van meerdere panden aan de Middellandstraat, waaronder Bistro Belén en Raïnaraï. Die wil graag een wijnbar in een van zijn panden en was op zoek naar een uitbater. Hij kende Norberto uit hun gezamenlijke tijd in Costa Rica en benadert hem voor dit project. Norberto neemt de uitnodiging aan. De afgelopen maanden is hij druk bezig geweest met verbouwen en inrichten. Zijn vriendin Nancy is grafisch ontwerper en doet de social media voor de zaak. En zo is Norberto neergestreken in onze buurt. Want hij werkt er niet alleen, hij heeft ook zijn intrek genomen boven Belén. Een echte nieuwe Middellander dus.

Waarom bio?

Alle wijnen in El Parador zijn natuurwijnen, biologische of biodynamische wijnen. Vanwaar deze keuze? Norberto is een wijnkenner en liefhebber. Hij is gegrepen door het mooie verhaal van Nico McCough, leverancier van het bedrijf Well of Wine. Deze Nico vertelt hem over het verschil hoe het land wordt behandeld en over het maakproces. Bij biowijnen worden geen pesticiden gebruikt. En bij natuurwijnen wordt geen sulfiet toegevoegd.

Niet alle biowijnen zijn even stabiel in kwaliteit en betrouwbaar qua smaak. Maar de wijnen die deze leverancier in huis heeft, zijn alle van hoge kwaliteit. En daar wil Norberto voor gaan: goede smaak en goed voor de natuur. Een win-win situatie.

Droom

El Parador betekent ‘herberg’. Dat is wat Norberto wil neerzetten. Een herberg waar je tot rust komt met een mooi glas wijn en een lekker hapje. Mooi brood, lekkere kazen en worsten. Op reis zijn naar een transitie-plek. Hij wordt gelukkig van werken in een mooie zaak, met een leuk team. Voor de donderdagen en zondagen is hij nog op zoek naar (jong of oud) talent, die zijn passie voor wijnen deelt en erover wil leren.

In een echte parador kun je ook overnachten. Dat is de droom. Op een mooie plek. Op termijn wil hij zijn zaak daarom combineren met coaching en reizen. Hij is een regelaar en houdt van lekker eten. Al deze kwaliteiten komen samen in dit idee. Mensen meenemen naar een mooi stuk van Spanje voor een mid-week, met wandelingen en mooie wijnen. Hij kent de leuke dorpen en de goede restaurants. “Ik wil mensen een beleving geven en een thuis gevoel.” Genieten moet daarbij voorop staan. Dat kunnen wij Nederlanders – met onze serieuze volksaard – wel leren van de Spanjaarden, die zijn daar veel beter in. En dat heeft Norberto ons te brengen. “Ik doe alles met gevoel, voor gevoel.”

Goede recensies

Ondertussen is mijn buurvrouw ook aangeschoven. We krijgen een nieuwe wijn te proeven. Ook weer raak. En Sydney, student en zoon van de eigenaar, komt ons hapjes serveren. Het gezelschap bij de bar staat op en maakt aanstalten om naar huis te gaan. Ik vraag ze naar hun impressie. Het blijken artsen te zijn die in het EMC werken en om de hoek wonen. Ze komen hier vaker. ‘Ik heb alleen maar lovende woorden’, zegt Chris. Hij prijst de ‘fantastische gastheer’, die informatief is en je lekkere hapjes serveert. ‘Hij laat je proeven en je kunt kiezen met welke wijn je verder drinkt.’ Dat wordt gewaardeerd. ‘En de warme sfeer’, vult Mark aan.

Norberto laat weten dat zijn clientèle divers is. Zo zijn er young professionals, zoals de net vertrokken artsen. Maar ook is er regelmatig een groepje 70-ers over de vloer van (oud) psychotherapeuten. En ook studenten. Hij ziet mensen regelmatig terugkomen, en dat is een goed teken. Hij richt zich vooral op de volwassenen. Een zaak vol kinderwagens, daar zit hij niet op te wachten. Wel heeft hij zijn assortiment aangepast en heeft hij nu ook frisdranken en sap. Maar of je nu kinderen hebt of niet, iedereen heeft wel eens zin in een avondje uit in rustige sferen, zonder eigen of andermans kroost. En dan zit je hier goed.

Helemaal top is dat je naast goede wijnen ook altijd meteen een karaf lekker koud (kraan)water erbij krijgt. Gewoon gratis; niks geen ‘Wat mag het zijn, plat of bruis?’ – voor exorbitante bedragen. Ook een knabbeltje of een olijfje worden erbij geserveerd. Aangevuld met mooie verhalen van de uitbater.

Ik zal er zijn bij de opening op 11 januari. En ik denk dat Chris, Mark, de psychotherapeuten en mijn buurvrouwen er dan ook wel zullen zijn. Komen jullie ook?

Openingstijden: do t/m zo, van 17:00 – 22:00 uur.

Feestelijke opening: 11 januari van 16:00 – 19:00 uur.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.