Nieuwe Buren: René en Harmanna op 33A-3

door • 19 december 2020 • Bewoners

We hebben nieuwe buren! Het zijn Harmanna en René en hun katten: Streep en Stip. Ze wonen sinds 19 november  op nummer 33A 03. Hoogste tijd om langs te gaan.

Het pand 33A is opgedeeld in drie appartementen waarvan zij de bovenste bezitten, op de 4e en 5e woonlaag, drie trappen naar boven. Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de schitterende inrichting en strakke afwerking van het interieur. “Zo was het al toen we erin trokken, het was helemaal af”, zegt Harmanna, “de vorige eigenaren wilden hier eerst zelf wonen, maar kregen andere plannen.”  Op gepaste afstand neem ik plaats om het stel te ondervragen.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

René woont al zo’n 15 jaar in deze buurt, op steenworp afstand, Beukelsdijk nummer 55. Daar woonde hij ook een in bovenhuis, met boeiend uitzicht op het roemruchte hotel Turkuaz.
Sinds twee jaar LATte hij met Harmanna, die in Voorburg woonde. In de corona-tijd was ze steeds vaker bij hem en dat beviel. Nog even overwoog Harmanna om zelf iets in deze buurt te gaan zoeken maar na een Funda search op alle huizen binnen een straal van 0km vonden ze deze woning, waar ze zonder gedoe samen direct in konden. 

Hoe kennen jullie elkaar?

Een gemeenschappelijke vriendin organiseert een jaarlijks terugkerend weekje uit in een Staatsbosbeheerhuisje. Lekker een weekje niks doen, wandelen, spelletjes spelen (Stef Stuntpiloot!). “En met de luchtbuks schieten”, voegt René eraan toe.
Zo kennen ze elkaar al vijf jaar. Harmanna ging altijd de hele week, René kwam wat korter langs. Twee jaar geleden kwam René ook een hele week en begonnen de vonken serieus over te springen. “Toen werd het heel leuk”, glimlacht Harmanna.

Woonregisseur en mediator

Harmanna werkt als woonregisseur voor een Rotterdamse woningcorporatie voor ouderen (de SOR). Daar is ze dagelijks in gesprek met huurders, veelal 55 plussers, en probeert ze hun woonklachten op technisch en sociaal vlak op te lossen. Ze vertelt dat ze in normale tijden de bewoners thuis opzoekt maar momenteel het contact alleen via de telefoon verloopt, waarbij er een schuldbewuste blik richting René gaat, die ook thuiswerkt. 

Harmanna is uit het juiste hout gesneden voor dit werk: ze vindt het prima om als klaagpaal te fungeren en op die manier vaak al het leed te verzachten, door de mensen wat lucht te geven. Soms wordt ze het huis uit gestuurd door huurders en onlangs werd ze met haar grijze haren nog voor “snotneus” uitgescholden, door een negentigjarige huurster, vertelt ze lachend. Je zou verwachten dat veel ouderen in een stabiele woonsituatie verkeren, maar dat beeld klopt niet altijd. Er is veel ellende. Drugs en alcohol, geldproblemen, schulden, het komt ook in die leeftijdsgroep voor. In veel gevallen is het niet echt op te lossen, maar help je ze al door duidelijkheid te scheppen, vertelt ze, en samenwerking te zoeken met andere instanties.

Naast haar werk als woonregisseur werkt Harmanna ook nog als zelfstandig geregistreerd mediator, samen met een compagnon vormt zij Hofstad Mediation. In die hoedanigheid wordt ze ingehuurd door gemeenten en scholen om klachten op te lossen. En burenruzies! Laten we dat in ons achterhoofd houden, mocht het op dat vlak een keer mislopen in onze straat.

Systeembeheerder

René is zijn hele werkzame leven actief in de IT. Hij kreeg zijn eerste baan toen hij in 1996 via zijn inbelmodem een stukje technische communicatie software downloadde en daarop door een verkoper gebeld werd met de vraag of hij een licentie wilde kopen. Dat wilde hij niet, maar hij wilde wel voor ze werken. Dat stukje software bestaat nog steeds, vertelt René, het is via een aantal overnames uiteindelijk in de codebase van Microsoft Windows terechtgekomen.

Inmiddels werkt René alweer ruim zeven jaar als zelfstandig Unix/Linux systeembeheerder in opdracht van Rijkswaterstaat. Daar beheert hij de systemen ten behoeve van verkeersmanagement ( wegennetwerk, verkeerscentrales). De systemen zelf draaien fysiek in Amsterdam, maar daar hoeft René nooit heen, het beheer lukt prima vanuit de Graaf Florisstraat.

Vrije tijd

De twee houden van duursporten en het betere afstandswerk. René zwemt regelmatig in het Van Maanenbad en maakt lange wandelingen door de stad, 20 kilometer naar Capelle Schollevaar bijvoorbeeld. Afgelopen weekend nog met zijn oudste kleinzoon van 7 (de oudste van de 4), die dapper het hele eind met opa heeft meegestapt. En René is festivalganger. Sinds jaar en dag bezoekt hij Roskilde, in Denemarken. Daar wil hij Harmanna graag een keer mee naar toenemen.

Harmanna roeit. In Voorburg roeide ze in een vier maar ook dat gaat nu niet. Nu loopt ze voornamelijk hard, flinke rondjes door de stad met de Erasmus- en Willemsbrug in het parcours. En ze heeft zich ingeschreven bij de Kralingse Loopgroep.

Wat vinden jullie van de straat?

Voor Harmanna is de hele buurt nieuw. Ze vindt de straat prachtig. “Schitterend, die platanen, en die nieuwe aangelegde tuinen”. Ze is nog wel op zoek naar een vervanging voor de leuke winkeltjes die ze in Voorburg en Den Haag had. Lastig nu om die te vinden, met de nieuwe lockdown.

Van de straatvereniging hebben ze gehoord en van de website en krant weten ze nu ook af. Ze komen zeker een keer op een borrel en ik raad ze aan een Floriscoop voorstelling te bezoeken. Hopelijk komen die er weer volop, in 2021.

Harmanna en René, welkom in de straat. Dat jullie hier nog lang en gelukkig mogen wonen.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.