Geveltuinen 2.0, Regentuinen 2.0 en het KPN kastje

door • 4 april 2020 • Groen

Na de succesvolle aanleg van de eerste regentuin in 2019 wordt 2020 het jaar om door te pakken!, zo vonden de leden van Groene Graaf die elkaar op Oudejaarsavond in het hoekpandje tegen het lijf liepen. In dit artikel een update van de diverse initiatieven.

Regentuin 1.0

De Regentuin voor het pandje 88a ligt er inmiddels bijna een jaar en staat er mooi bij. Met enige regelmaat ruimen we het aangewaaide vuil eruit en in het najaar is er een her- en verplanting geweest en om de dichtheid van het groen te vergroten. De meeste planten zijn inmiddels goed geworteld en de verwachting is dat het vanaf nu alleen nog maar mooier gaat worden.

De bevloeiing vanuit de ton werkt aardig maar kan op een paar punten beter. Zo willen we het kraantje in de ton nog een kwartslag draaien, en moet er eigenlijk nog een extra geultje naar de tuin toe. De delta moet iets breder, zogezegd. Ook zou het gootje voor de tuin, waar de geultjes in uitkomen, wat breder kunnen, zien we nu. Zo doende leert men.

Regentuin 2.0

Toen we vorig jaar de plannen voor de eerste Regentuin indienden bij de gemeente, was er al de vraag of dit in een grotere visie ingebed kon worden, zodat er sprake was ruimtelijke continuïteit. Daarop hebben we ook al een aantal andere locaties in dezelfde lijn aangewezen.

De locatie waar we als eerstvolgende onze aandacht op willen richten is die naast de huidige, aan andere kant van de Witte van Haemstede (rode pijl in het kaartje).

impressie van Regentuin op hoek Graaf Floris en W. van Haemstede.

Daarnaast hebben we ook impressies gemaakt voor de twee locaties bij de kruising met de Jan van Avennestraat, zie hieronder, mogelijke locaties voor volgende tuinen.

impressie van mogelijke Regentuin op de hoek Graaf Floris, J.v.Avenne 1
impressie van mogelijke regentuin op de hoek Graaf Floris, J.v.Avenne 2

Voor de impressies bedanken we respectievelijk Julia Nobel van architectenbureau Ziegler Branderhorst en Michele Maritano van Studio for New Realities.

De volgende stap in het realisatieproces is de gang naar de gemeente, het zogenaamde KenDoe overleg, budget aanvragen en een nieuwe inspraakronde met de straatbewoners.

Door de Coronacrisis kon de afspraak die voor deze maand gepland stond met de gemeente niet doorgaan, maar bij de eerste de beste gelegenheid pakken we het weer op.

Geveltuinen 2.0

Na de eerste bijeenkomst en wat belletjes naar de gemeente, was er in maart gelijk goed nieuw: de aanvraag voor de nieuwe geveltuinen die in 2019 was blijven liggen, is er nu doorheen! Dat betekent dat onze mooie straat 6 nieuwe geveltuinen rijker wordt.

Vanwege het grote aantal aanvragen, beperkt de gemeente zich qua ondersteuning deze keer tot het leveren en stellen van de betonbanden. Het uitgraven van het zand en het aanbrengen van goede tuinaarde, en het inplanten zijn klussen die mensen zelf moeten doen. Maar dat kunnen we net als vorige keren gezamenlijk coördineren en oppakken.

Vanwege de Corona-crisis is de planning van één en ander nog onzeker uiteraard, maar de toezegging is in ieder geval binnen.

KPN kast

Suzy Leemans en de Groene Graaf hebben de krachten gebundeld in de doorgaande bemoeienissen om de dwarse ontsierende KPN kast aan het einde van de straat te verfraaiien. Lees Suzy’s eerdere stuk hierover.

KPN heeft hiertoe een bedrag ter beschikking gesteld. Dit is echter ontoereikend om de kast op dezelfde manier te transformeren als het elektriciteitshuisje destijds gedaan is.
Suzy heeft Roeland Otten gecontacteerd, de kunstenaar achter de transformatie van het elektriciteitshuisje. Samen kijken ze nu of met een nieuwe omkasting en een fotoprint, of wellicht een beschildering, de ontsiering tegengegaan kan worden.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.