Nina’s Kersttip: De Zijkant van de Macht

door • 21 december 2019 • Opinie

Ik schreef het al eerder: ik ben politiek assistent geweest van een staatssecretaris. Van een hele stoere, gedreven, Rotterdamse politica. Een topvrouw en voorbeeldfunctie voor mij. Het politiek-assistentschap stond niet op mijn verlanglijstje, vooral ook omdat ik eigenlijk niet goed weet had van wat het was (je kunt er overigens ook niet op solliciteren, je wordt ervoor gevraagd). Maar toen de kans zich voordeed, greep ik ‘m aan. Ik had voor mezelf de vraag of ik de politiek in wilde en dit was een uitgelezen kans om dat eens van dichtbij te bekijken. Het was een ervaring om nooit te vergeten en die ik niet gemist had willen hebben. Maar toen het kabinet Balkenende IV gevallen was, het stof was neergedaald en ik weer tijd had om na te denken over de toekomst, was een ding duidelijk: ik ga níét de Tweede Kamer in. Ik was er wel klaar mee. En ‘mijn’ staatssecretaris heeft na 9 jaar Kamerlidmaatschap en bijna 4 jaar staatssecretaris te zijn geweest nu ook (voorlopig?) de politiek verlaten.

Het aantal vrouwen in de Nederlandse politiek neemt niet toe, maar af. In Europa en ook op de wereldranglijstjes bungelen we zo’n beetje onderaan als het gaat om participatie van vrouwen in de politiek. Hoe komt dat toch? Wat is hier de oorzaak van? Julia Wouters, voormalig politiek adviseur van Lodewijk Asscher, schreef er een boek over.

“Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten”, citeert ze Els Borst. Daar ben ik het dan weer roerend mee eens. Benieuwd wat zij erover te zeggen heeft in haar boek ‘De Zijkant van de Macht.’ Ik ga dat maar eens bestuderen onder de kerstboom. Wie weet gaat het toch nog kriebelen…

Dit is mijn kersttip voor alle vrouwen én mannen. Want dit onderwerp is te belangrijk om alleen aan vrouwen over te laten.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.