Nina’s kersttip: Floating Farm

door • 19 december 2020 • Buurt en wijk, Opinie

Ja mensen, zitten we weer in een lockdown. Niet eens een intelligente, dit keer. Goed in beweging blijven hoor! Voor de fysiek en het koppie erg belangrijk.

Die coronacrisis zet mij aan het denken. Over de verknooptheid van de wereld, de overconsumptie, de toenemende kloof tussen ‘haves’ en ‘havenots’. Het gemak waarmee wij voor een prikkie een paar uur vliegen naar zonnige bestemmingen. Het hele jaar door verse producten van over de hele wereld aangevoerd. Van A naar Andere-kant-van-de-wereld in no time. Niet alleen mensen en goederen reizen snel en veel, ook voor virussen geldt dat.

Teruggeworpen op het ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ vraag ik me af – en velen met mij – of dit soort zaken wel vanzelfsprekend zijn. Het ‘nieuwe normaal’ is misschien wel ‘lokaal’. Niet voor niets explodeerde de interesse voor Rechtstreex, een aanbieder van lokale producten (binnen een straal van 50 km).

Next level is de Floating Farm. 100% Rotterdams, circulair, duurzaam en innovatief. ‘Transfarmation’, noemen ze dat zelf. In de Merwehaven, aan de Gustoweg 10, is op een drijvend ponton een heuse boerderij gevestigd met melkkoeien.

Ik ben er gaan kijken met overbuurvrouw Audrey. We lopen er Peter, een van de oprichters, tegen het lijf en krijgen het hele verhaal van de wordingsgeschiedenis te horen, de filosofie erachter, hoe het werkt. Wat een pracht-initiatief!

De dieren worden gevoed met reststromen uit de stad: bierbostel (wat is dat eigenlijk?) van Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens en gras van de sportvelden in de buurt. Juist als we aankomen, wordt er een kratje uitgeperste sinaasappelhelften afgeleverd voor de koeien. Ze blijken er gek op. Nooit geweten!

De afzetmarkt is ook helemaal lokaal. Voor de coronacrisis was het de bedoeling te leveren aan bedrijven, maar met het thuiswerken viel het leveren aan bedrijfskantines weg. In razend tempo zijn er alternatieven gevonden. En is een verkooppunt op het weitje aan de kade naast het ponton uit de grond gestampt. Je kunt er de heerlijkste dagverse producten kopen. Zonder additieven voor langere houdbaarheid. De drinkyoghurt heb ik al geproefd, en kan ik zeker aanraden. In een wandeling van drie kwartier (tip: deels via de Groene Connectie) ben je er. Heb je je dagelijkse beweging ook weer gehad!

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.