Het Wijkpaleis

door • 4 april 2020 • Buurt en wijk

Voor wie het gemist heeft …het nieuwe Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan 70 werd geopend op woensdag 4 maart, alweer bijna een maand geleden. Maar je kan het bijna niet gemist hebben, want in de Rotterdambijlage van de NRC van 8 maart werd er uitgebreid over bericht. Ik schat zo in dat 45% van de ontvangers van deze straatkrant dit gelezen moeten hebben, of misschien hadden kunnen lezen. En nog eens daaroverheen werd in de maarteditie van de huis aan huis verspreide Middelland Post, eigenlijk ook een soort straatkrant voor heel Middelland, ook uitgebreid verslag gedaan van die openingsceremonie. Ook hier schat ik in dat zo’n 45% van de bewoners dat gelezen heeft, dus voor de 10% die het allemaal ontgaan is, hier nog een korte samenvatting. 

goedkeuring van het bestuur van “onze” Vereniging

Wat is het Wijkpaleis eigenlijk?

Hoewel je zou denken dat een Paleis hoger aangeslagen moet worden dan een Huis, is dit paleis toch echt een onderdeel van Huize Middelland, het netwerk voor al die wijkinitiatieven, zoals o.a. de Spoortuin, Singeldingen, recreatiecentrum Oostervant en niet te vergeten onze eigen Graaf Florisstraat met de Vereniging ter Bevordering en het pandje op nr 88a. Ooit begonnen als mobiele koffiekiosk aan de Heemraadssingel , Singeldingen dus, werd het ‘Het Wijkpaleis’, op een permanente locatie in het souterrain van het grote witte pand naast super Dirk, ooit een pettenfabriek. Toen de gemeente het pand te koop zette, ging de stichting achter het Wijkpaleis op zoek naar een alternatief, met als aanjagers Floris van Gennep en Marieke Hillen, uiteraard bewoners van Middelland. In het decembernummer 2017 van onze straatkrant heeft Jeroen Beltman daar al over bericht. En nu, na veel gedoe en onderhandelingen is het uiteindelijk gelukt om de voormalige school aan de Claes de Vrieselaan te huren en over 2 jaar is het zelfs mogelijk het pand te kopen, maar dan moet er nog heel wat water door de Maas. Het oude wijkpaleis wordt omgebouwd tot een multifunctioneel pand met een huisartsenpost, apotheek, fysiotherapeut en seniorenwoningen, ook niet verkeerd zou ik zeggen.

“onze” voorzitter met zoon Sam

Wat kan je er doen of beleven?

Van alles natuurlijk, op de begane grond is er volop ruimte voor initiatieven uit de wijk, er is een soort dorpszaal, wijkkeuken, maaklokaal en een textielatelier, je kan aanschuiven voor een maaltijd, je kunt er bordspellen spelen, filmavonden beleven en zijn er eigen ruimtes voor jongeren met muziek, multimedia en mode. Maar het is geen welzijnsinstelling, maar meer een sociale bibliotheek waar je kunt maken, ontmoeten, leren en ondernemen. Verder worden er op de eerste en tweede verdieping werkplekken verhuurd, een ideale plek voor starters dus. En zo werd op 4 maart door onze burgemeester en wethouder Barbara Kathmann het pand feestelijk geopend, uiteraard onder toeziend oog van onze ijzersterke straatverenigingsbestuurders voorzitter Nina Huijgen en secretaris Suzy Leemans.

Van een koffiekiosk, via een voormalige pettenfabriek naar dit prachtige pand, met hulp van vele vrijwilligers, daar past maar een gebaar bij…petje af, wat een drive, wat een enthousiasme, ik zeg …chapeau, een hele grote!

noot: ook paleizen sluiten door Corona, maar als die ellende voorbij is, kijken.. 

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.