Peter’s Kersttip: een groen rondje

door • 19 december 2020 • Opinie

Een lekker rondje hardlopen? Het mag van Mark Rutte. Hij raadt het aan zelfs. Maar wat is een lekker rondje? Voor mij gelden een aantal voorwaarden:

  • ik wil dóór kunnen lopen, dus zo min mogelijk kruispunten en stoplichten
  • geen smalle kronkelpaadjes waar anderen voor je voeten kunnen lopen;
  • ik wil de lucht zo zuiver mogelijk en zo min mogelijk auto’s zien;
  • ik wil zo veel mogelijk groen en natuur.

Dat is nog niet zo eenvoudig als je vrijwel in het centrum van Rotterdam woont, zoals wij. Een leuke optie is het lopen van de Groene Connectie. Die is behoorlijk groen (sic.) maar voert ook langs nogal drukke autostraten en het gedeelte over de oude spoordijk in Spangen is te smal en vaak glibberig modderig.

Hier onder volgt mijn geoptimaliseerde rondje vanuit de Graaf Florisstraat. Het is ongeveer 10km lang en kan uiteraard ook gewandeld of gefietst worden.

Het eerst gedeelte voert je onder het spoor door langs de oude Blijdorpingang aan de van Aerssenstraat naar het Vroezenpark. Je kunt dwars door het park of je neemt het fietspad aan de zijkant richting de Gordelweg.
Die steek je over en je gaat rechtdoor, eerst het Schie-Schie kanaal en dan de A20 over. Dan ga je brug af naar beneden en volg je het fietspad langs de zogenaamde CBR-krul.

Brug over het Schie-Schie kanaal


Toegegeven, daar loop je even langs de A20, maar anderzijds ligt er een oud Hollands weilandje met soms een ezel of een paard erin. Nadat je onder het spoorviaduct gelopen bent ga je direct rechts richting de Oude Kleiweg. Groen aan weerszijden. De Oude Kleiweg steek je over en je gaat links het Zestienhovense Park in. Je kunt het park op een aantal manieren doorkruisen maar zorg dat je er uiteindelijk bij de Zestienhovense Kade uitkomt.
Die volg je onder de A13 door tot het einde. Je bent dan op de Delftweg in het oude centrum van Overschie, waar je linksaf slaat. Daar is het stoepje wat smal maar de straat zo rustig dat je daar ook overheen kan. De Delftweg volgend door het fraaie oude centrum, kom je uit bij de Delfshavense Schie. (Als je goede benen hebt kun je het bruggetje oversteken en langs de Schiedamse Schie door Spaanse Polder naar Schiedam en over de Rotterdamse Dijk weer terug.)

Je slaat bij de Schie linksaf en volgt het Delfshavense pad helemaal terug tot aan gevangenis De Schie en de Van Nelle fabriek. Vorig jaar is er een wandelpaadje op het dijkje naast de Schie aangelegd waar je ook overheen kunt, maar wel kans hebt op tegenliggers met honden.

Uitzicht op hoogwerkers in Spaanse Polder

Zodra je de gevangenis voorbij bent kun je de weg oversteken en het fietspad volgen naar de Mevlana Moskee. Daar kun je het Essenburgpark in, of voorbij de moskee door de Essenburgsingel weer terug naar de Graaf Florisstraat.
Bij Zuidwesten wind kun je hem beter met de klok meelopen, dus eerst richting Schie. Dan heb je de wind in de rug op het lange stuk langs de Schie en loop je de terugweg relatief beschut.

Al met al is het zo’n 10km met veel groen, water, hooguit vijf verkeersluwe oversteekpunten en maar twee stoplichten. Gaan!

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.