Naranja – Narjara

door • 31 maart 2021 • Bewoners, Kunst

Oplopend met de huisnummers gaat de Graaf Florisstraat na nummer 124 geruisloos over in de Heemraadssingel. Je merkt het alleen aan de sprong in de huisnummers. Hou na dat punt je blik op links en je vangt op nummer 98 een glimp op van een warm interieur met een ambachtelijke uitstraling, vol tekeningen, houten meubels, schilderijen en groene planten. Sinds kort prijkt er in de vensterbank ook een bordje met: www.naranjadesign.nl – grafisch ontwerp. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. 

De bewoonster van de sfeervolle benedenverdieping blijkt Narjara Grondman, samen met haar poes Muis. Naranja – Narjara? Hoe zit dat?
Naranja – zo blijkt als ik langsga – is de naam van haar bedrijf. Het betekent sinaasappel in het Spaans. Ze bedacht de naam in 2011, toen ze voor zichzelf begon. Het is een knipoog naar haar eigen naam, zonder deze er helemaal gelijk mee te stellen. 

Sinds 2006

Najara woont hier al sinds 2006. Geboren en getogen in Nijmegen, verhuisde ze als student Bouwkunde naar de TU-wijk in Delft, vlak bij de faculteit. Dat was handig, maar het is daar erg leeg en ongezellig, vooral in de weekenden. Toen kreeg ze de kans om samen met een vriendin de benedenverdieping op de Heemraadssingel 98 te betrekken en haar woonsituatie te verlevendigen. Eerst had ze alleen de achterkamer, maar sinds de vriendin vertrokken is, bewoont ze de hele verdieping. De fraaie houten hoogslaper in de achterkamer herinnert nog aan haar studententijd.

Architect

Narjara heeft twee liefdes: architectuur en tekenen. Als afgestudeerd architect ging ze in 2008 aan de slag bij een bureau in Haarlem. Toen kwam de crisis waarbij veel architectenbanen verloren gingen, zo ook de hare. Met nog weinig werkervaring was het lastig om door te stromen en besloot ze voor zichzelf te beginnen als architect, ontwerper en grafisch vormgever.

Grafisch vormgever

Als kind van acht tekende ze al veel. Ze ontdekte hoe je met vlakken en perspectief kon werken en zo ontstond een passie die voortduurt tot de dag van vandaag. Nu tekent en schildert ze ook in opdracht. In haar woning zijn een paar brede wanddelen volgehangen met fraai ingelijste tekeningen en schilderijtjes van haarzelf en andere kunstenaars.

We kunnen haar bellen voor divers illustratie werk: uitnodigingen, boekillustraties of portretten. Op haar website vind je haar portfolio en krijg je een goede indruk van haar stijl.

Urban Guide

Sinds een paar jaar is Narjara voornamelijk actief als Urban Guide, gids voor architectuur rondleidingen. Lopend, per fiets of met de watertaxi leidt ze groepen toeristen, architecten of internationale studenten langs de architectuur highlights van de stad en vertelt daarbij. De tours duren gemiddeld twee uur. Te kort natuurlijk om heel Rotterdam te zien, dus vaak beperkt ze zich tot een stadsdeel, een aantal gebouwen of een bepaald thema al naar gelang de wensen van de groep. 
In die hoedanigheid weet ze veel van onze wijk, de geschiedenis en de architectuur. Vroeger was dit een moeras, weet ze vertellen, een onbedijkt stuk land dat lag ingeklemd tussen de landgoederen van Claes de Vrieze en Heer Bokel, die er ruzie om maakten. Vandaar de naam Middelland.

Uiteraard voert ze de groepen ook door onze straat, waar de voormalige Huishoudsschool (stijl: Delftse School) en het blauwe Didden Village de lokale architectuurhoogtepunten vormen. Haar instagram account geeft een goed beeld van hoe zij de stad ziet.

Corona

Behalve afgelopen zomer, toen er nog wel wat mogelijk was, zijn door corona de tours al bijna een jaar niet meer mogelijk en zit Naranja thuis. Het atelier in Noord, vanwaaruit ze eerst werkte, had ze gelukkig voor die tijd al opgezegd en is nu verplaatst naar haar voorkamer op de Heemraadssingel, vandaar het bordje naranjadesign.nl dat onlangs in de vensterbank verscheen. 

Ze leeft momenteel van de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (tozo). Ondertussen heeft ze tijd om meer te tekenen en te schilderen, getuige de volle ezel, en heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar plantencollectie enorm uit te breiden.  Ook is bezig om een digitaal alternatief te bedenken voor de real life tours die ze normaal geeft. 

Er zijn slechtere plekken om de crisis door te komen. Narjara houdt van de straat, de bakstenen architectuur, de brede stoepen, het mooie licht en het contrast tussen de rust hier en de drukte en hectiek in Middellandstraat om de hoek, waar ze regelmatig een bakje doet bij NoNo.

Narjara bedankt voor de prettige kennismaking!

Laatste berichten van Peter (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.