EnergyParty in jouw buurt

door • 19 december 2020 • Buurt en wijk, Nieuws

‘Party’ mee en bespaar op je energierekening

Hallo Graaf Florisstraat-bewoner. Mijn naam is Suzan de Ridder. Ik woon in de Akeleistraat (van jullie uit gezien aan de andere kant van de sportvelden) en organiseer voor mijn buren een Energy Party. In totaal is er plek voor 6-8 deelnemers. Wij zijn nog op zoek naar enthousiastelingen die op een laagdrempelige en gezellige manier willen leren hoe ze (nog) meer kunnen besparen op hun energieverbruik. Iets voor jou? 

Op vrijdag 29 januari om 20.00 uur start de online Energy Party. In deze Party kun je dus samen met mij en andere buren ontdekken hoe je je energieverbruik flink kunt verminderen. We vergelijken gas- en elektriciteitsverbruik: Waar zitten uitschieters? Wat verklaart de verschillen en welke tips kunnen we elkaar geven om energie te besparen? Het is online en duurt ongeveer anderhalf uur. Gespreksleider Diana Pennink begeleidt ons daarbij. Iedereen gaat met een concreet en persoonlijk plan ‘naar huis’. Naderhand is Diana beschikbaar voor vragen. Je kunt je kosteloos aanmelden via https://www.buurkracht.nl/aanmelden-energyparty-diana/.

Gespreksleider Diana Pennink in haar eigen appartementje

Wil je meteen beginnen met besparen? Hier volgen alvast wat simpele tips:

1. Gordijnen dicht

Het klinkt misschien als een inkopper, maar het werkt echt. Gordijnen ’s avonds dichttrekken voorkomt warmteverlies. Laat ze niet over de radiator hangen, want dan vertrekt de warmte linea recta naar buiten. Liefst eindigen je gordijnen op de vensterbank.

2. Thermostaat één graadje lager

Door zuinig te stoken kun je jaarlijks flink besparen op de energierekening. De thermostaat één graadje lager zetten scheelt al gauw €90 per jaar. Wanneer je actief bent met bijvoorbeeld opruimen, afwassen of stofzuigen, is 19 graden Celsius meestal warm genoeg. Maar je kunt nog veel meer stookkosten besparen met simpele aanpassingen. Voorkom bijvoorbeeld het weglekken van warmte door alle deuren in huis te sluiten, ook boven en op zolder. 

Verwarm verder alleen de ruimtes waar je veel bent. Dit scheelt je €240 stookkosten per jaar. In de keuken wordt het tijdens het koken vanzelf al ietsje warmer. ’s Nachts kun je de thermostaat in de woonkamer makkelijk terugdraaien tot 15 graden. Verlaag de thermostaat een uur voordat je gaat slapen alvast. Zo bespaar je nog eens €20 per jaar. In een woning met vloerverwarming houd je de thermostaat ’s nachts liever op 17 graden, anders duurt het ­op­warmen tijdens het opstaan te lang. 

3. Folie achter de radiatoren 

Je kunt grootschalig isoleren, maar kleine beetjes helpen ook, zoals het plakken van radiatorfolie op de muren achter de radiatoren of – met magneetjes – achter op de radiator. Per vierkante meter folie bespaar je 10 kuub gas ofwel €8 per jaar.

Laatste berichten van Peter (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.