Tony’s Kersttip: Reeuwijkse Plassen

door • 18 december 2020 • Opinie

Daar zitten we dan weer in een lock-down. Klinkt een beetje als een knock-out, maar gelukkig, zover is het niet en zal het ook niet komen. Hoop ik. Denk ik. Nee…weet ik zeker. Maar het is nog wel even doorbijten met al die beperkingen. En we kunnen natuurlijk niet de hele dag Netflix kijken, hoewel ik nog wel een paar aardige series zou kunnen dulden. Of spelletjes doen, van monopoly tot thirty seconds, ook leuk, maar het gaat toch een beetje kriebelen aan het eind van de middag. Dan moet er hoognodig bewogen worden, want al dat stilzitten dat is niet best. Niet voor je geest en ook niet voor je hart en andere vitale organen. Wandelen dus en niet zo’n klein stukje ook, nee gewoon een km of 10, daar worden we wijzer en sterker van.

Okay, hoor ik u denken, maar waar dan? Zonder dat je over de hoofden kan lopen? Dan is mijn tip, ga naar de Reeuwijkse plassen, 20 minuutjes rijden van Rotterdam en gegarandeerd een verfrissende ervaring. En de wandeling die ik ’tip’ kent nog een verrassing, die zorgt dat u denkt….eigenlijk valt het allemaal best mee, het kan nog veel erger. Opletten nu, daar komt de route:

Ga naar het parkeerterrein van het Reeuwijkse hout. Kan niet missen na de afslag Reeuwijk vanaf de rijksweg. Loop naar het strand en hou links aan. Aan het eind van het strand door de bosjes naar het wandel/fietspad, dan rechtsaf, wel het drukste stuk, wandelaars en fietsers delen het pad.

Na 1.8 km linksaf de Gravenkoopsedijk op (doodlopend voor alle verkeer, maar niet voor wandelaars). Het is helemaal geen dijk, maar vooruit, kniesoor die daar op let. Aan het eind loopt u wel tegen een echte dijk aan. Rechtsaf door het klaphek heen en vervolg over de dijk, geniet van lucht en licht, Hollandser kan niet!

Dan na ongeveer 500 meter rechts de dijk af, over het hek en dan staat u op de Kippenkade, nou ja, kade, een smal pad tussen de weilanden door. En dan ineens sta je na amper 100 meter voor een gedenkteken,met een bankje om bij te komen als je gelezen hebt wat daar op staat. Recht voor je zie een plasje waar in 1943 een bommenwerper van de geallieerden is neergestort waarbij alle 7 bemanningsleden zijn omgekomen, jongens/mannen in de leeftijd van 21 tot 27 jaar.

Ongelofelijk wat zich daar moet hebben afgespeeld. Zonder de ernst van 2020 te onderschatten, maar dit geeft je toch het gevoel… zo slecht hebben we het nou ook weer niet en dat hebben toch maar te danken aan die mannen die hun leven geofferd hebben voor onze vrijheid, al is die nu een beetje beperkt.

Bijgekomen van die overpeinzingen vervolg je route over de Kippenkade, nog zo’n kilometer met een aantal zou-ik-ook-wel-willen-hebben-huisjes tot je weer op het asfalt komt en ergens rechtsaf gaat. Volg je gevoel, laat je gaan. Raadpleeg in geval van paniek Google maps maar het kan eigenlijk niet missen. Je loopt eigenlijk gewoon de plas rond waar je bent begonnen bij het Reeuwijkse Hout.

Ik zeg …doen. Je knapt er van op, zoveel is zeker! En als je geluk hebt krijg deze prachtige luchten er gratis bij!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.