Deze kerst vakantie neem ik de biografie van Susan Sontag (1933-2004) mee.
Deze intellectueel verbond verschillende werelden met elkaar, ze schreef romans, dagboeken over kunst en camp, porno en politiek, feminisme en homoseksualiteit, faam en stijl, fascisme en communisme.
Benjamin Mooser vertelt haar verhaal dat zich voor een groot deel afspeelt in het New York van de jaren zestig toen de stad stond voor het buitenmaatschappelijke leven. Niet het gezinsleven, niet het carrière maken, maar het leven van de geest. Het was een stad met goedkope, lelijke huizen, waar het gevaarlijk was op straat.
Mooser zegt zelf over zijn biografie:
‘Deze biografie lijkt op een reisverhaal: voor mij was het een fascinerende reis in de tijd, door mijn eigen land. Een reis naar het New York van de sixties was als een reis naar Soedan, een land waarvan ik niks weet.’
Hij slaat wat mij betreft de spijker op de kop. Hij beschrijft hoe Sontag gedijde in deze stad waar zij het stralende middelpunt vormde maar hij beschrijft ook de prijs die je betaalt voor het leven van de geest.
Maar het meest fascinerende is om te lezen hoe Sontag in de wijze waarop zij hoge en lage cultuur verbindt haar tijd vooruit was. Een femina universalis die node gemist wordt in deze tijd!
- Een bevlogen juf uit de Graaf Florisstraat - 12 oktober 2024
- Liesbeth – Taai ongerief vraagt om kleine goedheid - 12 oktober 2024
- Liesbeth – Een boek dat niet gelezen wil worden - 13 juli 2024
Liesbeth Levy – Menoega Volgend artikel:
Peter’s Kersttip: Co2mpenseren