Peter’s Kersttip: Co2mpenseren

door • 21 december 2019 • Groen, Opinie

Het klimaat blijft actueel dus net als vorig jaar ook nu weer een Kerstklimaattip. Als je hier dit jaar al genoeg van hebt gelezen, skip dan dit hele artikel en lees alleen mijn bondige samenvatting.

Terugkijken

Het is eind december en daarmee is de  tijd van de jaaroverzichten weer aangebroken. Ze zijn er in allerlei vormen en maten: het nieuws, overleden celebrities, jaarcijfers, beurswinsten, ga maar door. Kijkend naar je eigen leven kun je ook de balans opmaken: je verdiensten, je gewichtstoename, het totaal door jou gezette stappen, je fietskilometers etc.
Er zijn ook minder leuke sommaties, zoals de door jou veroorzaakte equivalent CO2-uitstoot, ofwel je klimaatvoetafdruk. De kans is namelijk levensgroot dat je ook dit jaar weer meer hebt uitgestoten dan dat je hebt afgevangen. 

Hoe groot is mijn uitstoot?

Een exacte berekening van de CO2-footprint is lastig maar een ruwe schatting is zo gemaakt. Grofweg valt het uitéén in de directe uitstoot door energieverbruik en vervoer. Dit is voor het gemiddelde Nederlandse huishouden zo’n 8 ton. Achtduizend kilo, in gasvorm de atmosfeer in. Dan zijn we er nog niet. Er komt nog eens 12,5 ton bij aan indirect verbruik door het voedsel dat we eten en de kleding en de spullen die we kopen. Dit zijn natuurlijk gemiddeldes. Als je er lekker op los vliegt dan komt daar nog wat bij. Retourtje Bali met het hele gezin? Ruim 11 ton extra. 
Op het internet zijn diverse calculators waarmee je aan de slag kunt. Een goede is deze van milieucentraal. Die geeft mooi inzicht in waar nu de meeste uitstoot zit en hoe je deze op de meest efficiënte wijze terugbrengt.

Verklein je voetafdruk

Aangenomen dat je klimaatverwarming en haar gevaren serieus neemt, zijn er geen redenen om niet per direct te beginnen met het verkleinen van je eigen voetafdruk. Er zijn veel punten waarmee je aan de slag kunt. Het mooie is dat je al heel veel kunt reduceren zonder per se als een totaalonthoudende koukleumende kluizenaar te moeten gaan leven.
Veel besparingsmaatregelen zijn goed haalbaar en ook nog eens rationeel in economische zin: zonnepanelen, isolatie van je huis of een elektrische auto zijn stuk voor stuk investeringen die zich op den duur in harde cash terugverdienen.
Minder rundvlees eten is zelfs een win-win-win-win: goed voor je portemonnaie, gezond voor jezelf, gezond voor de planeet en gezond voor het rund dat je niet eet. Zie hiervoor mijn artikel van vorig jaar

Maar toch, naar nul of ook maar in de buurt van de nul, krijg je je uitstoot niet. Terwijl de situatie daar eigenlijk wel om vraagt. Zo komen we uit bij CO2 uitstoot compenseren. Het is niet optimaal, maar beter dan niks.

Compenseren

Compenseren van je uitstoot kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de aanplant van bomen. Bomen nemen CO2 op en zetten dit om in hout, wat voor een groot gedeelte uit koolstof en zuurstof bestaat. In theorie is aanplanting van voldoende bomen genoeg om de opwarming te keren, zoals dit Volkskrant artikel betoogt. Nadeel is dat het wel even duurt voordat een boom er staat. Daarnaast is het belangrijk dat hij niet wordt verbrand. Het beste is dat de boom groot groeit en dan wordt omgehakt en het hout gebruikt voor meubels of woningen.

Andere compensatie-projecten investeren weer in energiebesparing of in de vervanging van klimaatonvriendelijke energieopwekking zoals kolencentrales. Als goede compensatieprojecten adviseert Milieucentraal bijvoorbeeld een biogasprogramma in Kenia, Trees for All of Fairclimatefund. Andere zijn GreenSeat en Flygrn, meer gericht op het direkt compenseren van vliegkilometers. Al googelend vind je er nog veel meer.

Wat kost het?

Bij Fairclimatefund en Hivos heb je een ton compensatie voor €17,-. Bij Trees for All gaat het al voor €12,-. Goed te vergelijken zijn de projecten eigenlijk niet doordat de bestedingsdoelen en berekeningswijzen nogal uiteen lopen. Doe vooral je eigen onderzoek, maar echt duur is het niet!

Uitgaande van een uitstoot van 20 ton/jaar kunnen we stellen dat een gemiddeld huishouden deze voor €300,- à €400,- compenseert. Maak er €400,- van voor de zekerheid als je dat kunt betalen. Als je €300,- te veel vindt, kijk dan wat je wel redelijk vindt en missen kunt.

Kritisch blijven

Nu dienen we als kritische burgers uiteraard waakzaam te zijn waar het goede doelenprojecten betreft. Als je niet oplet, besteden ze je zuurverdiende geld inefficiënt of verrijken ze zichzelf – die dingen gebeuren – en dat zou uiteraard jammer zijn. Gelukkig zijn er oook op dit vlak keurmerken, zoals  Gold Standard en het FairClimateFund.

Mocht je het toch niet vertrouwen en besluiten die paar honderd euro gewoon in je zak te houden, hou ze dan ook daar en besteed ze bij voorkeur niet aan een vliegvakantie of een bladblazer! Groen beleggen misschien? Maar nu bemoei ik me weer met uw geldzaken, dat moet ik niet doen natuurlijk 🙂

In ieder geval, overweeg die CO2-compensatie en slaap wellicht iets rustiger.

Hoe dan ook een prettige Kerst gewenst!


Korte versie van het artikel

Maak je je zorgen om het klimaat? Baal je van je eigen CO2-uitstoot en wil je er vanuit je luie stoel iets aan doen? Bereken dan hier je voetafdruk in tonnen CO2 uitstoot per jaar. Als je daarvoor geen zin/tijd hebt, neem dan 20 ton/jaar als uitgangspunt voor je huishouden. 

Vervolgens ga je naar Trees for All en compenseer je. Afhankelijk van de grootte van je voetafdruk kost het je een paar tientjes tot een paar honderd euro per jaar. Voor 20 ton kost het je €240,-

Is dit de ideale oplossing? Nee. Maar het is wel zinvol en heel veel beter dan niets doen. 

Prettige Kerst!


Gerelateerde artikelen

Comments are closed.