Marieke’s Kersttip: Tai Chi, wie doet mee?

door • 21 december 2019 • Opinie

Twee weken geleden was ik in China om een community health center te bezoeken. Een plek midden in de wijk waar mensen voor van alles en nog wat terecht kunnen: traditionele Chinese gezondheidszorg, basis medische zorg, zwangerenzorg, ouderenzorg, palliatieve zorg, etc. Het was er gezellig. Bijzonder om al die zorg weer op een hele andere manier georganiseerd te zien.

Het was nog vroeg in de ochtend toen ik mijn afspraak had. De meeste mensen bevonden zich toen in het park tegenover het centrum: mensen van middelbare leeftijd of ouder. Ze waren helemaal verdiept in hun Tai Chi en Qigong oefeningen. Sommigen alleen, sommigen in groepjes, al dan niet met muziek uit een draagbare gettoblaster. En lekker rommelig allemaal. Het zag er prachtig uit, zo lenig, zo soepel, zo vloeiend. En zo gezellig, geen gedoe. Bijzonder om op die manier oud te worden.

Ik was weer helemaal geïnspireerd om zelf ook weer de Tai-Chi draad op te pakken, en heb me bij thuiskomst meteen weer aangemeld bij mijn oude Tai Chi docent: Stefan Diderich, oprichter van de Tai Chi Chuan school in Rotterdam: https://itcca.nl/rotterdam, een school waar de traditionele Yang-stijl wordt geleerd.

Maar het was niet alleen de Tai Chi zelf die mij betoverde, het was ook de gezelligheid van ’s ochtends samen de dag beginnen in het parkje naast de deur, beetje oefenen en beetje kletsen. En ik dacht: zouden we dat hier ook niet kunnen doen? In onze Graaf Florisstraat? Rond een uur of half acht verzamelen, gewoon op de stoep of op de Heemraadsingel, een paar eenvoudige oefeningen doen, en dan helemaal zen aan de dag beginnen. Wie doet er mee?

Ik begin in ieder geval: vanaf maandag 6 januari sta ik er.

Laat me weten per mail of het je iets lijkt: m.h.sonneveld@tudelft.nl

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.