Liesbeth’s Kersttip: De Spiegel & het licht’

door • 19 december 2020 • Opinie

Deze kerstvakantie ga ik me heerlijk begraven in ‘De Spiegel & het licht’.

‘De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.’, aldus de aankondiging van dit boek.

Niet voor tere zieltjes, het credo van de Engelse filosoof Thomas Hobbes, die meende dat homo homini lupus is (de mens is een wolf voor zijn medemens), is goed te plaatsen als je de gruwelen leest die plaatsvinden in het rijk van Hendrik de VIII. In deel II staat de opkomst en ondergang van zijn tweede vrouw (hij trouwde zesmaal) Anna Boleyn centraal. Ook lezen we in deel II hoe de beroemde filosoof Thomas Moore aan zijn gruwelijke eind komt.

De Nederlandse uitgave van deze trilogie is bijzonder fraai vormgegeven en het is heerlijk de drie boeken naast elkaar op de koffietafel te zien. Leuk om parallel de BBC serie ‘ Wolf Hall’  (gebaseerd op deel I en II van de trilogie) te downloaden of op Netflix ‘A man for all seasons’  te kijken. In deze laatste serie, die niets met de trilogie te maken heeft, staat niet het perspectief van Thomas Cromwell maar dat van Thomas Moore centraal.

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.